Ce inseamna deviatia de sept, cum se manifesta si cum se trateaza

22 februarie 2022
Autor:
Content SEO

Deviatia de sept este caracterizata prin miscarea anormala a peretelui subtire care desparte cele doua pasaje nazale. Aceasta deplasare poate duce la ingustarea unei dintre nari si la ingreunarea respiratiei prin reducerea volumului de aer inspirat.

Chiar daca aceasta problema poate fi prezenta inca de la nastere prin dezvoltarea incorecta a fetusului, de cele mai multe ori deviata de sept apare din cauza accidentarilor la nas provenite fie din activitati sportive, fie din lovirea directa a acestuia.

Cum se manifesta deviatia de sept?

In functie de severitatea deviatiei persoana afectata poate fi asimptomatica sau poate prezenta anumite simptome. Cu toate acestea, multe dintre simptomele des intalnite ale deviatiei de sept pot fi confundate cu alte probleme sau afectiuni cum ar fi polipi nazali, infectii sau alergii.

Cele mai des intalnite semne si simptome ale deviatiei de sept care ar trebui sa te trimita la un medic specialist includ:

  • Obstructionarea narii sau a narilor - simptom care poate ingreuna respiratia prin pasajul nazal afectat. Obstructionarea este mai evidenta atunci cand esti racita sau cand ai anumite alergii care pot cauza narile sa se umfle si sa se ingusteze.
  • Sangerari nazale - expunerea septului deviat la aerul uscat poate duce de multe ori la uscarea suprafetei acestuia si la cresterea riscului de aparitie a sangerarilor nazale.
  • Durere faciala - cauzata uneori de deviatia severa de sept care poate pune presiune pe alte suprafete din interiorul nasului, ducand astfel la aparitia durerii.
  • Respiratie suieratoare in timpul somnului - simptom care poate avea mai multe cauze printre care si deviatia de sept sau inflamarea tesuturilor din interiorul nasului.
  • Dormitul intr-o anumita pozitie- unele persoane cu deviatie de sept preferand sa doarma pe o anumita parte pentru a optimiza fluxul de aer inspirat si expirat.

Este recomandat sa apelezi la un consult medical specializat daca obstructia nazala nu se amelioreaza, daca simptomele se agraveaza sau daca apare apneea in somn, probleme respiratorii severe, stare de ameteala sau confuzie.

Cum se trateaza deviata de sept?

Tratamentul pentru deviatia de sept variaza in functie de severitatea problemei. Daca deviata este mica iar simptomele sunt usoare atunci este posibil ca medicul specialist sa nu prescrie un tratament specific.

Pentru persoanele care prezinta simptome deranjante medicul poate prescrie decongestionate, antihistaminice, medicamente sau spray-uri care sa reduca inflamatia etc.

In cazul in care simptomele nu prezinta o ameliorare semnificativa prin tratamentele de mai sus atunci este posibil ca medicul sa recomande tratament chirurgical.

Procedura chirurgicala specifica acestei probleme se numeste septoplastie si implica indreptarea sau repozitionarea septului in centrul nasului. In unele cazuri este posibil ca medicul chirurg sa indeparteze anumite parti ale acestuia pentru o repozitionare corecta.

Nivelul de ameliorare al simptomelor depinde de severitatea devitatiei care a existat la inceput, in unele cazuri obstructia nazala putand fi tratata complet.

Aditional, este posibil ca deviata de sept sa fie tratata chirurgical si prin corectiile realizate prin rinoplastie, deoarece procedura implica modificarea cartilajului si a structurii osoase a nasului pentru a-i schimba marimea si forma.

Cum arata procesul de recuperare postoperator?

Indiferent de procedura efectuata, fie ea rinoplastie sau septoplastie, nasul si zonele inconjuratoare vor fi umflate o buna perioada de timp.

Este posibil ca medicul sa prescrie anumite medicamente specifice pentru a ameliora durerea si disconfortul si pentru a preveni aparitia unei infectii postoperatorii.

Pentru a reduce inflamatia si sangerarea vei fi rugata cel mai probabil sa dormi cu capul mai sus decat restul corpului si sa eviti exercitii solicitante.

In functie de fiecare caz in parte si de complexitatea interventiei, medicul va face recomandari personalizate si va stabili impreuna cu tine consultatiile viitoare la care va trebui sa te prezinti, pentru a putea monitoriza evolutia vindecarii si starea ta de sanatate.

Daca esti de parere ca suferi de o deviatie de sept atunci intra in legatura cu cel mai apropiat centru sau clinica specializata si programeaza-te pentru o consultatie, medicul specialist putand sa iti recomande tratamentul corespunzator cazului tau specific.

 

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram