Potrivit studiilor, ceaiul in diferitele sale forme, este cea mai consumată băutură din lume, după apă. De la China la Europa, până la India și restul lumii: consumul de ceai are o lungă tradiție. Cea mai populară varietate este ceaiul negru, care este plin de antioxidanți pentru a sustine sănătatea inimii și a lupta împotriva cancerului. Cu toate acestea, ceaiul negru are un conținut ridicat de cofeină (42 mg per cană), care poate avea efecte negative asupra sănătății dacă este consumat în cantități mai mari. Dacă va aflati in cautarea unei alternative de ceai, va prezentam cateva soiuri din care puteți alege.
Ceaiul alb este cel mai puțin procesat tip de ceai. Frunzele sunt recoltate foarte devreme, ceea ce ii conferă ceaiului alb culoarea și aroma sa delicata. Conținutul de cofeină este, de asemenea, scăzut (28 mg pe cană). Ceaiul alb oferă aceleași beneficii pentru sănătate ca și ceaiul negru, deși unele studii au arătat că ceaiul alb este mai bun în combaterea cancerului in comparatie cu ceaiurile procesate. Consumul de ceai alb poate crește toleranța la glucoză, ceea ce este important pentru diabetici.
Ceaiul verde este puțin mai prelucrat decât ceaiul alb, frunzele sunt uscate și prelucrate termic pentru a opri procesul de fermentare. În funcție de metoda de procesare, gustul ceaiului poate varia de la ierbos la afumat. Ceaiul verde este cunoscut pentru mai multe beneficii pentru sănătate, în special arderea grăsimilor (ceai antiadipos), care ne ajută să slăbim. Antioxidanții din ceaiul verde pot reduce riscul de cancer, accident vascular cerebral sau boli neurologice, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. Ceaiul verde conține cofeină, dar nu mai mult de 25 mg pe cană.
Pe piata romaneasca se mai gaseste si ceai antiadipos cu ginseng. Ginsengul crește performanța fizică și îmbunătățește concentrarea, ajută la cresterea vitalității. Este util în perioadele de oboseală, slăbiciune, stres, pierderea concentrării și convalescență. Ginseng susține performanțe cognitive ridicate, îmbunătățește starea de spirit, crește energia. Ginsengul susține sanatatea sistemului imunitar al organismului.
Ceaiul Oolong este similar cu ceaiul negru, dar procesul de fermentare este mai scurt, conferindu-i un gust complex și proaspăt. Unele dintre cele mai bune ceaiuri oolong provin din China și pot fi preparate de până la opt ori pentru o aromă diferită de fiecare dată. Ceaiul Oolong conține o cantitate moderată de cofeină (37 mg pe cană), dar la fel de mult antioxidant ca alte soiuri de ceai. De asemenea, Ceaiul Oolong are proprietăți antiinflamatorii, ajuta la combaterea diferitelor afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul.
Mușețelul este o plantă din aceeași familie ca margareta. Florile plantei de musetel sunt folosite pentru prepararea ceaiului. Ceaiul de mușețel nu conține frunze, ci doar flori uscate, uneori amestecate cu alte ierburi. Acest ceai oferă o serie de beneficii pentru sănătate, de la ameliorarea durerilor de stomac, la ameliorarea spasmelor musculare. Proprietățile sale antibacteriene ajută la tratarea răcelilor sau a infecțiilor. Ceaiul de mușețel nu conține cofeină și are un efect calmant asupra sistemului nervos, permițându-ne să adormim mai usor.
Acesta este un alt soi de ceai fără cofeină. Rooibos este un decoct din plante al frunzelor unui tufiș roșu găsit în sudul Africii. Acest soi de ceai are o culoare distinctă roșu-maro și o aromă puternică. Ceaiul Rooibos este cunoscut pentru ca ne ajuta să luptăm împotriva stresului, precum și cu problemele pielii, de la arsuri solare la acnee. Acest ceai este bogat în calciu și poate reduce riscul de osteoporoză.
Daca decizi sa-ti faci o ceașcă de ceai, faci un pas către îmbunătățirea sănătății.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro