Scenariul de securitate la incendiu este documentul care sintetizeaza modul in care sunt respectate reglementarile si masurile de aparare impotriva incendiilor stabilite prin documentatiile tehnice de proiectare.
Prin intermediul acestui document sunt stabilite conditiile tehnice ce trebuie asigurate si actiunile ce vor fi necesare in caz de incendiu.
Cei care dezvolta proiecte mari cu numar mare de utilizatori sau functiuni cu risc mare de incendiu au nevoie de aviz de securitate la incendiu inainte de a obtine autorizatia de constructie.
Scenariu de securitate la incendiu reprezinta o documentatie care este facuta de proiectanti pentru anumite categorii de constructii. Care sunt cele mai frecvente tipuri de constructii pentru care se solicita scenariu de securitate la incendiu
- spatii comerciale cu suprafata desfasurata mai mare de 600 mp. Daca spatiile comerciale sunt amenajate in cladiri de locuinte colective, suprafata care impune necesitatea autorizatiei scade la 200 mp.
- unitati de alimentatie publica cu suprafata mai mare de 200 mp.
- birouri, spatii administrative cu suprafata desfasurata mai mare de 600 mp.
- unitati de invatamant, spatii de ingrijire a batranilor si persoanelor cu dizabilitati cu suprafata desfasurata mai mare de 150 mp.
- spitale, dispensare, policlinici cu suprafata desfasurata mai mare de 600 mp.
- parcaje cu mai mult de 10 locuri.
- unitati de cazare cu mai mult de 8 camere.
- unitati de productie si depozitare cu suprafata desfasurata mai mare de 600 mp. In cazul in care sunt amenajate in cladiri de locuinte colective, suprafata care impune necesitatea autorizatiei scade la 200 mp.
Pentru realizarea unui scenariu de securitate la incendiu sunt necesare urmatoarele:
- Pentru cladiri noi – predarea planurilor de arhitectura si instalatii si memoriile tehnice aferente la faza PTh;
- Pentru extinderi si/sau modificari ale cladirilor existente - Predarea unui releveu actualizat si real – planuri de arhitectura si instalatii, recomandat si proiectul initial al cladirii la faza PTh cu planuri de arhitectura si instalatii.
Ce este important de stiut despre scenariu de securitate la incendiu
- Orice modificari aduse constructiei si care nu respecta scenariul de securitate la incendiu conduce la anularea avizului emis de catre ISU si la obligativitatea de actualizare a scenariului de securitate la incendiu si obtinerea unui nou aviz si a unei noi autorizatii.
- In urma realizarii scenariului de securitate la incendiu partea de instalatii a proiectului tehnic poate suferi completari, insa toate obiectivele precizate si stabilite prin scenariul de securitate la incendiu trebuie indeplinite de catre proiectantii de arhitectura si instalatii.
- In cazul constructiilor existente pentru care nu s-a intocmit scenariu de securitatea la incendiu in momentul intocmirii proiectului tehnic exista doua posibilitati: realizarea expertizei tehnice privind securitatea la incendiu a cladirii, a doua solutie in cazul in care proprietarul doreste realizarea unor modificari interioare se va solicita certificat de urbanism pentru reconfigurare interioara si se va intocmi aceasta documentatie in completarea proiectului tehnic si documentatiei tehnice pentru obtinerea autorizatiei de construire, in vederea emiterii avizului de securitate la incendiu de catre ISU.