Pomana este o traditie puternic inradacinata in religia crestin – ortodoxa care se desfasoara pentru prima data dupa trei zile de la decesul persoanei respective. Asa cum ii spune si numele, toate etapele care se desfasoara in cadrul acestui eveniment important au ca scop pastrarea amintirii cat mai vii a persoanei decedate. Comemorarea evenimentelor pe care aceasta le-a trait, a influentei pozitive pe care a avut-o pentru persoanele dragi si a legaturii pe care a format-o cu cei din viata sa.
Principala activitate pe care rudele persoanei decedate o face la Pomana este sa ofere diverse obiecte sau haine care i-au apartinut persoanei decedate. La acest gest raspunsul celor care le primesc nu este „Multumesc”, asa cum ne-am astepta ca trebuie spus, ci „Bogdaproste”. Ramai in continuare la acest articol pentru a afla de ce!
Semnificatia cuvantului Bogdaproste
Cuvantul are origini ruso-slave, provenind mai exact din limba bulgara sub forma de „bogŭ da prosti”, structura in care „bogŭ” este un substantiv si semnifica „Dumnezeu”, iar „da prosti” este verb, semnificand „sa ierte”. Astfel, „bogŭ da prosti” reda structura „Dumnezeu sa ierte” sau literal „Dumnezeu sa ierte pe mortii tai”.
Multe persoane tind sa spuna si „bodaproste”, insa despre aceasta forma a cuvantului se considera ca este folosita in mod gresit. Potrivit Dictionarului explicativ la limbii romane, singura forma corecta a acestui cuvant este bogdaproste, semnificand o forma de multumire speciala pentru momentul in care primesti un obiect, o haina sau chiar mancare de Pomana.
Multe religii au un ritual specific pentru a marca momentul „marii treceri” catre lumea imateriala. Surprinzator este ca nu doar in Europa se practica aceasta traditie, se practica si in Asia inca din cele mai vechi timpuri. Sunt date care demonstreaza ca traditia datului de pomana se practica inca din neolitic, prin oferirea de ofrande cu scopul de a usura trecerea sufletului mortului catre lumea de dincolo.
Importanta cuvantului bogdaproste
Bogdaproste este folosit de toate persoanele, indiferent de varsta, in momentul in care acestia primesc ceva pomana, pentru a marca parerea de rau si respectul fata de numele celor decedati ai persoanei care ofera.
In religia ortodoxa, bogdaposte se foloseste doar in acest context, fiind o forma de multumire pentru obiectele care au fost oferite cu prilejul Pomenii. Acesta este un element de legatura cu lumea imateriala.
Bogdaproste este, asadar, un element important care face parte din traditia pomenirii celor morti si care trebuie sa fie rostit cu toate gandurile bune catre persoana decedata.
Prin urmare, religia ortodoxa este bogata in traditii si obiceiuri care au fost purtate pana in prezent din generatie in generatie, printre care si cuvantul „bogdaproste” care a suferit modificari de ordin lingvistic in timp, dar care are o simbolistica si o semnificatie puternica. Acesta este folosit si in zilele noastre cu aceeasi frecventa, insa este importanta rostirea sa corecta si in conjunctura potrivita.
Un articol de One Mark International, Firma de servicii funerare in Bucuresti
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro