COMUNICAT DE PRESĂ
Săpânța în lumina reflectoarelor, la Ateneu!
Concertul extraordinar “Vocile din Cimitirul vesel”, compus de irlandezul Shaun Davey, va fi prezentat în premieră la București la Ateneul Român
Ambasada Irlandei, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Culture Ireland și Filarmonica George Enescu, prezintă premiera la București a unei suite muzicale inspirate de Cimitirul Vesel de la Săpânța
București, 16 noiembrie 2011 – După ecourile extraordinare avute în România și Irlanda, renumitul compozitor irlandez Shaun Davey prezintă în premieră, la București, pe 29 noiembrie, concertul extraordinar intitulat “Vocile din Cimitirul Vesel“, alături de un colectiv impresionant, de 180 de instrumentiști și soliști vocali români și irlandezi de primă mărime.
Compoziția a fost unanim aclamată în România pentru inspirata sa mixtură de tradiții muzicale române și irlandeze. “Punând pe note muzicale epitafurile lui Stan Ion Pătraș, Shaun Davey conferă legendei Cimitirului Vesel noi semnificații și o nouă bogăție. Artistul ne-a făcut să apreciem mai mult legenda și ne-a aprofundat înțelegerea vieții satului românesc care l-a inspirat.
“Textele memoriale în cinstea morților, imaginile sculptate și culorile strălucitoare de pe crucile Cimitirului Vesel angajează simțurile și bucuria de a trăi a celor vii. Epitafurile simple fac același lucru: variază între lejer și amuzant, între sensuri profunde și universale, în care decedații îi vorbesc direct privitorului. Aceste inscripții mi-au oferit o colecție de versuri pe care le-am transpus în muzică și poate, astfel, am creat un punct de întâlnire între oamenii din România și Irlanda”- declară Shaun Davey.
Cei șapte soliști irlandezi care vor participa îi includ pe legendarul cimpoier Liam O’Flynn și pe solista vocală Rita Connolly. Dirijorul principal al Irish National Concert Orchestra, David Brophy, va dirija Orchestra Română de Tineret, Corul bărbătesc al Facultății de Teologie ‘Andrei Saguna’ din Sibiu (50 voci), și Corul mixt al Catedralei Ortodoxe din Sibiu (60 voci).
România are una dintre cele mai frumoase tradiții rurale din Europa, care cuprinde și
situl “Cimitirul Vesel” de la Săpânța, inclus în patrimoniul protejat UNESCO și numit astfel datorită descrierii colorate a vieților morților prin artă naivă și prin epitafurile în versuri de pe cruci. Acest obiectiv de patrimoniu atrage anual 200.000 de vizitatori.
Concertul a mai fost prezentat în România, inclusiv la Cimitirul Vesel, în vara lui 2010, când a fost televizat de TVR Cultural. Premiera irlandeză, în noiembrie 2010 în fața unei audiențe de 1.000 de persoane, la Catedrala St. Patrick din Dublin, s-a finalizat prin primirea artiștilor de către fostul Președintele Irlandei, Mary McAleese, la reședința sa oficială (Aras an Uachtarain).
Parteneri: Ambasada Irlandei la București, Culture Ireland, Institutul Cultural Român, Min-isterul Culturii, Filarmonica Geogrge Enescu, Fundația Culturală Româno-Irlandeză, Irland-Romanian Network, Festival Drumul Lung spre Cimitirul Vesel.
Cu sprijinul: Cramele Halewood, Athenee Palace Hilton Hotel, Oz Tasar,Raiffeisen Bank, BDR Associates, IBIS Hotel, Departamentul Irlandez de Afaceri Externe și Dunlop Mills - Chartered accountants & registered auditors.
Spectacolul de la Ateneul Român este primul eveniment susținut de recent înființata Irland-Romanian Network, o asociație culturală dedicată consolidării și susținerii relațiilor culturale româno-irlandeze.
Despre Shaun Davey
Este unul dintre cei mai importanți compozitori ai Irlandei. Nominalizat la premiile BAFTA și Tony, Shaun Davey este primul compozitor care a introdus instrumentul uillean pioer într-o orchestră simfonică, în cadrul unei creații de neuitat din 1980, “The Brendan Voyage”. A vi-zitat România în 2008 pentru a explora conexiunea dintre vechea cultură românească și tradițiiile celte.
Anterior spectacolului din 29 noiembrie, Shaun Davey a mai prezentat câteva concerte memo-rabile ale suitei sale muzicale:
• Iunie 2009 – Catedrala Evanghelică din Sibiu
• August 2010 – Festivalul Intercultural “Lungul drum spre Cimitirul vesel” de la
Săpânța. Festivalul, care a avut ample ecouri mediatice, a fost dedicat muzicii românești și irlandeze, două culturi care se întrepătrund.
• Noiembrie 2010 – premiera irlandeză de la Catedrala Saint Patrick din Dublin
• Mai 2011 – Catedrala Romano- Catolică din Sibiu.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro