Planta de fenicul (Foeniculum vulgare) isi are originea in Europa, iar comerciantii au raspandit-o si in alte parti ale Europei, ale Asiei si ale Australiei. Multe culturi obisnuiau sa foloseasca semintele pentru scopuri medicinale. Desi semintele sunt folosite in general ca si condiment, toata planta este comestibila. Ceaiul de fenicul are multe beneficii asupra sanatatii.
In perioada Evului Mediu feniculul era la mare cautare. Bogatii adaugau seminte de fenicul in felurile de vegetale si peste, in timp ce saracii il utilizau ca un instrment anti-apetit in zilele de post fortat.
Ca un puternic condiment aromat feniculul era utilizat traditional in multe culturi la gatit in scopuri medicinale. Uleiul de fenicul are un efect relaxant asupra intestinului si un puternic efect antioxidant si anti microbial.
Oamenii de stiinta au descoperit ca feniculul (atat semintele cat si ceaiul) poate elibera mucoasa din tractul intestinal si poate ajuta impotriva flatulentei, aciditatii la stomac. Daca mancati seminte de fenicul dupa o masa consistenta poate preveni gazele si supararile stomacale. Combinati feniculul cu menta, seminte de chimen si pelin si veti obtine un tratament eficient impotriva durerilor abdominale, incluzand sindromul colonului iritabil. Feniculul este considerat a fi suficient de bland incat sa ajute si in cazul colicilor la copii.
Feniculul este folosit si ca tratament natural pentru probleme respiratorii, combate febra si este foarte eficient in a reduce simptomele gripei si ale racelii. Ceaiul de fenicul are si proprietati diuretice, ajutand fluxul urinei si sanatatea rinichilor.
O utilizare interesanta a ceaiului de fenicul consta nu in bautul lichidului, ci folosirea lui pentru tratarea ochilor. Daca aveti ochii obositi sau iritati, introduceti un disc de bumbac in ceaiul rece si aplicati pe ochi aproximativ 10 minute.
De asemenea, ceaiul de fenicul ajuta in pierderea greutatii deoarece are calitati de suprimare a poftei de mancare. Daca beti o ceasca de ceai de fenicul inainte de masa, nu veti mai manca atat de mult. Un alt factor contributiv la pierderea greutatii este faptul ca semintele de fenicul cresc metabolismul si arderea grasimilor.
Pentru femei, feniculul ajuta la stimularea estrogenului si ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. Ajuta la stimularea lactatiei, creste libido-ul si amelioreaza simptomele menopauzei.
Dincolo de beneficiile enumerate mai sus contine multe minerale precum calciu, magneziu si potasiu. De asemenea are si un gust foarte bun.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro