Placa de baza este unul dintre piesele cheie din angrenajului unui calculator. Aceasta componenta hardware are rolul de a conecta toate elementele si perifericele unui PC pentru a permite functionare sa in conditii de maxima eficienta. Un factor important in alegerea unei placi de baza pentru o anumita configuratie il reprezinta compatibilitatea cu celelalte componente ale sistemului. Insa, sunt esentiale si caracteristicile oferite, care trebuie sa coincida cu nevoile utilizatorului si sa nu limiteze in vreun fel upgrade-urile viitoare. Iata ce specificatii este necesar sa aiba o placa de baza de calitate:
In functie de dimensiuni, placile de baza se gasesc sub mai multe formate standard, care influenteaza posibilitatile de adaugare a diverse componente la nivelul configuratiei PC-ului. Cel mai popular design este ATX (Advanced Technology eXtended), o specificatie inventata de Intel. Poti cumpara o placa de baza de tip ATX daca vrei sa beneficiezi de montarea unor procesoare, hard disk-uri sau placi video puternice. Formatul ATX ofera mai mult spatiu si pana la 7 sloturi de expansiune.
Exista si placi de baza mai mici, de tip mATX, care au cel mult 5 sloturi de expansiune si sunt create pentru computerele folosite pentru activitati simple. Cel mai mic format pentru PC-urile normale este mITX, cu un singur slot de expansiune, dar se gasesc si variante Nano-ITX si Pico-ITX dedicate sistemelor de calcul. La polul opus, ceel mai mari formate sunt XL-ATX si E-ATX, care difera de modelul ATX prin latime si lungime.
Este important ca placa de baza sa fie compatibila cu procesorul pe care intentionezi sa-l folosesti pentru configuratia ta. Platforma poarta numele de socket, iar in functie de compania producatoare se poate opta pentru modele compatibile cu procesoare Intel sau AMD.
Piesele potrivite pentru un procesor intel vor avea socket-uri numite LGA, iar in completare numere precum 775, 1150, 1151, 1155, 2011. Pentru un sistem mai complex cea mai potrivita optiune este LGA 2011, insa in combinatie cu o unitate de procesare adecvata. In cazul unui procesor AMD, socket-urile sunt denumite AM sau FM si sunt numerotate astfel: AM1, AM3, AM3+, FM2 si FM2+. Cele mai recente modele de procesoare AMD sunt configurate cu socket-uri AM3+.
Cunoscuta sub acronimul RAM, memoria de acces este cea care ii ofera viteza computerului. Multe dintre placile de baza disponibile pe piata sunt compatibile cu standardul DDR4, acesta fiind extrem de rapid.
Conectorii de pe placile video poarta numele de sloturi PCI Express. Prin intermediul acestor sloturi de expansiune sunt conectate mai multe componente, viteza prin intermediul lor fiind mai mare. Un calculator performant trebuie sa aiba cel putin doua porturi, unul pentru placa video si altul pentru SSD. Insa, tehnologia avanseaza rapid si placile video sunt imbunatatite constant. O placa de baza de calitate trebuie sa aiba mai multe sloturi de expansiune, de pilda PCI Express 4.0x16 inseamna ca permite montarea a patru placi video (x16/x16/x8/x8).
Cu ajutorul acestora pot fi conectate anumite periferice la placa de baza precum tastatura sau mouse. Prin intermediul lacasurilor incorporate poti atasa si hardul intern. Porturile pot fi de tip USB, iesiri video si audio. O placa de baza buna ofera cel putin un USB 3.0 si cateva USB 2.0 adiacente.
Investitia intr-o placa de baza de calitate este una semnificativa, dar foarte importanta. Aceasta componenta este inima unui calculator, piesa care permite tuturor elementelor sa functioneze asa cum trebuie. Prin urmare, este esential sa optezi pentru o configuratie avansata, potrivita nevoilor tale.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro