Apartamentul la bloc - mic, dar cu potential

9 decembrie 2019
Autor:
Felix Culpa SRL

Majoritatea oamenilor de pe glob traiesc in orase. Traiul in oras presupune locuirea intr-un apartament de anumite dimensiuni, dupa posibilitatile fiecaruia.

Iar daca nu locuiesti intr-un apartament, dar in oras, te felicit. Insa azi voi incerca sa ating subiectul care ne macina pe fiecare in parte atunci cand intram in casa si ni se pare ca am intrat intr-o cutie de chibrituri.

Cum amenajam un apartament mic?

Suferi de sindromul "small apartment", ai vrea sa-l tratezi dar nu stii de unde sa te apuci, sau ai vrea sa te apuci, dar te gandesti ca te va costa o avere sa demolezi pereti, sa schimbi chiuvete sau sa inlocuiesti mobilierul. Nu te impacienta! b-iff.ro iti pune la dispozitie cateva idei de amenajare care te vor ajuta sa-ti transformi apartamentl in unul mai spatios.

In general, oamenii pun raul in fata, iar despre cei care sunt prea optimisti si zambesc tot timpul avem impresia ca sunt smintiti sau nu traiesc pe aceeasi planeta ca si noi.

Afla ca cei care zambesc sunt cei multumiti cu ei insisi, cu prietenii lor, cu locul de munca si cu cutia de chibrituri in care locuiesc. De ce? Pentru ca toate acestea le reflecta lor personalitatea.

Primul pas pentru a renova sau reabilita un apartament mic nu este de a demola pereti pentru a-l face mai mare! Sunt sigura ca nu toti ne permitem sa angajam echipe de demolare si nici sa luam lingurita sa ne apucam de scobit. Apartamentele "comuniste", sunt de mici dimensiuni, dar bine construite si destul de bine impartite. Chiar daca suferim de lipsa de spatiu, hai sa ne punem mintea la contributie si sa facem loc pentru toate.

  1. BUCATARIA.Boala romanului: sa imbrace balconul in BCA ca sa lungeasca bucataria ca sa fie mai mult spatiu. Poti obtine mai mult spatiu rezumandu-te la mobila exact atat cat ai nevoie si o compactare a elementelor de mobilier cat mai reusita.

De exemplu: toti uram usa pe mijlocul unei bucatarii inguste. Pentru ca nu incape frigiderul, nici masa ca dam cu usa in scaun, nici noi pentru ca ne loveste tot timpul cineva cand intra. Dar usa pe mijloc este cea mai buna solutie pentru a amenaja o bucatarie. Pentru ca de o parte si de alta punem mobila. Partea inspre care se deschide usa (spatele usii) este cea in care punem dulapurile/ rafturile pe care nu le accesam toata ziua buna ziua.

Iar pe peretele din fata usii, putem aseza niste rafturi inguste sau chiar o mini-camara (cu rafturi de 30 cm latime) care ne va da posibilitatea de a intra in incapere fara sa ne rasucim sau sa facem triplu salturi. Peretele din spatele usii putem sa il imbracam complet in mobila, de sus pana jos.

Un corp de mobilier de acest gen are undeva la 3,5 m lungime si contine: cuptor, frigider, cuptor cu microunde, masina de spalat (eventual) si rafturi cat cuprinde, si are un decupaj in care intra la fix un blat de lucru (chiar si inca unul extensibil), o chiuveta si o plita, si sub acestea, din nou, rafturi. E drept, spatiul se ingusteaza, dar e o solutie mult mai eleganta decat acele corpuri de mobilier atarnate de pereti sub care te apleci tot timpul ca ti-e teama sa nu dai cu capul.

In plus, o mobila de acest gen se poate realiza la comanda. Trebuie sa stii doar dimensiunile fiecarui obiect electrocasnic si locul unde vor fi puse pentru a putea fi trase prize in spatele mobilei.

Masuta de bucatarie as pune-o si in balcon, dar nu toata lumea are un "view". Asa ca va ramane pe peretele opus, cu rafturile inguste si, eventual, etajele la o inaltime mai mare de 1,90 m (nu vrem sa obtinem impresia ca ne va cadea ceva in cap).

Pentru bucatarie recomand alb pe pereti, pentru ca este usor de intretinut si chiar de schimbat, si ieftin. Mobila poate fi accentul de care ai nevoie, dar si aceasta la o incapere mica, e recomandat sa fie intr-o culoare deschisa. Podeaua imbrac-o in gresie, iar sub masuta, poti alege un covoras dragut, mic, pufos si intr-o culoare neutra.

  1. HOLUL.Lung si plictisitor, de obicei nu stim ce sa-i facem sa fie mai dragut si nu asa de intunecat. Din nou, punem alb. Intotdeauna albul va face camera sa para mai mare si mai vie, iar pentru "efect de volum" adaugam oglinda inalta (ca si-asa avem nevoie de ea) sau un joc de oglinzi vertical pe peretele opus unei usi sau a unei ferestre prin care intra lumina, dar nu chiar vizavi.

Verticalitatea este cea care "mananca" din plictiseala unui hol lung. Asa ca, folosind elemente verticale (dar nu prea multe), reusim sa facem acest hol un spatiu folosit nu doar pentru a iesi din casa.

Trecand mai departe, dupa oglinda, poate sta un corp de mobilier inalt pana in tavan (in care sta cuierul) care va da impresia ca dupa el se ascunde o camera, dar de fapt, dupa el, poate sta clasicul dulapior de pantofi pe care ne aruncam cheile, posetele si alte cele (pe care astfel nu le va mai vedea nimeni).

Renunta la covor sau la linoleumul oribil pe care stau insirati pantofii la usa. In hol alegem placile ceramice (gresia) in nuante cat mai naturale ce imita piatra (imitatie de travertin, de marmura, de granit -pentru ca adevaratele materiale sunt cam scumpe), cu rosturi in aceeasi nuanta sau cu un ton mai deschisa decat placile.

Parchetul este mai greu de intretinut decat gresia si implica mai multe procedee printre care si nivelarea perfecta a betonului, pe cand gresia poate fi nivelata doar din adeziv, deci mai bine investesti in slapi.

Inainte de a te apuca sa redecorezi, afla care sunt tendintele noului sezon si urmareste partea a II-a a articolului, pentru a afla cum poti aduce mai mult spatiu in livingul, dormitorul si baia ta.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram