Insa asamblarea si calibrarea printerului nu sunt operatiuni potrivite pentru incepatori. Asamblarea componentelor poate ocupa cateva dupa-amiezi iar testarea si calibrarea printerului mai poate dura alte cateva zile pana cand printerul 3D poate fi folosit la niste performante apropiate de cele din specificatiile tehnice ale produsului.
Trebuie avuta mare atentie la instalare. Intotdeauna veti gasi piese aproape identice care pot fi montate din neatentie in alta ordine sau pozitie. Veti fi neplacut surprinsi sa observati in final ca surubul ramas e cam prea scurt, pinionul nu se potriveste exact sau ansamblul de piese nu intra in lacasul sau. In aceste cazuri printerul ar trebui desfacut si apoi re-asamblat. Nu veti fi singurul, am facut-o si noi la timpul nostru cu modelul RapMan al celor de la Bits from Bytes pe care Z Spot Media il distribuia. Cand in final veti reusi sa porniti printerul 3D, satisfactia Dvs. va fi cu atat mai mare!
De asemenea, fiti precauti cu piesele din plastic - multe astfel de kituri incorporeaza astfel de repere. Plasticul se poate rupe la o apasare mai puternica si veti amana asamblarea pentru cateva saptamani, cand veti primi o noua componenta de la producator
Pentru cei ce vor sa invete si sa inteleaga tehnologia de printare 3D, utilizarea aplicatiilor software de tip open-source (cu care sunt „dotate” marea majoritate a kiturilor ieftine de printere 3D) vor constitui o placuta provocare. Insa cei interesati de obtinerea eficienta a unor printuri 3D de calitate, vor fi cu siguranta frustrati de programele care lasa la libera alegere configurarea tuturor parametrilor printerului. Cu rabdare, prin incercari repetate, veti intelege tehnologia si veti puteti controla - in anumite limite – printerul.
Kiturile mai scumpe au aplicatii software mai personalizate (ca in cazul kiturilor RapMan vandute de Z Spot Media in Romania) usurand in mare parte procesul de invatare.
Incepeti cu printarea unor obiecte simple si doar dupa cateva zile de teste si calibrari puteti trece la printarea unor obiecte mai complicate. Va trebui sa verificati acuratetea maxima a printerului si apoi sa identificati limita maxima a complexitatii obiectelor. Nu fiti descurajati daca va fi nevoie de 2-3 printuri pentru a realiza obiectul 3D dorit.
Deci, pe langa ceva experienta practica si (mai multa) indemanare de care aveti nevoie, timpul este un alt aspect important de luat in considerare. Veti petrece ore intregi pe forumurile de profil incercand sa decideti asupra modelului – acolo veti gasi intotdeauna atat nemultumiti vociferand impotriva oricarui produs, cat si marketeri iscusiti pozand in clienti extrem de satisfacuti.
In plus, kiturile sunt livrate in cateva saptamani bune de la data platii (in general peste 4 saptamani, insa cele mai ieftine pot fi livrate chiar si dupa 8 saptamani), deci proiectele curente vor trebui amanate. Chiar si noua, distribuitorilor autorizati nu si se livra marfa mai devreme de 3 saptamani. Asigurati coletul la transport pentru a evita neplacuta situatie de a nu reusi asamblarea din cauza unor componente deteriorate in timpul transportului. Un astfel de caz va necesita schimbarea multor emailuri cu producatorul pentru inlocuirea componentelor, generand alte intarzieri.
Dupa asamblare si instalare, evitati mutarea printerului sau realizati-o cu cea mai mare grija. Socurile mecanice pot duce la decalibrarea acestuia cu rezultate directe asupra calitatii printarii.
Avantajul major al unui Kit de printer 3D il constituie pretul atractiv – este IEFTIN! Retineti insa ca, la costul unui astfel de kit se vor adauga costurile transportului si TVA-ului (in cazul persoanelor fizice sau firmelor mici), comisioane bancare sau Paypal (vreo 20EUR). Nu uitati nici de costul materialelor folosite la testare si calibrare. In final, economia realizata nu e foarte mare, dar ramane atractiva pentru buzunarele stramte ale studentilor si pasionatilor de bricolaj.
In concluzie, recomandam kiturile neasamblate de printere 3D doar celor ce vor sa invete tehnologia (pe cont propriu sau in ateliere si cluburi tehnice) si celor pasionati cu buget extrem de limitat.
Pentru cei ce intra in categoria „micilor intreprinzatori”, care doresc sa dea un scop practic printerului 3D, va recomandam sa alegeti un printer 3D gata asamblat care este, binenteles, gata de treaba. Cu cateva sute de euro in plus, puteti deja alege un model de printer 3D de tip desktop, de tipul UP MINI care sa functioneze eficient si constant in acelasi regim de performanta.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro