Etapa internaţională a celei de a zecea ediţii a concursului susţinut de Saint-Gobain Isover şi dedicat studenţilor la architectură, Casa Multi-Confort ISOVER, va avea loc, anul acesta, în Bucureşti, în perioada 28 - 31 mai, găzduind proiecte înscrise din 23 de ţări.
„Începând din 2003, Saint-Gobain Isover organizează anual acest concurs, devenit deja tradiție pentru studenții facultăților de arhitectură. Suntem mândri că, anul acesta, România va fi, pentru a II-a oară, gazda etapei internaționale a concursului și sperăm ca, prin această inițiativă, să stimulăm creativitatea tinerilor arhitecți și să le oferim posibilitatea de a-și valorifica cunoștințele în domeniul conceperii clădirilor sustenabile, confortabile și cu un consum redus de energie”, a declarat Filipe Ramos, Administrator al Diviziei Isover din cadrul Saint-Gobain Construction Products.
Concursul se va desfăşura în două etape. Astfel, în urma celei naţionale, proiectele căştigătoare se vor califica în etapa internaţională. În cazul României, etapa națională a competiției va avea loc în perioada 5 - 9 mai în București.
Studenții se pot înscrie în concurs până la data de 30 aprilie, prin completarea unui formular disponibil pe site-ul competiției, echipele de proiect putând fi formate din cel mult 3 membri.
Tema concursului: Şcoala viitorului în Gaziantep, Turcia
Tema concursului din acest an îi provoacă pe participanţii ediţiei 2014 să prezinte propria viziune pentru „Şcoala Viitorului”, în cadrul proiectului „Ecoproject” din Gaziantep, Turcia.
Dezvoltarea proiectului trebuie realizată în conformitate cu conceptul Multi Confort Isover. Astfel, pe lângă elementele specifice de arhitectură - îmbinarea stilului clasic cu elementele moderne de studiu – participanţii trebuie să ţină cont şi de o serie de criterii referitoare la confort, cum ar fi cel termic şi acustic, calitatea aerului sau luminozitatea.
Conceptul Multi Confort Isover este derivat din Casa Multi-Confort Saint Gobain ce beneficiază de o excelentă izolare termică a anvelopei (pereţi, ferestre, uşi), foloseşte aproape numai căldura degajată în interior (de către ocupanţi şi de către toate aparatele electrice, electronice, electrocasnice din clădire) şi este dotată cu un sistem de ventilaţie controlată, cu recuperare de căldură. Astfel, clădirea nu are nevoie de un sistem convenţional de încălzire sau ventilaţie, consumul anual de energie pentru încălzire fiind cu 90% sub media construcțiilor actuale.
Casa Multi-Confort Saint-Gobain oferă, în plus, un excelent confort acustic si vizual, o calitate deosebită a aerului în interiorul clădirii, protecţie împotriva incendiilor şi siguranţă.
Referitor la metodele de evaluare a concursului, proiectele prezentate în cadrul etapei naționale vor fi jurizate de către o echipă de specialiști Isover, alături de o serie de profesori din cadrul facultăților participante la concurs, cele mai bune lucrări calificându-se pentru etapa internațională.
În ceea ce privește șansele studenților români în cadrul acestei competiții, reprezentantul companiei se arată optimist, România poziţionându-se, în mai multe rânduri, pe cele mai înalte locuri din clasament.
De la an la an, concursul de arhitectură a strâns un număr tot mai mare de participanți, aceștia fiind motivați atât de posibilitatea de a-și pune în practică cunoștințele, cât și de premiile substanțiale oferite. Astfel, în 2013, au concurat aproximativ 1.000 de studenți, din peste 100 de universități.
În cadrul etapei internaționale a concursului, echipei de evaluatori Isover i se vor alătura și reprezentanții orașului Gaziantep din Turcia, dar și o serie de arhitecți, cele mai bune proiecte putând câștiga premii de până la 1.500 de euro.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro