Ce fel de put este cel mai potrivit pentru alimentarea cu apa de calitate?

31 ianuarie 2020
Autor:
Content SEO

In marile orase, alimentarea cu apa se face prin intermediul retelei publice, care preia apa dintr-un rau, o filtreaza si o furnizeaza catre consumatori. De multe ori insa, aceasta apa trece prin tevi ruginite si vechi, acumuland tot felul de bacterii ce pun viata oamenilor in pericol. Nu este de mirare, asadar, ca multi oameni aleg sa consume apa din comert, imbuteliata in recipiente din plastic. Nici aceasta nu este 100% sanatoasa insa.

Cea mai sanatoasa apa este cea asupra careia ai un control total. Tocmai de aceea, daca iti doresti o apa buna, este bine sa apelezi la o firma de foraje puturi si sa iti construiesti propria sursa de apa, pe care sa o cunosti extrem de bine. Un put de calitate inseamna tevi de buna calitate, filtre bune si analize frecvente asupra acestui lichid al vietii.

Din fericire, apa se gaseste peste tot in subteran, insa calitatea ei nu este aceeasi. In unele locuri apa de calitate se gaseste la 4 metri adancime, in timp ce in altele trebuie sa fie sapat la adancimi de peste 40 de metri. Totusi, conform celor de la Tipfor, care se ocupa cu foraje puturi Bucuresti , apa de calitate poate sa fie gasita peste tot.

Care este cea mai buna varianta de put?

Daca este clar faptul ca o sursa proprie de apa este de preferat, ramane de ales intre mai multe tipuri de puturi, alese in functie de adancime, grosimea tevii sau materialele folosite. In principiu, ai de ales intre:

  • Put sapat. Este clasica fantana, care poate sa fie sapata la adancimi de aproximativ 10 metri. In general, un astfel de put trebuie sa mearga pana la 3-4 metri sub nivelul apei subterane. O astfel de varianta este ideala pentru irigarea gradinii, insa daca se doreste o apa potabila, costurile pot deveni ceva mai mari deoarece va fi nevoie de filtre pentru dedurizare si pentru extragerea fierului, a manganului si a nitritilor.
  • Putul forat. Forarea poate sa asigure acces la apa de la adancimi mult mai mari si de asemenea, este mai ieftina decat saparea pentru adancimile mici. Totusi, rezerva de apa a unui put forat la adancime mica este mai mica decat cea a putului sapat. Este bine, asadar, sa se calculeze cu atentie necesarul de apa, in asa fel incat sa nu existe riscul de a nu fi suficienta. Un put forat poate sa ajunga si la adancimi de 70 de metri, ceea ce inseamna, de cele mai multe ori, o apa de calitate foarte buna, care nu are nevoie de foarte multe filtre.

In principiu, alegerea putului se face impreuna cu cei care il sapa, deoarece au experienta, pot face o analiza a solului si pot face recomandari. Cheltuiala poate sa fie una mica sau se poate ridica destul de mult, insa per total merita, in conditiile in care alimentarea cu o apa de calitate este esentiala.

 

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram