Calitatea apei influenteaza gustul ceaiului

17 iulie 2013

“Calitatea unei cesti bune de ceai depinde 20% de ceai si 80% de apa utilizata”, conform Zhang Dafu, un maestru al ceaiului din Dinastia Quing. Apa pura, ce nu contine calciu sau alte ingrediente ce pot influenta gustul si aroma ceaiului, scoate in evidenta aroma optima a ceaiului. Filtrele de apa indeparteaza din apa de la robinet orice substanta nedorita si inhibitoare de aroma.

Acest ceai nemaipomenit este caracterizat de aroma sa delicata, aroma si usoare note florale – descrierea de pe ambalajul rafinatului ceai Darjeeling suna foarte promitator si ar face pe oricine sa isi doreasca o ceasca calda de ceai atunci cand este frig afara. Cu toate acestea, lichidul tulbure ce apare odata ce frunzele de ceai au fost lasate la infuzat in cana, are foarte putine in comun cu descrierea. Dupa un scurt timp, la suprafata se formeaza o pielita subire si deloc apetisanta. In majoritatea cazurilor, acest lucru se datoreaza tipului de apa folosit. Oricine isi doreste sa savureze o delicioasa ceasca de ceai ar trebui sa ofere o atentie deosebita apei – ingredientul principal in prepararaea ceaiului.

De ce ceaiul este mai gustos in China si Japonia
Apa din raurile montane folosita de chinezi pentru prepararea ceaiului contine echilibrul ideal de minerale, acesta nefiind atat de usor de gasit in Europa. Apa folosita in Japonia la prepararea ceaiului este, de asemenea, mult mai putin dura si are un continut mai mic de calciu decat apa din Europa. Aici, compozitia apei, cantitatea de oxigen, duritatea apei, proprietatile acid-baza si continutul de minerale variaza de la regiune la regiune. Culoarea ceaiului, la fel ca si aroma si gustul sunt dependente de tipul de apa utilizata.

4 reguli de baza ar trebuie retinute pentru a obtine rezultate optime la prepararea ceaiului
1. Folositi apa rece, proaspata si nu lasati apa sa fiarba prea mult:
Oxigenul continut de apa are un impact semnificativ asupra calitatii ceaiului. Apa lasata sa stea pe conducta sau intr-un ibric pentru prea mult timp devine salcie si are un continut de oxigen scazut. Acest lucru se aplica si apei de la robinetul de apa calda si apei care a fost deja fiarta o data. Consecinta: bauturile calde preparate cu o astfel de apa au un gust fad.
2. Folositi apa cu o duritate medie pentru prepararea ceaiului:
Nivelul optim de duritate al apei este de aproximativ 8 grade dH (nivel de duritate germana). Apa dura nu ii permite aromei sa se dezvolte corespunzator si poate duce la un gust amar. Carbonatul de calciu (calcar) continut in cantitati mari de apa dura poate forma o pielita neplacuta la suprafata ceaiului atunci cand se combina cu alte ingrediente din ceai. Asadr, ceaiul are un aspect tulbure si este amar. Ceaiul verde si cel alb si ceaiurile Darjeeling cu un continut scazut de tanin sunt foarte sensibile la apa dura. Ceaiurile Assam si Ceylon sunt mai rezistente la duritatea apei.
3. Luati in calcul proprietatile acid-baza ale apei:
Valoarea ideala a pH-ului pentru ceai este apropiata de 7 (apa neutra). Un ceai preparat cu apa neutra are o culoare limpede care nu se schimba chiar daca ceaiul este lasat la infuzat pentru mai mult timp.
4. Folositi apa pura la prepararea ceaiului:

Nu doar calciul poate influenta gustul ceaiului; si compusi precum clorul, fierul, impuritati organice si arome si gusturi straine pot influenta negativ gustul ceaiului.

Sarbatoriti timpul pentru ceai cu apa perfecta
Pentru a obtine apa perfecta pentru prepararea ceaiurilor gustoase si aromate din apa de la robinet, ar trebui sa folositi un filtru pentru apa de masa. Functia principala a filtrului de apa este de a elimina orice urma de calciu din apa de la robinet. Rezultatul este o apa cu o aroma deosebita – perfecta pentru obtinerea celor mai aromate si gustoase ceaiuri. Pe langa tehnologiile unice patentate, fiecare cartus filtrant este caracterizat de durata de viata lunga si faptul ca se potriveste la toate canile filtrante standard de la alti producatori renumiti.

Sursa: bwt-group

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram