Ce poţi planta toamna în grădină?

12 septembrie 2022
Autor:
DigitalUp

A venit toamna şi e vremea perfectă pentru a planta în grădina tot ce avem nevoie pentru cel puţin două anotimpuri, iarna şi primăvara. Toamna e sezonul perfect pentru plantat în grădina pentru că solul e cald încă, plantele vor creşte rapid, stresul termic a dispărut deja iar plantele nu vor mai avea probleme, sistemele radiculare vor fi mai puternice când e umiditate mare afară şi ploi dese, dăunătorii şi bolile specifice sezonului cald dispar. În cazul în care avem o toamnă cu mai puține ploi, apelează la o instalatie de irigat gazonul și plantele din grădina.

Plantarea bulbilor de flori, potrivită pentru primele luni de toamnă

În primele două luni de toamnă poţi începe cu plantarea bulbilor de flori. Ai la dispoziţie o varietate mare de flori pe care le poţi avea în grădina ta şi care vor rezista bine şi când e mai rece. De exemplu, plantezi toamna lalele, frezii sau zambile, narcise, orice plante bienale vrei tu şi îţi plac.

Dacă vrei poţi să plantezi şi ghiocei, dar doar în zone umbrite, în soluri bine fertilizate, şi la distanţe şi adâncimi mai mici, 4-10 cm sau 4 cm. Singura regulă de care trebuie să ţii cont acum e legată de sol: trebuie să fie mărunţit, săpat bine, fertilizat şi să uzi bulbii doar o dată după plantare mai ales dacă ai o toamnă ploioasă. Dimensiunea bulbilor îţi va spune şi la ce adâncime îi vei planta şi la ce distanţă.

Plantele perene se vor planta şi ele tot toamna-aici includem trandafiri, dalii, irişi, crini, crizanteme, panseluţe.

Pe lângă flori poţi planta toamna în grădina ta şi legume de tot felul. Solul se păstrează cald prin eliminarea mulciului însă ca să le asiguri dezvoltarea normală. Ce legume poţi planta toamna? Broccoli, ridichi, ţelina, spanac, usturoi verde, arpagic, salată verde, sparanghel, praz, hrean, pătrunjel, morcov, mazăre, ţelină, varză Kale.

Tot toamna avem liber la plantat fructe, căpşuni, muri, zmeură, afine, pomi fructiferi şi arbuşti fructiferi, coacăze, caprifoi, agrişe, unele culturi de nuci-alunul.

Toamna este potrivită și pentru însămânțarea gazonului

Însămânţarea gazonului nou este o lucrare specifică toamnei. Gazonul de toamnă va scăpa de invazia buruienilor, va fi mai rezistent odată cu venirea temperaturilor mai scăzute. La nivelul gazonului se vor efectua toamna lucrări de scaricificare, de aerare sau de eliminare a buruienilor acumulate, dacă avem gazon mai vechi.

Dacă vă doriți un gazon perfect, acesta are nevoie de mai multe tratamente prin care să treacă periodic. În funcție de tipul pământului folosit și modul în care a fost întreținut, fiecare proprietar trebuie să se ocupe mai mult sau mai puțin de gazonul din curte în timpul toamnei.

Acestea ar fi culturile de toamnă din grădină, de care vă puteţi ocupa toată toamna şi toată iarna. E important să le udaţi cu regularitate, să le observaţi şi să le îngrijiţi în permanenţă chiar dacă este mai cald la început şi o atmosferă cu mai multă umiditate ca de obicei.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram