No Abuse a dezvoltat acest proiect ca raspuns la numarul tot mai mare de cazuri de violenta domestica din scoli. De asemenea, tinerii implicati in alte proiecte ale Asociatiei au marturisit ca nu cunosc cu exactitate care sunt responsabilitatile Politiei si in ce fel ii poate ajuta aceasta institutie in cazul in care sunt potentiale victime ale violentei. De cele mai multe ori, faptele de violenta se petrec fara ca adultii sa fie prezenti, iar victimele nu solicita intotdeauna ajutorul politistilor de teama sau din neincredere. O buna comunicare si stabilirea unei interactiuni intre cele doua categorii poate contribui la diminuarea gradului de violenta in scoli si la prevenirea cresterii numarului de infractiuni juvenile.
“Asa cum ii spune si numele, proiectul faciliteaza comunicarea si interactiunea dintre politistii de proximitate si liceeni. Din punctul nostru de vedere, politistii de proximitate au un rol important in combaterea violentei pe strazi, in scoli si a celei in familie, de aceea am vrut sa cream un canal de comunicare pentru ca tinerii sa stie foarte clar la cine sa apeleze, cum sa previna sau sa actioneze in cazurile de violenta. De asemenea, prin acest proiect incercam sa-i incurajam pe liceeni sa se adreseze autoritatilor atunci cand se afla in pericolul de a deveni victime ale violentei”, a declarat Mirela Tincu, presedinte Asociatia No Abuse.
Proiectul “Facilitarea interactiunii intre liceeni si politistii de proximitate” vizeaza incurajarea comunicarii si colaborarii dintre tineri si politistii de proximitate, facilitarea interactiunii intre autoritati si liceeni, precum si schimbarea mentalitatilor prin contacte directe intre parti. Isi propune, de asemenea, si identificarea problemelor cu care se confrunta atat liceeni, cat si politistii de proximitate in activitatea lor ce are legatura cu delicventa juvenila, precum si cresterea constientizarii importantei colaborarii intre tineri si Politie cu scopul de a reduce numarul cazurilor de violenta. Proiectul a inceput saptamana trecuta in Liceul Dimitrie Bolintineanu si va continua cu Liceul Virgil Madgearu si alte patru licee din Bucuresti care vor fi stabilite ulterior.
Acest proiect presupune opt mese rotunde la care participa tineri din licee bucurestene, reprezentanti ai Consiliului Elevilor din liceele respective, precum si politisti de proximitate din raza teritoriala in care sunt situate unitatile de invatamant implicate.
Tot pentru a lupta impotriva fenomenului de violenta, Asociatia No Abuse a organizat de curand o dezbatere cu privire la efectele violentei domestice asupra copiilor. Evenimentul organizat cu sprijinul financiar al Loteriei Romane a reunit parlamentari, oameni politici, reprezentanti ai autoritatilor si ai ONG-urilor implicate in prevenirea violentei domestice si protectia drepturilor copilului, ai altor institutii, lideri de opinie si jurnalisti. La eveniment, Asociatia No Abuse a prezentat cateva amendamente la legile privind violenta domestica, aflate in dezbaterea Parlamentului, menite sa vina in ajutorul victimelor si sa descurajeze agresorii.
Alaturi de „Spune mai departe” si „Pro Dialog”, “Facilitarea interactiunii intre liceeni si politistii de proximitate” face parte din seria de proiecte derulate de Asociatia No Abuse cu sprijinul Loteriei Romane care se adreseaza liceenilor cu scopul de a preveni violenta si de a-i sprijini in cazul in care sunt victime ale acestui fenomen.
Despre Asociatia No Abuse
Asociatia No Abuse (www.noabuse.ro) lupta impotriva violentei domestice si a abuzului prin campanii de informare, constientizare si educare, servicii de mediere, consiliere psihologica si legala acordate victimelor si prin advocacy. Prin actiunile sale, Asociatia aduce in dezbatere publica fenomenul violentei in familie si atrage atentia diferitelor categorii de public tinta in ceea ce priveste implicatiile pe termen lung pe care le genereaza comportamentele violente.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro