Pregatirea unei case pentru locuit include, printre numeroasele etape, montarea usilor de interior. Aceasta sarcina poate fi cuprinsa in categoria activitatilor Do-it-yourself, insa daca apelezi la un specialist vei avea garantia unui lucru bine facut pentru o suma mica de bani.
Trebuie sa stii de la inceput ca exista mai multi pasi care trebuie urmati intr-o ordine clara. Spre exemplu, montare usi este recomandata dupa ce ai terminat lucrarile la ziduri si la pardoseli.
Daca usa este din lemn trebuie rezemata pe verticala sau sprijinita de un perete 2-3 zile inainte de a fi montata, intr-un loc lipsit de apa, frig sau caldura in exces, pentru a preveni deformarea sau incovoierea ei. Nu inlatura folia protectoare de pe usa decat dupa terminarea montajului, pentru a evita zgarierea sau lovirea.
Golul de zid trebuie masurat cu exactitate inainte de cumpararea usii si, daca este posibil, sa fie executat la un unghi de 90 de grade in plan vertical si orizontal.
Cand se monteaza usa, temperatura din camera nu trebuie sa fie mai mica decat 10 grade C si umiditatea mai mare de 65%.
Suprafata golului trebuie curatata foarte bine inainte de inceperea montajului. Pentru fixarea usii se folosesc: pene, boloboc, spuma poliuretanica.
Prima data se monteaza tocul (infasurat in scotch de hartie pentru protectie), apoi foaia de usa in balamale. Intre exteriorul tocului si golul de zid, pe toate laturile, se instaleaza un distantier de lemn care te ajuta sa stabilesti pozitia clara a usii si alinierea acesteia.
Spuma poliuretanica se aplica de jos in sus, pentru a acoperi golul de zid. Lasa usa pe pozitie pana la uscarea completa (cam 12 ore), apoi scoate foaia de usa de pe tocuri si depoziteaz-o intr-o incapere uscata.
Dupa ce spuma s-a intarit poti finisa portiunea respectiva. De asemenea, lungimea foii trebuie astfel stabilita incat sa ramana un spatiu liber de 1-1,5 cm intre podeaua finisata si foaia de usa.
Folia de protectie a usii si scotch-ul de pe toc se inlatura imediat dupa efectuarea lucrarilor de finisare.
Reglarea balamalelor este importanta, iar pentru o asezare corecta a lor este indicata deschiderea si inchiderea repetata a usii. Dupa ce acul broastei nimereste in deschiderea din toc se poate monta feroneria.
Pentru intretinerea usii nu sunt necesare operatii speciale, ci doar evitarea produselor abrazive si a apei in exces.
Ai incercat vreodata sa montezi singur o usa de interior? Ce probleme ai intampinat dupa montarea usilor din locuinta?
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro