Sportul reprezinta un element de baza pentru sanatatea noastra, dar si pentru o conditie fizica mai buna. Indiferent de tipul sportului pe care il practici, acesta iti va oferi oricum o serie de beneficii. Multi dintre noi nu avem timp sa ajungem intotdeauna la sala, de aceea, recomandat ar fi sa ne adaptam situatiei si, de ce nu, sa apelam la aparate fitness pentru uz casnic. O idee foarte buna se refera la bicicletele fitness ce pot fi folosite atat de barbati, cat si de femei, indiferent de varsta sau pregatire. Exista variante pentru toata lumea, este nevoie doar de putina vointa. In plus, utilizarea regulata a unei biciclete fitness va poate ajuta sa reduceti senzatie de intepenire, a riscului de accidente vasculare si boli metabolice, iar de pe alta parte creste nivelul energiei pe parcursul zilei si imbunatateste mobilitatea. Poate fi un aliat de incredere si pentru cei care vor sa slabeasca sau sa se tonifieze.
In primul rand, trebuie sa stiti ca biciclete fitness sunt de doua tipuri:
Bicicleta stationara verticala ofera corpului o pozitie verticala si este mai accesibila ca pret decat alte modele. Ajuta la tonifierea muschilor din zona picioarelor. Poate fi folosita si pentru a scapa de kilogramele nedorite. Pozitia corpului din timpul antrenamentului este similara cu cea obtinuta atunci cand va aflati pe o bicicleta normala. Insa, folosind-o o perioada mai mare, exista si riscul ca sezutul sa devina incomod. Nu este recomandata pentru persoane care au probleme cu zona lombara.
Bicicleta stationara orizontala este o varianta mai scumpa decat precedenta, insa dispune de roti de spinning, adica niste roti care se rotesc in timpul exercitiului. Acest model permite executarea unui antrenament mai intens si complex, oferind o experienta asemanatoare cu cea a bicicletei clasice. De asemenea, aceasta categorie de bicicleta poate fi utilizata si pentru recuperari medicale, de catre persoane care au probleme cu greutatea sau probleme articulare. Scaunul acesteia dispune de spatar, oferind o pozitie mai comoda si relaxanta.
Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont la o bicicleta fitness este sistemul de franare. Aceasta poate dispune de franare cu volanta care constituie cel mai simplu mod de franare, volanta avand o greutate intre 3-20 kg, franare mecanica cu volanta mai usoara intre 5-10 kg, franare magnetica ce utilizeaza forta electro-magnetica pentru a determina rezistenta la pedale, franare cu fluid destul de rar intalnita este utila atunci cand convertiti o bicicleta normala intr-una stationara sau franare cu aer ce implica un mod de functionare destul de asemanator cu franarea fludia, elicea utilizand aer pentru cresterea rezistentei.
Bratele bicicletei pot fi fie fixe, fie mobile. Ing eneral, in cadru modelelor stationare regasim brate fixe cu ghidon similar cu al unei biciclete clasice, iar cele mobile sunt intalnite de bicicletele eliptice, ajutand astfel si la lucrarea muschilor din zona bratelor.
Fiecare bicicleta ar trebui sa fie dotata cu o consola care permite monitorizarea anumitor parametrii foarte importanti: distanta, timp, viteza, numar calorii arse, dar si nivel puls. Pulsul poate fi masurat daca si numai daca bicicleta dispune de senzori la nivelul manerelor. Este posibil ca cele mai ieftine modele sa nu detina senzori, ba chiar unele nici computer de bord. Insa, ar fi ideal sa aveti in vedere ca modelul ales sa dispuna de aceste dotari.
O bicicleta cu computer va putea permite si alegerea nivelului de rezistenta din timpul antrenamentului. Cu cat bicicleta este performanta, cu atat veti putea personaliza mai eficient intreg antrenamentul. In plus, anumite programe permit imitarea de trasee reale - cu denivelari, accidentari, amonte, pante etc. Sigur, cu cat nivelul de performante este mai ridicat, cu atat poate creste si pretul. Iar pentru un antrenament cat mai placut, bicicleta poate dispune si de Mp3 player, conectivitate Bluetootj, radio, boxe si asa mai departe.
Pentru ca antrenament pe o bicicleta fitness pentru uz casnic sa se desfasoare cat mai eficient si confortabil, trebuie sa mai aveti in vedere si alte detalii. Este vorba despre posibilitatea reglarii aparatului, atat pe verticala, cat si pe orizontala, indiferent de inaltimea pe care o aveti, astfel incat sa obtineti o pozitie potrivita. De asemenea, pedalele trebuie sa fie dotate fie cu sistem antiderapant in cazul bicicletelor eliptice, fie cu niste cureluse ajustabile in cazul bicicletelor stationare. Ideea este ca piciorul sa fie foarte bine fixat in timpul exercitiului, sa nu alunece.
Mai mult decat atat, cum volanta este cea care determina miscarea intregului aparat, va trebui sa alegeti o greutate a acesteia in raport cu conditia fizica pe care o aveti, respectiva pregatirea in acest sens. Cu cat volanta este mai grea, cu atat miscarile devin mai fluide. In general, este recomandat sa optati pentru o bicicleta cu volanta de minim 7 kg pentru un antrenament potrivit, iar daca doriti ceva mai solicitand, volanta trebuie sa aiba o greutate de peste 9 kg. De asemenea, nu neglijati nici greutatea pe care o poate suporta un model pe care l-ati ales, cu atat mai mult, daca sunteti o personana cu greutate mare, trebuie sa va asigurati ca aparatul ce urmeaza a fi achizitionat va va putea sustine eficient.
Va recomandam sa vedeti mai multe modele bune de biciclete fitness si pe bicicletedefitness.ro, un site unde veti gasi toate informatiile de care aveti nevoie.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro