Asociatia No Abuse lupta impotriva violentei domestice

10 noiembrie 2010
Autor:
dowmedia08

Doar in anul 2009, in Romania, au fost raportate 12.461 de cazuri de violenta domestica. Din pacate, numarul acestora este cu mult mai mare. Sunt foarte putine victimele care au curajul sa recunoasca public si sa reclame astfel de comportamente. Un fapt mai putin cunoscut este acela ca si barbatii pot cadea victime ale violentei domestice si ale abuzului. Conform datelor centralizate de Agentia Nationala pentru Protectia Familiei, in ultimii 5 ani, numarul de cazuri de violenta domestica a crescut anual cu mai mult de 4.300 pe an (in 2008 se inregistrau 8.104 victime ale violenței domestice). In contextul crizei economice actuale, care mareste stresul si anxietatea si, implicit, tensiunile in familie, este de asteptat ca numarul de cazuri sa creasca. In ultimul trimestru al anului 2009, peste 53% din cazurile de violența domestica au fost raportate in mediul urban. In anul 2005, au fost inregistrate 169 de cazuri de deces in urma violentei domestice. De atunci, numarul de decese este in scadere. In 2009 au fost semnalate 101 cazuri de asemenea decese, un numar inca alarmant de mare. Aceasta inseamna ca, in Romania, un om moare o data la trei zile din cauza violentei domestice.

Asociatia No Abuse a fost creata la initiativa a patru doamne, de profesie juriste care, in primavara acestui an, au hotarat sa ia atitudine impotriva faptelor de violenta in familie, fiind motivate, la acea data, de situatia uneia dintre prietenele noastre, care a suferit o astfel de experienta traumatica. Scopul Asociatiei este sa deruleze, in principal, programe de prevenire a acestui fenomen, in speranta ca se va reduce, astfel, numarul persoanelor si, in special, al femeilor si copiilor care sa fie expuse violentei domestice si efectelor acesteia.

„Implicatiile violentei domestice sunt extrem de grave si pe termen lung, din pacate sunt inca foarte multe persoane care nu constientizeaza acest lucru. Ele pot fi victime sau agresori fara sa stie. In plus, sunt putine victime care au curajul sa recunoasca si sa reclame public violenta domestica in conditiile in care depind din punct de vedere economic de agresor. Asociatia No Abuse ofera gratuit servicii de mediere, consiliere psihologica si juridica tocmai pentru a veni in sprijinul acestor persoane”, a declarat Mirela Tincu, presedintele No Abuse.”De asemenea, este foarte important sa prevenim actele de violenta domestica, de aceea vom face o propunere legislativa in acest sens si vom derula campanii prin care tinerii si nu numai vor cunoaste care sunt formele de violenta, care sunt implicatiile acestui fenomen, vor putea identifica persoanele violente, vor invata modalitati de evitare a violentei si vor sti caror institutii se pot adresa in cazul in care sunt victime ale violentei domestice”, a completat Mirela Tincu.

Serviciile oferite de No Abuse de mediere, consiliere psihologica si legala acordate victimelor sunt gratuite si sunt oferite cu sprijinul partenerilor Asociatiei. Persoanele victime ale violentei domestice pot apela la sprijinul No Abuse sunand la numarul de telefon: + 40 766 834 943 sau pot scrie la adresa de e-mail [email protected].

Consilierea juridica se realizeaza la sediul Asociatiei de catre partenerii No Abuse: Biroul Individual de Avocatura „Anca Margareta Misu”, Biroul Individual de Avocatura „Aurelian Gabriel Uluitu”, Biroul Individual de Avocatura „Cosmin Marina” si Biroul Individual de Avocatura „Costel Ciuhan”, cu sprijinul voluntarilor absolventi sau studenti la facultatea de drept. Consilierea psihologica se realizeaza de catre Silviu Ionita, psiholog, si Gabriela Rusu, psihiatru-psiholog -, cu sprijinul voluntarilor absolventi ai facultatilor de psihologie, iar medierea de catre Alina Sima, mediator autorizat, si Razvan Citu, mediator autorizat.

Din aceasta toamna, Asociatia No Abuse a inceput Violenta este o crima - Campanie pentru imbunatatirea cadrului legal privind prevenirea si combaterea violentei domestice. Prin aceasta campanie care se va derula timp de un an de zile, Asociatia va elabora o propunere legislativa care sa previna si sa combata faptele de violenta domestica, va face demersuri pentru a obtine sprijinul unor parlamentari pentru initierea acesteia si va face lobby pentru aprobarea ei, va aduce in dezbatere publica fenomenul violentei in familie si va atrage atentia diferitelor categorii de public tinta in ceea ce priveste implicatiile pe termen lung pe care le genereaza comportamentele violente.

Ca parte a campaniei „Violenta este o crima”, Asociatia No Abuse doreste implementarea unor programe in licee care vizeaza informarea tinerilor in ceea ce priveste violenta domestica si constientizarea de catre acestia a implicatiilor acestui fenomen, informarea cu privire la violenta interrelationala, constientizarea de catre acestia a implicatiilor acestui comportament si identificarea altor modalitati de exprimare in situatiile tensionate.

Tinerii care vor participa la campanie vor cunoaste care sunt formele de violenta, care sunt implicatiile acestui fenomen, vor putea identifica persoanele violente, vor invata modalitati de evitare a violentei si vor sti caror institutii se pot adresa in cazul in care sunt victime ale violentei domestice. O alta componenta a campaniei o reprezinta informarea, constientizarea si pregatirea profesionala a tinerilor care urmeaza sa activeze in domenii care au legatura cu violenta in familie. Proiectul urmeaza a fi demarat in primavara anului viitor.

In derularea campaniei „Violenta este o crima”, Asociatia No Abuse are ca parteneri: Autoritatea Nationala pentru Tineret si Sport – Directia pentru Tineret si Sport a Municipiului Bucuresti, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Liceul teoretic „Lucian Blaga” Bucuresti, Colegiul National „Mihai Viteazul” Bucuresti, Societatea Romana de Radiodifuziune – Radio Romania Actualitati si Kids Radio, Media Pozitiv.

Proiectul Pro dialog, parte a campaniei „Violenta este o crima”, are ca scop informarea tinerilor cu privire la violenta interrelationala, constientizarea de catre acestia a implicatiilor acestui comportament si explorarea altor modalitati de exprimare in situatiile tensionate. Proiectul derulat in Liceul Lucian Blaga Bucuresti si Colegiul National Mihai Viteazul Bucuresti se desfasoara pe perioada primului semestru scolar.

Asociatia No Abuse (www.noabuse.ro) lupta impotriva violentei domestice si a abuzului prin campanii de informare, constientizare si educare, servicii de mediere, consiliere psihologica si legala acordate victimelor si prin advocacy. In anul care urmeaza, Asociatia va elabora o propunere legislativa care sa previna si sa combata faptele de violenta domestica, va face lobby pentru aprobarea ei, va aduce in dezbatere publica fenomenul violentei in familie si va atrage atentia diferitelor categorii de public tinta in ceea ce priveste implicatiile pe termen lung pe care le genereaza comportamentele violente.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram