Abordarea acestei probleme în cadrul Conferinţei Naţionale a Pacienţilor a survenit datorită faptului că rata de mortalitate a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) va creşte cu 30% în următorii zece ani, astfel până în anul 2030 BPOC va ajunge a treia cauză de deces în lume.
“Publicul român trebuie să conştientizeze importanţa diagnosticării precoce a bolilor pulmonare ca un pas important în aplicarea unui tratament eficient. Relaţia medic-pacient în bolile respiratorii este extrem de importantă şi se răsfrânge în interacţiunea din cadrul terapiilor. Gesturile terapeutice oricât de corecte ar fi dacă nu sunt dublate de o comunicare corectă şi de o educaţie în creştere nu pot conduce la un dialog care să vină în sprijinul pacientului. De aceea considerăm că acest eveniment dedicat informării şi educării pacienţilor şi anume Conferinţa Naţională a Pacienţilor, este util în găsirea drumului cel mai scurt spre rezolvarea diferitelor probleme dintre pneumolog şi bolnavul respirator.” A declarat pentru Sănătatea Media Group prof. univ. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Numărul mare de cazuri precum şi numărul tot mai mic al specialiştilor care tratează afecţiunile pneumologice constituie factori de îngrijorare care ar trebui să alarmeze autorităţile astfel încât programele de sănătate dedicate unor astfel de boli să se extindă şi să se îmbunătăţească. În acest sens în cardul Conferinţei Naţionale a Pacienţilor Dr. Magdalena Ciobanu, coordonator Programul Naţional Anti-Fumat va aborda tema cu titlul “Programe naţionale de prevenire şi tratament a afecţiunilor pulmonare.”
“Ultimul Raport global al OMS despre bolile netransmisibile, publicat în 2011, arată o realitate tragică pentru România: 91% din totalul deceselor sunt produse prin boli non-transmisibile, adică boli produse ca urmare a unui mod de viaţă nesănătos şi care ar putea fi prevenite dacă oamenii ar acorda mai multă atenţie sănătăţii lor. Bolile respiratorii cronice sunt responsabile "doar" de 3% din totalul deceselor, un procent scăzut prin comparaţie cu decesele provocate de afecţiunile cardio-vasculare (59%) dar acest procent nu ia în calcul şi decesele prin cancer pulmonar, cea mai frecventă formă de neoplasm la bărbaţi şi în creştere la femei. Cauza este relevată în acelaşi raport: prevalenţa fumatului zilnic, deşi în scădere, se menţine la o cotă ridicată (27,8%), mai ales în rândul bărbaţilor (38,6%). Dincolo de cifre seci, acest raport ne arată că este important să înţelegem toţi, şi medici, şi pacienţi, că stă în puterea noastră să fim mai sănătoşi. Dacă înlocuim plăcerea de a fuma, de a mânca exagerat de multe grăsămi, de a lenevi în maşină sau în faţa unui ecran cu plăcerea de a ne mişca, de a mânca sănătos, de a cultiva şi spiritul, atunci poluarea, chimicalele şi alte agresiuni exterioare pe care nu le putem controla la nivel individual nu ne vor afecta atât de mult. Vom putea astfel nu numai să îmbunătăţim cifrele, ci mai ales să dăm viaţă bună anilor noştri - în continuă creştere, de altfel, datorită noilor metode de tratament şi îngrijire.” A declarat pentru Sănătatea Media Group, Dr. Magdalena Ciobanu, coordonator Programul Naţional Anti-Fumat
Conferința Națională a Pacienților va reuni la cea de-a II-a ediție personalități de marcă din sistemul medical românesc pentru a veni în întâmpinarea pacienților din România prin sesiuni de educație medicală, dar și prin mijlocirea dialogului cu autoritățile din domeniul sanitar. Evenimentul îți propune să informeze şi să educe pacienţii, dar și să găsească soluţii viabile la problemele actuale cu care se confruntă aceştia.
Sănătatea Media Group organizează, în parteneriat cu Alianța pentru Sănătate din România și Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale a Pacienților (CNP), care va avea loc în perioada 14 – 16 iunie la Casa Universitarilor din Bucureşti.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro