Ciupercile sunt unul dintre cele mai hipocalorice alimente si pot constitui o parte importanta a regimului de slabire. In continuare, va prezentam beneficiile acestora si o reteta gustoasa de pizza cu ciuperci.
Ca ciupercile sa fie alimente sanatoase, nu trebuie sa le mancam prajite, sa le combinam cu carbohidrati sau sa le adaugam gasime. 100 de grame de ciuperci contin cu aproximatie 2 g proteine, 300 mg de potasiu, 40 micrograme acid folic, 1 mg fier, avand doar 15-20 calorii.
Ciupercile care sunt comestibile nu contin amidon si sunt recomandate in alimentatie indiferent de varsta sau afectiuni. Ele reprezinta o importanta sursa de fier, potasiu, calciu, sodiu, fosfor, zinc, vitaminele B1, B2, B3, B6, C, D, E si acid folic. Ciupercile sunt apropiate carnii prin faptul ca contin glicogen-zahar de rezerva care e specific si carnii si similar amidonului din plante. Astfel, ciupercile sunt un soi de hibrid intre proteina vegetala si cea animala.
Datorita continutului de minerale si vitamine, ciupercile combat oboseala si astenia, prevenind bolile cardiovasculare si chiar cancerul.
Ciupercile contin fitonutrienti si unele substante cu efect antibiotic recomandate in prevenirea infectiilor virale. Fitonutrientii, alaturi de celelalte substante nutritive, au efect de stimulare si de intarire a sistemului imunitar.
Ciupercile, prin continutul ridicat de fibre, reprezinta un aliment foarte usor de digerat. Ele trebuie sa fie proaspete cand le consumam, caci, pastrate mai multe zile in conditii improprii, pana si ciupercile comestibile pot deveni toxice.
Ciupercile se pot conserva prin marinare, murare, uscare, in ulei, in toate aceste cazuri pastrandu-si proprietatile nutritive.
Una dintre cele mai bune ciuperci de la noi, manatarca, are gust de carne, insa nu contine colesterol. Contine, in schimb, cantitati mari de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, zinc, vitamina B1, B2, B3, C, acid folic, vitamina E si vitamina D necesara pentru fixarea calciului in oase.
Ciupercile au si proprietati antitumorale, fiind folosite in tratamentele naturale asiatice pe post de ciuperci medicinale.
Tot mai multe statistici arata faptul ca daca ar fi sa-si aleaga un singur tip de mancare pe care sa il manance pentru tot restul vietii, consumatorii ar alege pizza.
In ultima vreme, tendinta generala s-a modificat; de la luarea mesei in oras s-a trecut la mancarea la pachet si livrarile de pizza la domiciliu. Insa, acest lucru nu te impiedica sa incerci sa iti gatesti singur o pizza delicioasa si sanatoasa. Pizza cu prosciuto si ciuperci.
Ingrediente:
Aluatul:
500 g faina
25 g drojdie proaspata
3-4 linguri ulei de masline
1/2 lingurita de sare
1 lingurita de zahar
300 ml apa calda
Decor:
150 g prosciutto cotto
360 g ciuperci conservate
200 ml pasta de rosii
250 g mozzarella
6 linguri ulei de masline
Modul de preparare este foarte simplu:
Faina cernuta se amesteca cu sarea si se pune intr-un vas cu peretii inalti. Drojdia se dizolva cu putina apa in care s-a topit lingurita de zahar si se lasa sa creasca.
Dupa 10 minute, se toarna drojdia crescuta in mijlocul fainii si se framanta bine, adaugandu-se treptat cate putin din apa calda si uleiul de masline. Se framanta pana cand aluatul capata o consistenta elastica si moale. Se acopera apoi vasul cu un prosop si se lasa la dospit circa o ora.
Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in doua bile egale care se intind cu mana.
Ingredientele pentru decor se impart in jumatate si se distribuie pe fiecare aluat in ordinea urmatoare: pasta de rosii se intinde uniform pe aluat, se adauga prosciutto, ciuperci si mozzarella taiata fasiute. Se pune uleiul de masline deasupra si se lasa la crescut o jumatate de ora. Se coace tot o jumatate de ora la un foc moderat.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro