Ce trebuie sa stii despre intretinerea acvariului

4 septembrie 2013
Autor:
dowmedia08

Un acvariu este extrem de usor de intretinut. Pentru aceasta sunt suficiente 1-2 ore pe saptamana. Este recomandat ca acvaristul sa isi stabileasca o anume zi a saptamanii, preferabil in weekend, pentru acest lucru. Mai jos veti gasi detaliat ce si cum trebuie facut in acea zi: schimbul de apa, curatarea substratului, a peretilor acvariului, a filtrului, tunsul plantelor.
Schimbul de apa este cea mai importanta manopera care trebuie realizata pentru mentinerea unui acvariu cu plante si vietati sanatoase si frumoase. Apa proaspata adaugata este benefica din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte se indeparteaza o parte din substantele nocive din acvariu rezultate in urma dejectiilor vietatilor si prin descompunerea diferitelor materii in acvariu (plante moarte, hrana in exces etc). Pe de alta parte se adauga in acvariu nutrienti esentiali pentru plante, nutrienti care s-au consumat din apa deja existenta.
Principala greseala pe care o face acvaristul incepator este spalarea in intregime a acvariului si schimbarea intregii cantitati de apa. Pentru a nu face greseli citeste mai intai un articol despre intretinerea acvariului.
Pentru schimbul de apa este necesar un furtun simplu de calibru de minim 1 cm, fie unul din sistemele de schimb de apa disponibile pe piata (furtune cu pompe manuale, electrice etc). Acestea sunt de preferat metodei prin care se extrage apa direct din acvariu cu un vas, deoarece cu acestea in timpul extragerii apei se pot aspira si resturile ramase pe substrat.
Se schimba doar 25-50% din apa!
Se recomanda schimbarea a doar 25-50% din apa acvariului in fiecare saptamana. Apa adaugata trebuie sa fie la o temperatura apropiata celei din acvariu, sau usor mai rece. Apa putin mai rece simuleaza ploaia din natura si stimuleaza vietuitoarele din acvariu sa se imperecheze. Daca nu se respecta aceste reguli este posibila destabilizarea acvariului cu efecte catastrofale.
Clorul si substantele introduse in apa in procesul de curatarii apei potabile pot fi daunatoare vietatilor din acvariu. Prin urmare, se recomanda sa nu se adauge apa direct de la robinet. Aceasta ar trebui pastrata ~24h in vase pentru declorificare (pentru evalorarea substantelor nocive dizolvate in apa). Acest aspect este controversat si in cazul posesorilor acvariilor de volum mare, acest lucru este frecvent imposibil datorita lipsei spatiului. In acest sens, posesorii acvariilor din localitati unde apa nu prezinta semne ca este intens incarcata cu clor pot sari peste aceasta etapa, urmarind cu atentie comportamentul vietatilor dupa prima incercare pentru a vedea daca apar semne de stres. In acest caz se recomanda invechirea apei la schimburile viitoare.
Continuarea o gasiti pe http://www.despre.nevertebrate.ro/acvaristica/amenajare/intretinere-acvariu

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram