Un studiu recent, publicat de Universitatea Aarhus din Danemarca, releva faptul ca riscul de avort spontan in primele saptamani de sarcina creste de 3,7 ori pentru femeile care consuma cinci unitati de alcool pe saptamana. Adica o sticla de vin pe saptamana. Este vorba de un studiu realizat pe parcursul a sapte ani, implicand 25.000 de femei, si care a condus la cererea de schimbare a recomandarii cu privire la consumul de alcool in timpul sarcinii, inclusiv in tari precum Marea Britanie, unde acesta nu era inca interzis. Pana in prezent, unele foruri considerau ca un consum mai mic de 15 unitati pe saptamana nu ar afecta sarcina, chiar daca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Centrul American pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) recomandau gravidelor sa nu consume nici macar o picatura de alcool. Se pare ca alcoolul influenteaza in special evolutia sarcinii in primele 11 saptamani.
Daca pentru femeile care au consumat mai putin de o unitate de alcool pe saptamana rata de avort spontan a fost de 1,4%, aceasta a crescut la 9% pentru cele care au consumat peste cinci unitati. Studiul a relevat faptul ca in cazul consumului de alcool apar probleme anormale in dezvoltarea embrionului, respectiv a fatului. In acelasi timp, doamna doctor Ruxandra Dumitrescu de la Clinica de fertilizare in vitro Fertilia atrage atentia asupra faptului ca efectul nociv al alcoolului este potentat de consumul simultan de cofeina, droguri sau tutun.
Trebuie inteles faptul ca alcoolul trece rapid prin tesutul embrionar, nivelul de alcool in sange crescand la fat la fel de mult ca in cazul mamei, dar cu riscuri mult mai mari. Cel mai periculos este consumul de alcool in primele 12 saptamani, inclusiv in perioada de preconceptie, atunci cand pericolul priveste chiar si consumul de alcool de catre tata. In acelasi timp, trebuie constientizat faptul ca, de multe ori, in primele saptamani este posibil ca prezenta sarcinii sa nici nu fie inca remarcata.
Mai trebuie stiut si faptul ca in afara de riscul crescut de avort spontan, creste si riscul aparitiei unor deficiente de crestere si disfunctii ale sistemului nervos central, putandu-se ajunge chiar la aparitia Sindromului Alcoolismului Fetal. In acelasi timp, trebuie stiut ca alcoolul poate reduce si fertilitatea, chiar si cu 50%, atat in ceea ce priveste femeile, cat si barbatii. Dar, indiferent de consumul de alcool, este esential ca in cazul unei suspiciuni de sarcina sa te adresezi cat mai repede medicului specialist, iar atunci cand exista simptome specifice aparitiei riscului de avort spontan, apelarea la medicul specialist este absolut obligatorie pentru a putea preveni orice fel de risc.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro