2 aprilie, Timişoara
Federaţia O.N.P.H.R. (Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România) şi Fundaţia „Pentru Voi” au organizat conferinţa regională „Calitatea în serviciile sociale pentru persoane cu dizabilităţi: provocări, oportunităţi şi modele europene”, luni, 2 aprilie, în sala de consiliu a Primăriei Timişoara.
Evenimentul face parte din proiectul „Înfiinţarea unei reţele de centre de excelenţă în furnizarea serviciilor de reabilitare şi integrare profesională pentru persoane cu dizabilităţi, ca grup vulnerabil pe piaţa muncii” cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 INVESTEŞTE ÎN OAMENI!, derulat de Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România în parteneriat cu Fundaţia „Pentru Voi” şi alţi 5 parteneri naţionali şi internaţionali.
La eveniment au participat Viceprimarul Timişoarei, doamna Claudia Brătan, reprezentantă a Ministerului Muncii şi Director la Direcţia Generală pentru Persoane cu Handicap din România, reprezentanţi ai echipei de management a proiectului şi specialişti din ong-uri şi instituţiile publice de profil.
Atât Laila Onu, director Fundaţia „Pentru Voi”, cât şi Francisc Simon, preşedinte al Federaţiei O.N.P.H.R. au punctat că, în ciuda crizei financiare, nu trebuie renunţat la solidaritatea socială şi la eforturile de a integra persoane cu dizabilităţi.
Se pregăteşte o nouă lege pentru calitatea în servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilităţi.
Claudia Brătan, director DGPPH, declară:
„În ceea ce priveşte asigurarea serviciilor sociale de calitate, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin direcţiile de specialitate, realizează efectuarea, evaluarea, monitorizarea şi controlul respectării legislaţiei în vigoare din domeniul asistenţei sociale, monitorizarea şi controlul respectării criteriilor, standardelor şi indicatorilor în baza cărora se acreditează furnizorii şi serviciile sociale, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege.
Proiectul de lege privind asigurarea calităţii serviciilor sociale care va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2013 propune abrogarea tuturor reglementărilor referitoare la acreditare, licenţiere, avizare etc., a furnizorilor şi/sau serviciilor sociale, existente la această dată.”
Jeronimo Sousa, reprezentantul partenerului transnaţional CRPG (Centrul de Reabilitare Profesională Gaia, Portugalia) declară că: „Modernizarea serviciilor sociale şi asigurarea standardelor de calitate înseamnă în primul rând accesul persoanelor cu dizabilităţi la drepturi depline, încurajarea capacităţii de autoreprezentare, stimularea incluziunii sociale şi, ca factor cheie şi obiectiv principal – angajabilitatea persoanelor cu dizabilităţi.”
Concluziile întâlnirii au fost că este absolut necesară asigurarea unui standard în ceea ce priveşte serviciile sociale pentru persoane cu dizabilităţi şi că societatea românească, asemeni altor ţări europene, ar trebui să aibă drept deziderat incluziunea activă a persoanelor cu dizabilităţi. În acest sens, pe lângă eforturile ONG-urilor este nevoie şi de sprijin din partea statului, atât prin adaptarea legislaţiei la normele europene, cât şi la stimularea şi încurajarea ONG-urilor de a dezvolta centre de excelenţă în furnizarea de servicii pentru persoane cu dizabilităţi.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro