Arta de a ne pune întrebări

28 februarie 2018
Autor:
Asociația Pentru Teatru și Carte

Oscar Brenifier vine pentru prima dată în București pe 2-4 martie 2018 la invitația Asociației Pentru Teatru și Carte PETEC. Celebrul filosof francez va ține ateliere în care învățăm "să mergem dincolo de simpla discuție de opinii pentru a accesa un nivel mult mai reflexiv și a deveni conștienți de natura discursului nostru."

Institutul Francez va găzdui două ateliere dedicate publicului larg, respectiv francofonilor și un atelier pentru copii. Deasemenea, Oscar Brenifier și-a manifestat dorința de a lucra cu studenți și profesori într-un seminar intensiv de practică filosofică, de-a lungul celor trei zile.

Asemeni unui Socrate modern, Oscar Brenifier călătorește peste tot în lume provocând gândirea oricui, de la mic la mare, prin arta de a pune întrebări și faimosul îndemn socratic „cunoaște-te pe tine însuți și vei cunoaște lumea”.

„Gândirea lucidă, clară și riguroasă nu este un dat, ci este cultivată și făcută posibilă de un sistem de predispoziții mentale și existențiale – ceea ce Brenifier numește atitudini – care includ capacitatea de a lua distanță față de propriul punct de vedere, capacitatea de a privi cu suspiciune la orice idee, indiferent de cine ar fi expusă ea, curajul gândirii manifestat prin disponibilitatea de a duce o idee la consecințele sale ultime, autonomia intelectuală.” (Alexandru Cosmescu – filosof)

Ce este un atelier filosofic?

„Toți avem opiniile noastre, convingerile noastre, pe care ne place să le repetăm, fără să ne dăm seama că le suntem prizonieri. A filosofa înseamnă a ne examina mai atent afirmațiile, a le examina critic.

Într-un atelier filosofic învățăm să producem și să înțelegem idei, să le aprofundăm prin argumentare și analiză, sa le problematizăm prin întrebări și obiecții, să le clarificăm elaborând și identificând concepte. Nu este vorba despre a ne schimba opiniile sau a verifica cunoștințele dobândite, ci despre a ne pune în aplicare capacitatea de a gândi, despre a examina erorile și limitele gândirii și de a lucra asupra acesteia pentru o dezvolta în mod conștient și profund." Oscar Brenifier

"O viață care nu este examinată nu merită să fie trăită." (Platon).

Mai multe informații: http://www.brenifier.com/ Video: goo.gl/KX2HN4

Program:

2 martie:

14:00 -17:00 – Practică Filosofică (I) - Seminar dedicat studenților // școala Ferdinand

18:30-21:30 – Atelier philosophique // Institutul Francez // pentru vorbitorii de limba franceză // fără traducere // taxă de participare 200 lei //

3 martie:

10:00-10:45- Atelier filosofic pentru copii // Instututul Francez

11:30 – 14:30 – „Arta de a ne pune întrebări”// Institutul Francez // atelier cu traducere în limba română // taxă de participare 200 lei //

16:30 – 19:30 – Practică Filosofică (II) - Seminar dedicat studenților // școala Ferdinand

4 martie:

11:00 - 20:00 – Practică Filosofică (III) - Seminar dedicat studenților // școala Ferdinand

 

Detalii și înscrieri: [email protected], tel: 0742773830 (Virginia Negru)

 

În perioada vizitei în București, Oscar Brenifier va acorda o serie de interviuri la Digi 24, Radio România Cultural, Radio RFI.

Oscar Brenifier s-a născut pe 4 septembrie 1954 (62 de ani), Oran, Algeria. El deține o diplomă de licență în biologie (Universitatea din Ottawa) și un doctorat în filosofie (Paris IV - Sorbonne). De-a lungul multor ani, atât în Franța, cât și în restul lumii, el a lucrat la conceptul de "practică filosofică", atât din punct de vedere teoretic, cât și din punct de vedere practic. Este unul dintre principalii promotori ai proiectului de filosofie în oraș, organizând ateliere de filosofie pentru copii și adulți și cafenele de filosofie, și acordând consultanță în filosofie. A publicat circa treizeci de cărți în acest domeniu și a fondat Institute de Pratiques Philosophiques (Institutul de Practici Filosofice). Este co-autor al raportului UNESCO "Filosofia, o școală a libertății".

-----------------------------------------------------------------------------------

Eveniment PETEC, susținut de Institutul Francez București, în parteneriat cu Centrul regional francofon de studii avansate în științe sociale (CeReFREA) și cu Școala Gimnazială Ferdinand I.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio RFI, Digi 24, feeder, LiterNet, onlinegallery, bucureșteni.ro

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram