Orasul Baia Mare fost distins cu premiul trei in cadrul ceremoniei City.People.Light pentru planul general de iluminare a centrului orasului. Cea de-a 13 editie a City.People.Light Awards a avut loc vineri, 25 septembrie, la Helsinki, Finlanda. Designul de iluminat al proiectului orasului Baia Mare a fost realizat de Mitru Ildiko, arhitect-sef al proiectului.
Proiectul face parte din planul urbanistic general care a inceput in 2005 si reprezinta o componenta culturala a reconstructiei centrului orasului Baia Mare in totalitate. Scopul acestui proiect a fost restaurarea si readucerea in atentie a celui mai important monument al orasului – Biserica Sf. Stefan – edificiu legat de nasterea si atestarea documentara a orasului. Iluminatul ofera o atmosfera ambientala ce evidentiaza cladirile, copacii, rutele importante si scoate in evidenta principalele repere ale orasului: Turnul Sf. Stefan, ruinele Bisericii Sf. Stefan si ale celorlalte doua biserici care au fost descoperite - Biserica Sf. Ecaterina si Biserica Sf. Martin. Designul de iluminat a fost creat de Mitru Ildiko, arhitectul-sef al proiectului.
“Ne bucuram ca Baia Mare este primul oras din Romania care a fost listat in primele 3 cele mai populare proiecte de iluminat urban la etapa finala a competitiei People’s Choice Award. Salutam efortul si sustinerea comunitatii in promovarea acestui proiect construit in jurul nevoilor cetatenilor, iar pe viitor ne propunem sa demonstram rolul central al luminii in cadrul lumii urbane si sa valorificam unul dintre cele mai importante aspecte ale unei vietii: lumina.”, afirma Bogdan Balaci, Commercial Lead Philips Lighitng CEE.
“Philips si Asocitia LUCI, reteaua internationala a oraselor pentru iluminat urban, au creat premiile City.People.Light cu mai bine de un deceniu in urma, pentru a premia cele mai durabile proiecte de regenerare urbana care utilizeaza creativ lumina, cu scopul imbunatatirii vietii si experientei cetatenilor si turistilor.”, a declarat Astrid Simonsen Joos, Market Leader Philips Lighting in regiunea nordica. “Utilizarea luminii este bine gandita in intregul oras, tinand cont de principiile de design urban, cum ar fi durabilitatea si integrarea arhitecturala a sistemelor de iluminat.”
Premii pentru Avila (Spania) si Valenciennes (Franta)
Locul I – New Nightscape, Avila, Spania
Rafael Gallego, Lighting Designer pentru planul general de iluminare al orasului Avila, a declarat: “Prin proiectul New Nightscape, realizat pentru orasul Avila, se urmareste dezvoltarea iluminatului stradal existent in mediul urban, avand atat un scop functional, cat si arhitectural. Noul plan de iluminare consolideaza valorile culturale remarcabile ale orasului, pastrand filozofia de conservare care a lasat orasului un patrimoniu cu care se mandreste. Planul general de iluminare pentru Avila se bazeaza pe o noua filozofie de iluminat care ia in considerare patru directii de iluminat: functional, arhitectural, comercial si festiv.” Orasul Avila, aflat in centrul Spaniei, se regaseste pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar datorita numarului mare de biserici romanice si gotice, este numit uneori “Orasul Pietrelor si Sfintilor”. Designul de iluminat al proiectului orasului Avila a fost realizat de compania AUREOLIGHTING care a fost, de asemenea, premiata.
Locul II – Evadarea artistica din amurg, Valenciennes, Franta
Planul general de iluminat a presupus renovarea a 41 de sisteme de iluminat arhitectural deja existente si crearea altor 9 proiecte arhitecturale de iluminat. Proiectul include iluminatul a doua dintre principalele rute nocturne din centrul orasului, de 1.100 metri, respectiv 700 de metri lungime. Interactivitatea luminilor orasului cu locuitorii inspira oamenii sa se plimbe noaptea prin oras, pentru a descoperi inca o data maretia mostenirii lor arhitecturale. Designul de iluminat a fost realizat de studioul de iluminat francez CONCEPTO.
Despre premiile internationale City.People.Light
Competitia City.People.Light Awards a fost infiintata pentru a recunoaste eforturile pe care orasele le fac pentru a umaniza mediile lor, prin utilizarea luminii ca instrument in dezvoltarea urbana pentru bunastarea celor care traiesc, muncesc sau viziteaza. Premiile sunt oferite oraselor care integreaza cel mai bine intr-o strategie de iluminat consistenta aprecierea nevoilor contemporane de viata urbana cu notiunile “Oras”, “Oameni” si “Lumina”. Premiile au fost create de Philips in parteneriat cu Asociatia LUCI. LUCI este o retea internationala unica ce reuneste 70 de orase de pe patru continente si 40 de membri asociati (companii internationale, designeri de iluminat, arhitecti, universitati si specialisti de iluminat independenti), care promoveaza iluminatul drept principalul instrument de dezvoltare urbana, cu un accent puternic pe imbunatatirea vietii si preocuparea pentru durabilitate si problemele de mediu. Prin recompensarea si promovarea oraselor care impartasesc aceasta viziune de iluminat urban, City.People.Light Awards ajuta orasele membre LUCI - si nu numai – sa progreseze spre o mai buna utilizare a luminii.
Despre Royal Philips
Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) este o companie recunoscuta la nivel mondial, cu un portofoliu extins ce pune accentul pe domeniul sanatatii si al bunastarii, axandu-se pe imbunatatirea stilului de viata al oamenilor prin inovatii periodice in Sanatate, Electrocasnice si Iluminat. Cu sediul central in Olanda, Philips a realizat in anul 2014 vanzari de 21,4 miliarde de euro, avand aproximativ 106.000 angajati care deserves mai mult de 100 de tari. Compania este lider in ingrijirea cardiaca, ingrijirea acuta si asistenta medicala acasa, dar si in solutii de iluminat eficiente din punct de vedere energetic si noi aplicatii de iluminat sau aparate de barbierit si ingrijire orala.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro