Avortul spontan, care prezinta o rata de risc extrem de mare, de 15-25%, mai ales in primele 14 saptamani de sarcina, necesita o atentie sporita asupra factorilor de risc. Doamna doctor Ruxandra Dumitrescu de la Clinica de fertilizare in vitro Fertilia atrage atentia asupra faptului ca exista mai multe categorii de factori de risc care trebuie tratati in mod diferentiat, iar o atentie speciala trebuie acordata analizei acestora in cazul in care se inregistreaza in mod repetat avort spontan.
Astfel, trebuie inteles ca in cazul unei varste de peste 35 de ani sau al unor avorturi spontane repetate se impune deja o atentie speciala. Apoi, pentru evitarea avortului spontan si asigurarea unei sarcini normale, trebuie indepartate alcoolul, cafeaua, fumatul, drogurile, alimentatia neadecvata, expunerea la radiatii si anumite substante chimice, atat inainte de aparitia sarcinii (inclusiv de catre tata, nu numai de catre mama) si, evident, apoi pe tot parcursul sarcinii.
Dar, in afara de acestea, o atentie speciala trebuie acordata si medicamentelor cu privire la care se impune o discutie speciala cu medicul specialist, iar aceasta este valabil inclusiv in cazul unor medicamente aparent banale, precum calmantele, laxativele sau medicamentele contra diareei, contra racelii si gripei, contra astmului, hipertensiunii, depresiei, a vitaminelor pentru ingrijirea pielii, a antibioticelor si, in general, a oricaror alte medicamente. Inclusiv aspirina si ibuprofenul pot creste riscul unui avort spontan, mai ales daca sunt administrate in timpul conceptiei sau pe perioade mai lungi de timp.
Trebuie acordata o atentie speciala infectiilor, intoxicatiilor, traumelor fizice si psihice, istoricului privind avorturile anterioare, istoricului pe linie materna privind avorturile spontane si istoricului privind fatul malformat, respectiv anomaliile cromozomiale ale unui parinte. Trebuie analizat cu atentie ansamblul afectiunilor de care sufera parintii, precum diabetul zaharat, afectiunile tiroidiene, precum si restul disfunctiilor endocrine si, nu in ultimul rand, afectiunile antiimune precum sindromul antifosfolipidic. Nu trebuie ignorate nici unele probleme aparent banale, precum baile fierbinti, vopsirea parului sau zborul cu avionul.
Deosebit de importante sunt insa problemele legate de spermatozoizii anormali, problemele uterine, precum uterul in forma de T sau scurtarea colului uterin, insuficienta placentara, fibromul uterin, ovarele polichistice, carenta de acid folic, nivelul scazut de progesteron, imunizarea Rh, adica anticorpii materni, care pot distruge globulele rosii ale fatului, si, in fine, implantarea incorecta a ovulului in peretele uterin. Sunt nenumarate problemele de care medicul specialist trebuie sa tina cont pentru a reusi sa maximizeze sansele unei sarcini ce poate fi dusa pana la capat, astfel incat sa te poti bucura de un copil sanatos. De aceea trebuie apelat de la inceput la ajutorul specialistului si apoi trebuie urmarite cu strictete sfaturile acestuia.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro