Aceste trasee vor fi deschise si prezentate publicului in maxim 6 luni, imediat dupa ce vor fi realizate toate dotarile de infrastructura si informare necesare pentru o buna intelegere a importantei naturii si a ariilor protejate.
Interpretarea naturii reprezinta un raspuns la creşterea rapida a turismului in natura şi un instrument eficient in valorificarea potenţialului natural.
Cele trei trasee au fost stabilite in urma unei analize detaliate asupra biodiversitatii, geodiversitatii, precum si asupra aspectului cultural al urmatoarelor arii protejate: „Canaraua Fetii”, „Padurea Dumbraveni”, „Cheile Dobrogei”, „Canaralele Dunarii de la Harşova”, „Histria” si „Padurea Babadag”. Alte criterii de selectie avute in vedere de catre specialisti au fost: accesibilitatea, infrastructura, amplasarea, importanta ecologica, geologica si culturala a obiectivului ales, atractivitatea, unicitatea si potentialul tursitic general.
Pentru stabilirea traseelor interpretative au fost organizate ieşiri pe teren, in Canaraua Fetii, unde a fost stabilit primul traseu interpretativ, axat in principal pe biodiversitate, cuprinzand insa şi o serie de elemente de geodiversitate. De asemenea, a mai avut loc o noua ieşire pe teren, pe data de 14 iunie, la Cheile Dobrogei. Aici, ONG Mare Nostrm, impreuna cu reprezentanti ai Directiei Silvice Constanta, au stabilit alte doua trasee, unul axat pe biodiversitate şi unul pe geodiversitate, urmand ca in perioada ce urmeaza sa fie stabilit un ultim traseu interpretativ, in urma unor noi ieşiri in teren. Fiecare traseu cumuleaza un numar de 20 de puncte sau atractii reprezentative.
Deschiderea ariilor protejate precum şi a parcurilor naturale catre public, ofera custozilor posibilitatea de a reduce, prin educaţie, riscul unui comportament inadecvat al turiştilor faţa de capitalul natural. Metoda interpretarii naturii este extrem de raspandita ca fiind o activitate educaţionala extrem de interactiva şi eficienta. Aceste trasee reprezinta rute in cadrul ariilor protejate care cuprind elemente naturale specifice ce vor fi explicate turiştilor. Punctele sau atractiile fiecarui traseu, pot reprezenta specii de plante şi animale specifice, specii ameninţate, pe cale de dispariţie, aspecte legate de habitate, cantecele pasarilor, etc.
Proiectul este desfasurat de catre ONG Mare Nostrum in parteneriat cu alte trei organizatii nonguvernamentale din Ucraina, Georgia si Molodva, si este finatat de catre UE prin Joint Operational Programme “Black Sea Basin 2007 – 2013”.
Durata proiectului este de doi ani, iar costul sau total este de 396 912.00 euro. Motto-ul proiectului este “Natura fara frontiere”, iar adresa de website www.trails.bsnn.org. Scopul acestui proiect este de a trage un semnal de alarma in ceea ce priveşte mediul natural in zona litorala şi a problemelor aferente, incluzand aici interacţiunea umana şi efectele acesteia.
******
This document has been produced with the assistance of the European Union. The contents of this document are the sole responsibility of the Mare Nostrum NGO and can in no way reflect the views of the European Union.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro