Conferinţa a fost organizată de Federaţia Europeană a Academiilor de Ştiinţe Medicale (FEAM) în colaborare cu Academia de Ştiinte Medicale din România. O altă premieră în istoria evenimentului a fost prezenţa unor reprezentanţi din China, Israel şi Statele Unite ale Americii, dând o conotaţie mai degrabă globală congresului.
Evenimentul a debutat cu alegerea în funcţia de vicepreşedinte al Federaţiei Europene a Academiilor de Ştiinţe Medicale a acad. prof. univ. dr. Laurenţiu Mircea Popescu, ca o nouă confirmare a contribuţiei sale în domeniul cercetării medicale şi a progresului Academiei de Ştiinţe Medicale din România. La finalul celor doi ani de vice-preşedinţie, acad. prof. univ. dr. Laurenţiu Mircea Popescu va deveni automat preşedintele FEAM ( mandat 2012-1014).
Cea de-a doua zi a Conferinţei a avut ca topic „Cardiologia translaţională: de la mecanisme moleculare la patul bolnavului”, temă abordată de reprezentaţi ai FEAM din Spania, Olanda, Germania, Ungaria, China, Italia, SUA, Israel şi România. În deschidere, prof. dr. Hubert E. Blum, preşedintele FEAM, a declarat că organizarea pentru prima dată în România a Conferinţei Federaţiei Europene a Academiilor de Ştiinţe Medicale reprezintă o recunoaştere a calităţii şcolii medicale româneşti. La deschidere au participat acad. prof. univ. dr. Laurenţiu Mircea Popescu, Daniel Petru Funeriu, Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi prof. dr. Eduard Apetrei, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale din România.
Acad. Maya Simionescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Biologice a Academiei Române şi director al Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” a afirmat că alegerea acestui topic are o deosebită importanţă pentru faptul că România se situează pe unul dintre primele locuri în ce priveşte incidenţa şi morbiditatea bolilor cardiovasculare, flagel cu impact mondial. De aceea cercetarea în domeniul medicinei ar trebui să ocupe un loc foarte important, fiind primul pas spre reducerea numărului de îmbolnăviri şi decese.
Ultima zi a Conferinţei FEAM a abordat tema “Bioetica medicală- Bioetica într-o lume a tranziţiei”, prin sesiuni de comunicare susţinute de speakeri din România, Germania, Marea Britanie, Finlanda, Olanda şi Belgia. Cea de-a treia zi a Conferinţei a debutat cu discursul prof. dr. Caius Traian Dragomir, preşedintele Comisiei de Bioetică a Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi organizatorul celei de-a treia zile a sesiunilor de comunicare. Prof. dr. Caius Traian Dragomir a ţinut să sublinieze impactul pe care îl are bioetica pentru dezvoltarea medicinei. Hubert E. Blum, preşedintele FEAM, a abordat tema zilei din perspectiva raportului dintre medic şi pacientul său, relaţie ce ar trebui să se bazeze pe încredere şi comunicare deschisă. Sir Peter Lachmann, consilier ştiinţific în cadrul Federaţiei Europene a Academiilor de Medicină, a abordat bioetica din perspectiva implicaţiilor sale la nivelul sistemului de sănătate publică.
A treia zi a Conferinţei FEAM a continuat cu prezentări susţinute de prof. Y.T. Konttinen (Finlanda), prof. R.E. Horch (Germania), prof. A. Knottnerus (Olanda), prof. S.N. Constantinescu (Belgia), prof. dr. C.T. Dragomir (Romania). Aceştia au vorbit despre importanţa bioeticii pentru îmbunătăţirea sistemelor naţionale de sănătate.
Conferinţa Federaţiei Europene a Academiilor de Ştiinţe Medicale este un eveniment ce are loc de două ori pe an, cu scopul de a identifica şi dezbate problemele de actualitate privind sănătatea publică.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro