Cat de prezenta este trauma psihica in viata noastra si cum facem fata efectelor ei?

21 septembrie 2011

Ce este trauma psihica?

Trauma este o reactie normala la o situatie anormala. Spre deosebire de stres, care afecteaza temporar psihicul, acesta tinzand sa-si recapete echilibrul in mod natural, trauma ne diminueaza capacitatea de a gestiona problemele cu care ne confruntam, provocand rupturi la nivelul psihicului.

"Oamenii obisnuiesc sa spuna ca 'li se rupe sufletul' sau ca 'ii doare foarte tare'. In urma evenimentului traumatic, se pierde ceva din noi, se creeaza in interiorul nostru o ruptura, ruptura pe care noi, specialistii, o numim trauma psihica. Rareori insa observam trauma, cel mai adesea facandu-se vizibile efectele pe care ea le are in viata noastra", explica Conf. Univ. Dr. Diana Vasile, Presedinte al Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei si Presedinte al Comitetului Stiintific al Congresului National de Psihotraumatologie 2011.

Trauma ne poate afecta la nivel emotional, fizic, cognitiv, comportamental si relational. Anxietatea, fobiile, sentimentele exagerate de frica, vina, rusine, neputinta, atacurile de panica, pot fi semne ca un eveniment in care am fost implicati sau la care am fost expusi si-a pus amprenta traumatica asupra noastra. Simptomele emotionale sunt adeseori insotite de manifestari fizice ale efectelor traumei, printre cele mai comune fiind lipsa apetitului, dificultatile de somn, scaderea nivelului de energie, disfunctiile sexuale fiind printre cele mai comune.

De asemenea, nu este deloc neobisnuit ca, din dorinta de a masca simptomele traumei, unele persoane sa adopte comportamente compulsive si adictive, cum sunt abuzul de alcool, droguri, mancare. Altele pot manifesta simptome cognitive, precum dificultatile de concentrare, scapari de memorie, refuzul de a lua decizii.

De vreme ce traumele se petrec adesea in contextul relatiilor - spre exemplu, abuzul, abandonul, neglijarea, lipsa suportului celorlalti, separarea de persoane dragi, efectele traumei pot fi de natura relationala. Cel mai frecvent ostilitatea, izolarea, problemele sexuale, frica puternica de abandon si respingere, dorinta de a-l controla pe celalalt sunt semne ale traumei psihice.

Tratamentul traumei: triada medic de familie - psihiatru - psiholog

"Poate ca cel mai des situatiile de trauma le pot observa medicii de familie, caci oamenii vorbesc mult mai frecvent cu acestia decat ar putea sa o faca cu un psiholog sau psihiatru. Astfel, medicul de familie este primul care intervine, trimitand persoana la un consult de specialitate. Apoi, psihologul poate interveni, daca simptomele nu sunt atat de grave incat sa afecteze functionarea de zi cu zi. Daca insa functionarea este grav afectata, cel mai bine este sa apelam la un psihiatru. Acesti trei specialisti sunt cei mai indreptatiti sa recunoasca o trauma psihica si sa recomande cea mai buna cale de urmat", afirma Conf. Univ. Dr. Diana Vasile.

Tratamentul traumei psihice urmeaza, in cele mai multe dintre cazuri, doua mari directii: tratamentul psihologic si cel medicamentos. In functie de severitatea simptomelor, tratamentul medicamentos insoteste sau chiar precede cura psihoterapeutica.

In lipsa unui tratament adecvat, persoana risca sa fie coplesita de efectele traumei, dezvoltand blocaje in unele zone de viata si pierzandu-si vitalitatea de a rezolva problemele specifice respectivelor arii.

"Aceste blocaje personale pot fi depasite! Incurajez oamenii sa-si exploreze interiorul tocmai pentru a scoate la lumina energia ramasa acolo, plus o multime de alte calitati si capacitati personale care pot fi inflorite in urma unei cure psihoterapeutice", recomanda Conf. Univ. Dr. Diana Vasile.

Cui cerem ajutorul?

Persoanele care se confrunta cu o trauma psihica pot cere ajutorul specialistilor din cadrul Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT), structura infiintata cu scopul de a oferi sprijin persoanelor care trec prin situatii traumatice sau care au pe cineva drag care sufera in urma unei astfel de situatii. Sprijinul oferit se poate concretiza prin informatii, sfaturi, recomandari si servicii de evaluare si tratament.

Pe de alta parte, pentru specialistii care lucreaza cu trauma psihica si suferinta umana, Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT), alaturi de Asociatia Romana de Terapii Scurte si Consultanta Orientata pe Resurse si Solutii (ARTS&CORS) si Asociatia Romana pentru Sanatate Mintala (ARSM), organizeaza anul acesta, in perioada 6 - 9 octombrie, la Bucuresti, prima editie a Congresului National de Psihotraumatologie. Evenimentul este primul de aceasta amploare din Romania si urmareste sa contribuie la promovarea si dezvoltarea stiintei psihotraumatologiei in tara noastra, constituindu-se drept un forum profesional de o ridicata valoare stiintifica, prin care specialistii sa poata prezenta si dezbate experiente profesionale, trecute si prezente, din domeniul psihotraumatologiei si stiintelor conexe.

"Suntem intr-un moment in care constientizarea importantei traumelor fizice si psihice umane nu mai poate fi evitata, cum nu mai poate fi ignorat nici efectul lor asupra relatiilor dintre oameni, culturi, sau natiuni. Varietatea situatiilor traumatice mondiale actuale ne fac sa consideram necesara accentuarea preocuparilor pentru diminuarea efectelor patologice ale traumatizarii umane, pentru stimularea relatiilor interumane ca factor de prevenire si de protectie impotriva patologiei posttraumatice, precum si pentru stimularea acelor resurse si oportunitati ce se nasc din experientele adverse", concluzioneaza Conf. Univ. Dr. Diana Vasile.

Urmareste un scurt video-interviu cu Conf. Univ. Dr. Diana Vasile, desprea trauma psihica, efectele si tratamentul ei, facand clic pe aceasta legatura: http://www.youtube.com/watch?v=ktQy8_OLsiY.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram