Chirurgia plastica te scapa de “gura de lup”şi de “buza de iepure”

9 mai 2012
Autor:
dowmedia08

Nașterea unui copil este de obicei un eveniment deosebit de fericit în viața părinților și familiei. Dar, din păcate, nu toți copiii se nasc sănătoși. Uneori micuții pot prezenta diferite probleme fizice și estetice care le vor influența dezvoltarea ulterioară.
Una dintre cele mai frecvente malformaţii congenitale ce pot apărea este cheilo-palato-schizisul/cheilo-gnato-palato-schizis, (denumită popular în funcţie de poziţia şi gradul de afectare „buza de iepure” sau “gură de lup” – aceasta fiind forma mai gravă), întâlnită cu o incidență de 4 la 10.000, predominant la sexul masculin (60-70 % din pacienți sunt băieți). Există mai multe forme, gravitatea fiind variabilă în funcţie de locul şi gradul afectării: în termeni uzuali, afecţiunea aceasta presupune prezenţa unei despicături la nivelul cavităţii bucale, ce poate afecta doar buza sau se poate întinde şi pe interiorul cavităţii bucale (afectând arcadele dentare şi bolta palatină („cerul gurii”) în proporţii variabile, fie pe centru sau pe o parte (dreapta sau stânga). Pe scurt, cerul gurii comunică în cazurile grave cu cavitatea nazală, ceea ce duce la dificultăţi respiratorii şi de alimentaţie, ce pot pune în pericol chiar viaţa nou-născutului. Simpla prezenţă a acestei despicături velo-palatine cauzează probleme de alimentație orală, întârzâieri în dezvoltarea limbajului, probleme emoționale datorate aspectului neestetic și uneori poate duce la deces.
Riscul de apariție al cheilo-palato-schizisului este mai crescut în cazul copiilor proveniți din părinți ce au ei înşişi istoric familial sau antecedente proprii de despicătură de val palatin, dar nu numai. Consumul de medicamente, droguri, alcool, expunerea la radiații, diferite infecții, malnutriția sau o alimentație defectuoasă a mamei pe perioada sarcinii, pot cauza apariția acestei afecțiuni la făt.
Copiii cu “gură de lup” nu pot să se hrănească corect deoarece legătura directă între cerul gurii și cavitatea nazală cauzeaza dificultăți atât la supt cât şi la înghițit şi respirat. Deseori copilul se poate îneca cu alimente lichide ce îi pot curge prin nas, fiind inhalate în plămâni, ceea ce poate cauza infecţii pulmonare grave sau chiar moartea prin asfixie. Diagnosticul acestei afecțiuni prin examen ecografic nu este mereu posibil înainte de naștere.
Din fericire, malformația poate fi corectată în totalitate prin intervențiechirurgicală, redându-i copilului șansele la o viață normală încă din luna a șasea de viață, permițând astfel și dezvoltarea optimă a limbajului. În cele mai multe cazuri vor fi necesare mai multe intervenţii, acestea variând ca număr și tip în funcție de gravitatea despicăturii, prezența altor malformații faciale și de starea de sănătate generală a copilului. Părinții trebuie însă să se prezinte cât mai rapid după naştere la medicul chirurg pentru o evaluare a defectului şi pentru a putea stabili conduita operatorie ce va fi adoptată şi momentul propice pentru intervenţie.
Odată operat, copilul se va dezvolta normal din toate punctele de vedere. Uneori este nevoie de intervenția unui logoped pentru a corecta eventualele probleme de vorbire.
Această intervenţie chirurgicală realizată la momentul potrivit (în perioada de sugar) are un impact extraordinar asupra vieţii copilului afectat, atât din punct de vedere funcţional – asigură corectarea defectului şi astfel o dezvoltare fizică normală, cât şi din punct de vedere emoţional şi psihologic – scuteşte individul de chinul de a trăi cu o malformaţie facială extrem de vizibilă, asigurându-i astfel o viaţă normală şi integrarea în societate.
Dorești mai multe informații despre “gura de lup” sau despre intervenția chirurgicală de corectare? Clinica Dr.Niţescu îţi stă la dispoziţie.
Dr. Cristian Niţescu este medic primar în chirurgie plastică şi reparatorie, doctor în ştiinţe medicale şi unul dintre cei mai reputaţi chirurgi plasticieni din România. Cu o experienţă de peste 20 de ani, dr. Cristian Niţescu pune la dispoziţia clienţilor săi competenţa şi îndemânarea operatorie, dar şi atenţia, înţelegerea şi dragostea pentru estetic. Chirurgia estetică este ştiinţă şi artă în acelaşi timp, iar rolul dr. Cristian Niţescu este acela de a-ţi remodela corpul şi de a-ţi reda încrederea în tine.
Îi poţi adresa întrebări dr. Cristian Niţescu pe www.drNitescu.ro.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram