„Cel de al 35-lea Congres Național de Medicină Fizică si Recuperare s-a diferentiat fata de celelalte editii prin prezenta internationala. Am dat o valoare internationala evenimentului pentru ca dorim sa venim in intampinarea membrilor cu cele mai noi informatii in domeniu pentru a imbunatati performanta specialistilor. Ma bucur ca si prin acest Congres, SRMFR si-a consolidat rolul, vocea pe care o are in peisajul international al medicinei fizice si de recuperare.” Sustine Prof.Dr. Mihai Berteanu, presedintele congresului si al Societatii.
Printre invitaţi s-au remarcat:
- Henk Stam, profesor, membru în conducerea Societăţii Europene de Medicină Fizică şi Recuperare.
- Gabriel Zeilig, şeful Secţiei de recuperare neurologică din cadrul Centrului Medical Chaim Sheba, Israel.
- Duncan Turner, profesor, în cadrul Secţiei de recuperare neurologică, autor al unei serii de lucrări de referinta pe această temă.
- Thierry Keller, profesor, şeful Secţiei de recuperare din cadrul Tecnalia Research & Innovation, cel mai mare centru privat de cercetare din Spania.
- Cordula Werner, şef al Laboratorului de analiză a motricităţii din centrul Charité, Berlin.
- Socrates E. Papapoulus, profesor, specialist de reputatie mondiala in osteoporoza, consultant în cadrul OMS şi al Comitetului UE de prevenţie a osteoporozei.
- Tamas Bender, profesor, fondator al Grupului permanent de lucru pe Balneologie din cadrul Uniunii Europene a Medicilor Specialisti de Medicina Fizica si de Reabilitare.
- Derya Akyuz Gülseren, profesor, şef al Secţiei de Medicină Fizică şi de reabilitare din cadrul Facultăţii de Medicină Marmara din Istanbul, presedinte al societatii de profil din Turcia.
În cele ce urmează, am rezumat cele mai importante subiecte de pe agenda discuţiilor:
• Recuperare Neurologică
Au participat în această secţiune dr. Henk Stam, dr. Gabriel Zeilig, dr. Duncan Turner - care a adus în discuţie utilizarea tehnologiei de asistare robotică în studierea aspectelor fiziologice ale funcţiei musculare în refacerea după accidentele vasculare cerebrale -, dr. Thierry Keller şi dr. Cordula Werner, care a prezentat galvanizarea şi stimularea LASER transcranială. Discutiile aceastei prime sectiuni s-au prelungit si in pauza datorita comentariilor participantilor si a lectorilor.
Pe agendă au urmat evaluarea clinică – neurologică / funcţională la pacienţii post-traumatism vertebro-medular, în prezentarea dr. Gelu Onose.
În ultima parte a secţiunii, cea de comunicări şi cea mai amplă, mai multe echipe şi-au prezentat studiile. Dintre acestea, amintim studiul de caz pe Sindromul Shy-Drager, prezentat de medicii Roxana Nicoleta Andron, Ruxandra Badea, Luminiţa Dumitru, Horaţiu Dinu, Simona Săvulescu, Lavinia Grozoiu, Laura Păun, Cătălina Șuţa, Anca Sălceanu şi Mihai Berteanu.
Nuanţele de diagnostic şi tratament chirurgical, tulburările post-accident vascular cerebral, calitatea dispozitivelor medicale fabricate la comandă şi calitatea serviciilor de recuperare medicală au fost alte subiecte abordate în această secţiune.
• Osteoporoză
Dr. Socrates E. Papapoulus a venit cu ultimile noutati referitoare la tratamentul anabolic al osteoporozei, prezentate in urma cu 2 saptamani la congresul american de specialitate, ASBMR
• Balneologie
Balneoterapia bazată pe dovezi a fost primul subiect în această secţiune, în prezentarea dr. Tamas Bender. Despre activitatea medico-balneară, aflată la răscruce decizională, despre informarea şi comunicarea în recuperarea medicală, dar şi despre dimensiunile cercetării inovative în recuperarea medicală, a vorbit dr. Adriana Sara Nica.
Medicii Marius Mihai Cazacu, Adrian Timofte, Dan Gheorghe Dimitriu, Silviu Octavian Gurlui şi Ioan Sorin Stratulat au prezentat apoi tehnici moderne utilizate pentru influenţele factorilor meteo-climatici şi studii ale potenţialului balneo-climatic la minele de sare Cacica din judeţul Suceava.
• Recuperare Musculo-scheletală
Dr. Ioan Onac a deschis sesiunea cu recuperarea pacienţilor cu poliartrită reumatoidă, urmat de dr. Florina Popa, cu sindromul de impingement al umărului. Despre sindromul algic regional complex, diagnostic şi tratamentul acestuia, a vorbit dr. Gülseren Akyuz.
Dr. Adrian Bighea a pus apoi pe tapet un subiect prea puţin cunoscut de părinţi ai elevilor care merg zi de zi la şcoală: durerea de spate la copii și adolescenţi, generată de multe ori de o postură greşită.
În sesiunea de comunicări, primul subiect a fost un studiu privind corelaţiile între parametrii radiologici, osteodensitometrici, imunologici şi anatomo-patologici în artrita cronică indusă experimental, urmat de o cercetare despre importanţa programelor de recuperare pentru creşterea calităţii vieţii la pacienţii cu poliartrită reumatoidă, un studiu comparativ între pacienţii cu debut în tinereţe sau la vârstnic. Durerea lombară joasă şi impactul acesteia în viaţa de zi cu zi a încheiat sesiunea.
• Varia
Sesiunea de comunicări a debutat cu manifestările osteoarticulare în bolile endocrine, urmate de studiul efectelor terapiei cu ozon în afecţiunile dureroase lombo-sacrale. Alte subiecte importante au fost: mineralizarea osoasă la şoldul protezat, aplicaţiile clinice ale modelului biopsihosocial pentru osteoporoză, impactul tireotoxicozei asupra densităţii minerale osoase la femei şi dizabilitatea funcţională la pacienţii cu poliartrită reumatoidă cu debut la vârstnici.
S-a discutat de asemenea despre etapele de elaborare a unui plan de recuperare după imobilizare prelungită postraumatică, despre rolul kinetoterapiei în reducerea riscului de cădere la pacienţii de vârsta a-III-a şi un model matematic de optimizare a procedurilor de recuperare medicală cu utilizarea algoritmilor genetici.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro