Ce tip de storcator de fructe sa alegem

25 martie 2014
Autor:
PETZ WEB CONSULTING SRL

Storcatorul de citrice:

Ieftin, dar limitat: dupa cum sugereaza si numele, stoarce doar citrice. Presupun ca daca te intereseaza doar sucul de portocale sau grefuri, atunci poate fi o optiune.

Storcatorul centrifugal:

Fructele intra prin gura de alimentare intr-un cosulet conic prevazut cu razatoare care se roteste foarte repede (6300 – 14.000 RPM), fortand sucul sa se elimine din pulpa fructelor prin gaurile sitei intr-un container situat sub ea. Centrifugalul este cel mai accesibil ca pret, insa nu poate produce suc din verdeturi sau germeni iar la legume canitatile pe care le poate procesa sunt limitate. Din experienta proprie, daca vrei sa faci suc de morcov sau mere trebuie sa il opresti frecvent, sa golesti sita de pulpa secata si sa repornesti procesul; daca motorul e slab, chinul va fi si mai mare. Nu in ultimul rand, e un cosmar cand vine vorba de curatare, iar daca gura de alimentare (dispozitivul prin care se introduc fructele) este ingust, mai trebuie sa te chinui si sa tai totul in bucatele foarte mici. Desi caldura generata e foarte mare, si distruge sucul, un avantaj este ca dintre toate tipurile, este cel mai rapid.

Storcatorul cu ejectare a pulpei este tot un fel de centrifugal, dar care ejecteaza pulpa intr-un compartiment separat. La fel de limitat ca si centrifugalul, nu se baga la verdeturi sau germeni si produce chiar mai multa caldura decat ruda sa apropiata. Referitor la brand, am auzit ca robotii de bucatarie Philips de pe Kauf.ro sunt foarte buni.

Storcatorul prin masticare

Mai putin rapid decat centrifugalul, asta face suc din orice – fructe, legume, verdeturi, germeni, you name it. Unele chiar au si accesorii de macinare a cafelei, ghetei si chiar de producere a pastelor (hm, interesting!). Masticatorul functioneaza folosind un ax canelat ascutit inspre varf ce se invarte intr-un tub prevazut in capat cu o sita, pe unde de altfel se scurge si sucul, zdrobind fructele si legumele intr-un proces foarte firesc asemanator … masticatiei :). Functioneaza la viteze mici (90-100 RPM) si produce sucul cel mai sanatos. V-am convins? Nu sariti asa incantati, evident ca are si dezavantaje. Pe langa timpul mai lung de functionare si forta bruta de care ai nevoie sa impingi legumele in gura de alimentare, trebuie neaparat sa mentionez pretul: companiile din Romania care comercializeaza asemenea produse le vand la niste scoruri absolut nesimtite, de aproximativ 15-16 milioane vechi , desi, prin comparatie, in SUA le gasesti lejer la 7 milioane (este echivalentul in lei al pretului in dolari). Sanatatea costa, nu?

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram