Alerta de securitate: aplicatii malware au reintrat in Android Market cu un look schimbat

20 februarie 2012

Aplicatiile periculoase, gen goarna cu aer (Airhorn) si lanterna (Flashlight) erau disponibile oficial in Android Market. Aplicatiile sunt extrem de simple, de exemplu, cu un Airhorn se produce un sunet corespunzator unei goarne, atunci cand este lansat. Odata instalata, aplicatia isi activeaza silentios serviciile, fara a avea un impact asupra dispozitivului. Programul era capabil sa sustraga contactele din agenda, numerele de telefon si numerele IMEI si sa le trimita, decriptate, catre infractori.
La cateva ore dupa instalare, aplicatia deja distribuia mesaje publicitare ale mai multor apps-uri ale dezvoltatorului „Typ3 Studio“.

Agreement de licenta pentru enduser
La cateva luni dupa ce echipa de securitate a Android Market a retras aplicatiile, dezvoltatorul le-a publicat din nou cu diferente privind culoarea iconitelor si inserarea unui license agreement cu descrieri despre functionalitati. O referire la acest nou document in care se pot citi noile politici de confidentialitate si termenii de utilizare sunt singurele noutati cu care aceste aplicatii au revenit in Android Market. Doar cu aceasta indicatie in plus, e greu de crezut ca utilizatorii vor mai accesa aplicatia. Capabilitatile dubioase fac inca parte din program, doar ca, acum, datele personale vor fi transferate criptate catre serverul dezvoltatorului.

Aceste aplicatii sunt actualmente disponibile in Android Market si au fost descarcate de mai mult de 10.000 de utilizatori. Clientii G Data sunt protejati impotriva acestor aplicatii, prin solutia dedicata dispozitivelor mobile, G Data MobileSecurity, pe care o au inclusa in toate solutiile antivirus.

Care sunt recomandarile G Data pentru utilizarea in siguranta a telefoanelor si tabletelor?
- Ar trebui sa se utilizeze numai surse de incredere pentru a instala o aplicatie. Inainte de instalare, utilizatorul ar trebui sa citeasca review-urile si comentariile, pentru a fi cat mai bine informat;
- Utilizatorii ar trebui sa stie exact care este motivul atribuirii unei permisiuni solicitate, inainte de a cumpara o aplicatie. Cu o solutie de securitate, precum G Data MobileSecurity, utilizatorul poate decide daca si ce aplicatii vor primi autorizare, chiar si dupa instalare;
- Mesajele incomprehensibile primite pe dispozitivele mobile nu ar trebui sa fie pur si simplu ignorate. Aceste mesaje pot fi un indiciu al functionalitatilor malware ale anumitor aplicatii. Pentru a se proteja, utilizatorul ar trebui sa contacteze providerul sau sa faca o investigatie pe Internet.

-###-

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram