Capitala are nevoie de un centru comunitar LGBT+. Am discutat pe larg despre acest subiect miercuri, 16 martie, la Centrul Ceh, în cadrul conferinței de lansare a campaniei pentru înființarea #TheHouse. Evenimentul a reprezentat un context favorabil dezbaterilor pe tema includerii unui spațiu care să răspundă nevoilor comunității în agendele electorale din acest an. Cu această ocazie, a fost lansată platforma egali.lgbt și petiția online pe care aceasta o găzduiește.
Demersurile au început încă din luna ianuarie. Nevoia înființării unui centru comunitar LGBT+ a reieșit din numeroasele discuții cu membrii comunității. De asemenea, persoanele prezente la eveniment au fost invitate să se exprime cu privire la serviciile pe care le va include #TheHouse. Printre răspunsuri se numără serviciile de consiliere profesională, psihologică și juridică, dar și resursele necesare susținerii unor inițiative ale comunității.
Am fost onorați să-i avem alături de noi la evenimentul de lansare pe E.S. Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Regatului Norvegiei în România, E.S. Vladimír Války, Ambasadorul Republicii Cehe în România și Pedro Arostegui, Consilier, Şef Adjunct al Misiunii Regatului Spaniei în România. Am vorbit despre implicarea actorilor statali în procesul de recunoaștere a drepturilor persoanelor LGBT+ și despre situația comunităților din țările pe care aceștia le reprezintă. Am aflat că statul norvegian a alocat anul trecut 1,2 milioane de euro dedicate politicilor LGBT și că autoritățile spaniole s-au implicat activ în construirea unui centru comunitar.
Prezent la eveniment, Florin Petre Manole, membru în Colegiul Director CNCD, ne-a amintit că în România situația nu este atât de optimistă, menționând faptul că în acest moment, comunitatea LGBT+ nu este îndeajuns de vizibilă, ceea ce îngreunează procesul de sensibilizare a actorilor politici în legătură cu problematica minorităților sexuale și de gen. În ciuda acestui fapt, Florin Manole i-a încurajat pe membrii comunității prezenți la eveniment să se facă auziți, pentru a le aminti aleșilor că „a nu vorbi despre o problemă nu înseamnă că ea nu există".
Păstrând discuția în zona politicilor privitoare la drepturile omului, Vlad Viski, președintele asociației Mozaiq, a subliniat faptul că ,,statul trebuie să conceapă politici sociale care să se adreseze persoanelor vulnerabile, politici care să le ofere acestora șanse egale în societate".
În prezent, în baza estimării științifice de 5-7% aferente minorităților sexuale de gen din orice populație eterogenă, comunitatea LGBT din București numără peste 100.000 de persoane. Prin intermediul proiectului Equality Campaign 2016, asociațiile Lindenfeld, Mozaiq și
TRANSform vor avea ocazia să discute cu aproximativ 300 de membri ai comunității, în vederea identificării principalelor nevoi. De asemenea, în 2016 vor avea loc și acțiuni de promovare în cadrul alegerilor locale și parlamentare a obiectivelor de schimbare propuse de către comunitatea LGBT+.
Reprezentarea în media a comunității LGBT+ și a priorităților comunității urmează să fie monitorizate pe perioada desfășurării alegerilor, urmând a fii evidențiat orice discurs electoral cu caracter homofob și transfob. În acest sens, echipa de proiect a transmis deja o plângere către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării privind campania pornită de către Bogdan Diaconu, președintele Partidului România Unită, de interzicere a Marșului Pride.
Campania pentru înființarea #TheHouse face parte din proiectul Equality Campaign 2016, proiect ce are ca scop identificarea principalelor nevoi ale comunității LGBT+ din București și lansarea unor acțiuni de advocacy în contextul alegerilor locale și parlamentare. Proiectul este realizat sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro