Ion Andronache a aratat ca toate statele dezvoltate si-au sprijinit, de-a lungul anilor, firmele locale pentru a fi cat mai puternice si pentru a se extinde pe terte piete. Companii ca Shell, BP, EXXON, ENI, TOTAL, GAZPROM si altele au beneficiat intotdeauna de suport politic pentru a avea pozitii dominante in tari ca Nigeria, Azerbaidjan, Qatar, Kazakstan, Maroc, Algeria, Libia, Siria etc. In acest context, reactia din partea tarilor dominate nu a intarziat sa apara. In Arabia Saudita, de exemplu, s-a implementat de multi ani o politica de saudizare; se infiinteaza firme mixte intre firme saudite si firme straine care primesc puncte suplimentare sau alte avantaje in cadrul unor licitatii. In Indonezia, se comercializeaza numai skiduri fiscale produse in Indonezia. In Kazakstan, la un strain angajat trebuie sa angajezi 8-15 localnici. In Azerbaijan compania locala Socar este proprietara campurilor petroliere, iar firmele straine contractate presteaza servicii pentru Socar.
“Vorbim aici de firme foarte puternice care au o prezenta la fel de puternica in tarile pe care le-am enumerat. Au in spate banci puternice si societati de asigurari capabile sa acopere orice risc. Au de asemenea suport politic, indiferent de partidele aflate la putere.”, considera Andronache.
Apeland la serviciile si produsele firmelor conationale, companiile energetice ar putea beneficia de multiple avantaje: sumele investite se intorc in tara de bastina; companiile producatoare de echipamente sau instalatii devin tot mai puternice, cu referinte bune si eligibilitate maxima; companiile de proiectare demonstreaza un grad din ce in ce mai mare de profesionalism, proiecteaza instalatii complexe care nu s-ar mai fi realizat pe plan national (chimie, petrochimie, NLG).
In ultimii 20 de ani insa, Romania nu a avut nici companii energetice locale care sa se extinda puternic pe alte piete si nici nu s-a protejat impotriva companiilor straine care au dorit o pozitie dominanta in Romania. “In Romania, odata cu privatizarea companiilor energetice, accesul firmelor autohtone la proiecte mari de investitii a fost complet blocat”, arata Ion Andronache.
“Pentru firmele autohtone consecintele sunt evidente: deprofesionalizarea institutelor de proiectare, in absenta experimentarii noilor echipamente si tehnologii; companiile producatoare de utilaje nu au referintele si forta financiara pentru a merge la export. In plus, nu mai avem firme puternice capabile sa actioneze ca si contractor general pentru proiecte mari.”, continua Andronache.
“Cred de asemenea ca avem nevoie de companii energetice romanesti puternice. Fie ca este vorba de companii petroliere sau de gaze naturale mai mult sau mai putin integrate, fie de companii de producere a energiei electrice, avem nevoie de astfel de companii puternice, cu capital romanesc, prin care statul sa-si aplice politica sa energetica.”, a concluzionat Ion Andronache.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro