COMUNICAT POST CONFERINTA DE LANSARE A PROIECTULUI “VREAU SA FAC PRACTICA CA SA DEVIN INGINER CAUTAT”

16 iulie 2012

Plecand de la analogia facuta de domnul prof. Viorel Marinescu intre sistemul de invatamant romanesc si cel de pe plan international, managerul proiectului – Mariana Marinescu – declara scopul principal al proiectului: prin intermediul acestui proiect, incercam sa-i ajutam pe studenti, sa facem si noi ce exista in alte state unde a existat un succes rasunator al unor astfel de initiative. Astfel, luand in considerare dificultatile cu care se confrunta absolventii invatamantului superior in momentul angajarii, proiectul isi propune sa incurajeze colaborarea intre universitati si mediul de afaceri, contribuind la corelarea programelor de studii cu dinamica si cerintele pietii muncii.

Discursul doamnei Rodica Lupu (Senator JCI, antreprenor si reprezenant al Partenerului 2 – Federatia Junior Chamber International Romania) a subliniat necesitatea dialogului permanent intre mediul universitar si cel business, precum si oportunitatile si avantajele pe care proiectul le ofera tinerilor studenti: Ne luptam de mai multi ani sa gasim solutii prin care sa aducem mediul privat si mediul academic la aceeasi masa, astfel incat cele doua medii sa convearga undeva si sa se sprijine unul pe celalalt. Din acest punct de vedere, activitatile proiectului vin in intampinarea asteptarilor studentilor, experienta unui stagiu practic de calitate sporind adaptabilitatea acestora la exigentele primului loc de munca relevant.

In lumina acestui fapt, reprezentantul organizatorului de practica – Asti Automation – Ing. Sabin Stamatescu, a subliniat oportunitatile existente in piata ingineriei sistemelor si a incurajat spiritul activ al viitorilor ingineri: Dumneavoastra vreti sa deveniti ingineri cautati, nu vreti numai sa gasiti un loc de munca [...] Trebuie sa cautati acele locuri de munca care sa va ofere si o perspectiva. Pentru ca perspectiva inseamna posibilitati de avansare si, de asemenea, posibilitati de invatare.

In perioada iulie 2012 – octombrie 2012, 200 de studenti din regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ifov vor avea ocazia sa isi dezvolte competentele si abilitatile practice prin participarea la stagii de pregatire practica optimizate din domeniul "Ingineria Sistemelor - Automatica si Informatica Aplicata" (IS-AIA), in vederea imbunatatirii insertiei acestora pe piata muncii. Stagiile de pregatire practica vor permite acestora asimilarea eficienta a cunostintelor si dezvoltarea de competente si abilitati practice necesare insertiei pe piata muncii, oferind cadrul propice pentru imbunatatirea aptitudinilor de lucru in echipa si chiar oportunitati concrete de angajare in cadrul agentilor economici, dupa finalizarea stagiilor.

Vom incuraja, astfel, promovarea si dezvoltarea parteneriatelor in rândul scolilor, universitatilor, intreprinderilor si altor institutii in vederea facilitarii tranzitiei de la scoala la viata activa. In consecinta, miza proiectului este facilitarea accesului pe piata muncii a studentilor, precum si cresterea ratei de ocupare in munca. Mai mult decat atat, proiectul isi propune sa stimuleze dialogul dintre studenti si sa faciliteze crearea unei comunitati virtuale intr-un cadru propice schimbului de idei si de resurse (un forum dedicat in cadrul site-ului proiectului).

Despre initiatorii proiectului
Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti (UTCB) a initiat si este coordonatorul unei retele tematice care cuprinde 131 de institutii partenere din 29 de tari europene si SUA. UTCB are experienta in derularea de proiecte interne si internationale avand tematici diferite in domeniul educational si de cercetare. De asemenea, universitatea a semnat un acord de dubla diploma cu o universitate europeana de prestigiu.
Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB) asigura desfasurarea activitatilor didactice si de cercetare continuând traditia Scolii Politehnice bucurestene, in conformitate cu mijloacele oferite de societatea moderna informationala, pregatind specialisti in diferite domenii tehnice.
Federatia Junior Chamber International Romania (JCI Romania) este o organizatie de tineri lideri, antreprenori si profesionisti, afiliata retelei mondiale Junior Chamber Internationa, care numara peste 200.000 de membri in 120 de tari. Organizatia activeaza in România din 2002, timp in care reprezentarea sa regionala s-a extins in 16 orase, prin intermediul celor peste 150 de membri ce activeaza in arii ca: business, comunitate, dezvoltare personala si internationalism.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram