Un zid care „respira”, purificand astfel aerul, un aparat de gatit cu holograma care previne plictiseala si un aparat de curatare robotic care functioneaza cu ajutorul energiei cinetice sunt cateva dintre conceptele inovatoare care au intrat in topul celor 20 de proiecte semifinaliste la Electrolux Design Lab 2013. Respectand brief-ul competitiei – stil de viata urban inspirat, aceste concepte fac fata in acest moment ultimei provocari, inainte de a ajunge in fata juriului si de a concura pentru marele premiu de 5000 de euro si un stagiu de practica platit de sase luni la centrul de design global Electrolux.
In acest an, semifinalistii Electrolux Design Lab 2013 au fost selectati prin intermediul unei evaluari complexe derulate de catre profesionistii de design Electrolux, R&D si Marketing Innovation. In plus, publicul a avut sansa sa influenteze selectia a doi dintre acestia prin intermediul unui sistem de voting online. Conceptele semifinaliste au fost alese din peste 1700 de idei, provenite din peste 60 de tari, trecand cu succes peste cateva etape de selectie din competitie. Studentii selectati si-au dezvoltat conceptul si detaliile vizuale ale ideilor proprii, iar acum vor intra in stadiul de dezvoltare a functionalitatii. Directorul de design si presedintele juriului, Thomas Johansson, este impresionat de inscrierile din acest an:
„Inscrierile la Design Lab 2013 sunt surprinzatoare, fiind considerate provocatoare si de inalta calitate. A fost un proces incitant sa urmaresc online cum concurentii si-au dezvoltat conceptele, sa le dau feedback si sa ii incurajez sa comunice. Am vazut cum ideile bune devin concepte extraordinare prin talentul acestora si suntem interesati sa vedem cum vor fi dezvoltate proiectele in continuare.”
Finala competitiei din luna octombrie se va desfasura la Stockholm
Opt designeri vor fi alesi sa concureze in finala competitiei de la Stockholm, Suedia din 16 octombrie 2013 si sa isi prezinte conceptul in fata unui juriu constituit din experti in domeniu. Odata ce vor fi selectati talentatii finalisti, studentul al carui concept primeste cele mai multe voturi din partea publicului va fi desemnat castigator al titlului de popularitate si va primi un premiu in valoare de 1000 de euro. Locul intai va fi obtinut de studentul pe care juriul il considera creatorul unei solutii inedite de design a viitorului. Acest concurent va primi 5000 de euro si un stagiu de practica platit de sase luni la centrul de design global Electrolux. Alte premii puse in joc sunt: premiul al doilea in valoare de 3000 de euro si premiul al treilea de 2000 de euro.
Scurta prezentare a celor 20 de proiecte semifinaliste:
1. 3F (Franta) – „,Forma urmeaza functia” (Form Follows Function) – acesta este principiul de baza al acestui aspirator care isi poate schimba forma si se poate extinde pentru a indeplini sarcinile pe care le doresti.
2. Breathing Wall (Coreea) – concept care asigura purificarea aerului, fiind potrivit pentru oamenii care locuiesc in mediul urban si vor sa se bucure de un aer curat in locuinta.
3. Nutrima (Finlanda) – dispozitiv care ajuta la identificarea valorilor nutritionale si a posibilelor toxine din alimente. In plus, aplicatia pe care o integreaza ofera sfaturi alimentare si informatii despre furnizorii care vand produse si ingrediente de inalta calitate.
4. Cellular Pillow (China) – sistem de purificare si o perna care improspateaza aerul din jurul nostru in timpul somnului.
5. Music Yue (China) – convertor de zgomot care rezolva problema poluarii fonice din zonele urbane. Acest dispozitiv detecteaza zgomotele ritmice, absoarbe zgomotul si il transforma intr-o voce confortabila sau chiar in muzica.
6. Atem (Polonia) – panou sub forma unei ferestre care face legatura cu spatiul exterior, asigurand o circulatie constanta a aerului. Acest dispozitiv permite doar patrunderea aerului curat in locuinta, ajustand temperatura in functie de nevoile tale si creand o ambianta placuta in incapere.
7. OZ-1 (Singapore) – purificator de aer si dispozitiv care ajuta la eliberarea stresului.
8. Kitchen Hub (Spania / Italia) – dispozitiv prin care se poate evita risipa de mancare, asigurand totodata o alimentatie buna si sanatoasa.
9. Mab (Columbia) – sistem automat de curatare care se compune din sute de mini-roboti zburatori care curata toate suprafetele.
10. Ohita (Mexic) – purificator de aer cu o structura cinetica modulara. Modulele aparatului pot fi plasate in locuinta pentru a decora incaperea, dar pot fi folosite si ca accesorii ce pot fi purtate atunci cand pleci de-acasa pentru a te proteja de inspirarea aerului poluat.
11. Harvest Matching (Taiwan) – monitorizeaza cu usurinta procesul de crestere a plantelor, afland in cat timp acestea sunt bune pentru a fi folosite la gatit.
12. Global Chef (Suedia) – echipament electrocasnic pentru bucatarie care aduce oamenii din intreaga lume impreuna folosind tehnologia hologramei cu laser, fiind de asemenea si o experienta vizuala puternica pentru gatit.
13. Sea Breeze (Ungaria) – sistem pentru spatiile inchise care controleaza calitatea aerului, functionand cu apa de mare si oferind un aer curat si sarat, apa potabila si o briza usoara in incapere.
14. Air Drop (Statele Unite) – purificator de aer care curata aerul cu ajutorul plantelor, prin eliminarea gazelor nocive si prin filtrarea prafului si a altor particule.
15. Jell Balls (Coreea) – aparat de curatare care aspira praful folosind principiul tensiunii suprafetei gelului coloidal pentru opt mingi de gel care se rotesc in spatiul care se doreste curatat.
16. Orbita (Spania) – aparat de curatare care utilizeaza energia produsa de miscarea corpului pentru a functiona.
17. Atomium (Brazilia) – imprimanta 3D care foloseste ingrediente moleculare pentru a construi mancarea strat cu strat. Dispozitivul ii ajuta pe copii sa-si prepare propria mancare intr-un mod distractiv, transformand mesele intr-o activitate placuta, creativa si sanatoasa.
18. Hand Tree (Rusia) – concept de purificare a aerului, care curata si filtreaza aerul din jurul nostru cu ajutorul unui dispozitiv – accesoriu care poate fi purtat.
19. Coco – (Lituania) – purificator de aer, fara consum de energie electrica, care creeaza in propria locuinta din mediul urban atmosfera din mijlocul unei pajisti inverzite.
20. 2D Kitchen – (Olanda) – zid pentru bucatarie dotat cu un set complet de aparate electrocasnice care prepara automat mesele. Prototipul iti ofera mai mult spatiu, mai mult timp si o cina perfect gatita.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro