Analiza: Spațiile de birouri din Timișoara ofera condiții favorabile pentru dezvoltarea inițiativei private

14 aprilie 2014
Autor:
TROMPETTE

Piața imobiliară din Timișoara a contribuit la obținerea titlului de „Cel mai dinamic oraș” acordat recent capitalei Banatului de către revista Forbes, în cadrul galei „Best Cities Awards” prin facilitățile comerciale pe care le pune la dispoziția antreprenorilor indiferent de dimensiunile sau profilul firmelor pe care le conduc și le dezvoltă. Investițiile susținute în spații de birouri au dus la crearea unei infrastructuri versatile pentru afaceri, care se poate adapta ușor cererii manifestate în acest domeniu.

Pe baza acestei infrastructuri, mediul de afaceri s-a dezvoltat, în special în ceea ce privește deschiderea de oportunități pentru tinerii antreprenori, oferindu-le spații de birouri accesibile și dotate pentru a satisface nevoile operaționale ale unei companii mici. Din perspectiva cuantumului chiriilor, există alternative pentru toate bugetele. În general, spațiile mai scumpe se regăsesc în centrul orașului, iar tendința de descreștere se manifestă pe măsură ce avansăm către periferie. Totuși, această departajare clasică nu este una foarte relevantă deoarece pot fi găsite birouri rezonabile din punctul de vedere al chiriei chiar și în centru, la fel cum se găsesc spații cu o chirie ridicată în zonele periferice. Astfel, antreprenorii debutanți pot găsi condițiile optime pentru a-și transforma ideile în afaceri profitabile.

În urma unei analize Hitch&Mosher, realizate la nivelul pieței spațiilor de birouri de închiriat din Timișoara, zona centrală a orașului oferă spații confortabile pentru antreprenorii debutanți sau pentru firmele mici active în special în domeniul serviciilor, care au în jur de 10 angajați. Chiria pornește în această zonă de la 4,60 euro pe metrul pătrat și crește, în funcție de dotările clădirii, acces auto, locuri de parcare, vizibilitate, chiria pe metrul pătrat poate depăși 10 euro pe metrul pătrat.

Cuantumul minim al chiriei din zona centrală este inferior costurilor din zonele periferice ale orașului. Astfel, zona de sud a Timișoarei vine cu propuneri de spații noi, moderne, destinate unor companii cu nevoi extinse de resurse umane, iar cuantumul minim al chiriei pe metrul pătrat este de 5 euro. Viitorul chiriaș ar putea să se orienteze către zonele din apropierea celei centrale, unde pot găsi spații adaptate nevoilor companiilor mici și mijlocii cu un cost lunar de 4,67 euro pe metrul pătrat. Costurile sunt avantajoase, mai ales datorită accesului facil la mijloace de transport, accesul rapid către zona centrală unde se regăsesc majoritatea instituțiilor publice cu care o firmă menține relații permanente, precum și alte avantaje legate de confortul angajaților, cum ar fi accesul rapid la restaurante care pot asigura meniul pentru masa de prânz. Din perspectiva raportului costuri/facilități, zona Bălcescu propune cele mai atractive alternative, doar că ofertele de spații de birouri sunt destul de limitate.

Infrastructura de afaceri din Timișoara are potențialul de a susține și de a crește afaceri, prin capacitatea sa de a se adapta unor nevoi personalizate.
 

Despre Hitch&Mosher

Hitch&Mosher este o companie cu capital integral românesc cu expertiză și experiență în domeniul imobiliar începând cu anul 2006. În zona de vest a țării este unul dintre principalii jucători de pe piață, fiind implicat în majoritatea sectoarelor specializate pe care le presupune sectorul imobiliar, de la intermedieri de vânzări și de închirieri între persoane fizice, până la identificarea și intermedierea de investiții în sectorul agricol.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram