Cateva dezbateri despre mult cautatele baterii de laptop

6 noiembrie 2012

De-a lungul anilor, in randul utilizatorilor obisnuiti de IT s-au iscat numeroase discutii si analize asupra duratei de viata si modului de intretinere a acestor baterii laptop. In timp ce unele dintre ele au fost justificate, la vremea lor, numeroase confruntari pe aceasta tema sunt pur si simplu mituri sau speculatii, mai ales odata cu trecerea la noii acumulatori Lithium-Ion. Sa detaliem cateva dintre aceste dispute.

S-a vorbit foarte mult (si inca subiectul pare neconsumat) despre efectul de memorie al bateriilor - chiar daca pentru acele baterii de laptop realizate pe tehnologia Nickel faptul cum ca incarcarea incompleta poate dauna este adevarat, in cazul acumulatorilor Lithium Ion subiectul acesta devine doar un mit. Bateriile ce se comercializeaza azi in magazinele de specialitate pot fi incarcate indiferent de procentul la care se afla, neavand absolut niciun efect negativ asupra performantelor sale ulterioare.

Indepartarea bateriei din laptop sau netbook in situatia cand folosim alimentarea de la priza este o alte tema sensibila - adevarata, dar si neadevarata. Cum asa? Daca bateria este incarcata complet, iar alimentatorul este conectat, nicio componenta nu va fi afectata - acumulatorul inceteaza sa mai primeasca curent cand ajunge la 100% iar energia ajunge direct in sistemul de alimentare a calculatorului. Exista totusi un dezavantaj - incalzirea excesiva - daca temperatura componentelor (procesor si harddisk) depaseste 60 de grade e recomandata scoaterea bateriei. Caldura excesiva este de fapt inamicul bateriei si nu alimentatorul, dupa cum multi oameni cred.

Un ultim aspect pe care il amintim in acest articol este cel legat de descarcarile complete ale acestor baterii laptop. Contrar recomandarilor, descarcarile complete (pana la inchiderea calculatorului) trebuie evitate - bateria poate fi deteriorata, datorita faptului ca e supusa la un asemenea efort de functionare. Specialistii spun ca o incarcare poate fi realizata cand nivelul acumulatorului ajunge undeva intre 30 si 20%. De aceea, este mai bine sa apelam la incarcari frecvente, in siguranta, in detrimentul celor complete, de care vorbeam. Alteori, senzorii care arata capacitatea exacta de energie stocata sunt deteriorati. Pentru a-i recalibra, o data la fiecare 30 de cicluri de descarcare, trebuie sa efectuam o descarcare completa, continua (printr-o singura utilizare a laptopului, fara shutdown - se recomanda o pauza de doua ore dupa incarcare, apoi intrarea sa in modul hibernare, la cel mai mic procent posibil.

Exista desigur si alti factori care pot influenta necesitatea inlocuirii unui acumulator de laptop - pentru situatiile cand masurile de mai sus nu par sa ajute, ne este recomandat achizitia unor noi baterii - Mival Group este locul care a invatat sa iti respecte banii, oferind o gama variata de produse IT de calitate la preturi accesibile.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram