Conferinta HART HR Strategic: Managementul talentelor nu este o moda ci o necesitate

29 octombrie 2012
Autor:
dowmedia08

Miercuri, 24 octombrie, a avut loc a 5-a editie a conferintei HART HR Strategic a carei tema a fost „Managementul talentelor: cheia pentru un business profitabil”.
Evenimentul a reunit peste 200 de persoane, antreprenori, manageri de top din companii multinationale si locale, alaturi de directori si specialisti in resurse umane si profesionisti in domeniul resurselor umane.
Moderata de Lucian Mindruta, conferinta s-a bucurat de prezenta unor speakeri cu o experienta impresionanta care au prezentat exemple si studii de caz, impartasind cele mai bune practici de management al talentelor. Printre invitatii evenimentului s-au numarat: Jan Kwint (Director LTP International si partener Hogan Assessment Benelux), Iulia Dobritoiu (HR&Commercial Excellence Director GlaxoSmithKline Romania), Sergiu Negut (Partner Wanted Transformation Consultancy), Vlad Bog (HRD Microsoft Romania), Eusebiu Burcas (Partener Sales Performance), Mihai Spulber (CFO Mega Image), Simona Podgoreanu (HRD Grup Agricover), Amalia Sterescu (experienced executive & talent management consultant).
Pe agenda discutiilor au fost subiecte de o importanta si o actualitate substantiala pentru mediul de business actual:
• Crearea de echipe inalt performante: premiza pentru eficienta economica a unei organizatii
• Realizarea implicarii la nivel de board: ce ar trebui sa faca un CEO si ce atribute personale sunt necesare la acest nivel de leadership?
• Cum se poate asigura necesarul de talente: bune practici in selectie
• Planul de succesiune: identificarea si dezvoltarea noilor generatii de lideri
• Diversitatea la locul de munca?
• Engagement si leadership
• Dezvoltarea competentelor de leadership pentru a crea impact in business
In actualul context socio-economic, devine din ce in ce mai clar ca oamenii sunt cei care fac diferenta intre o companie profitabila si una care incearca sa supravietuiasca. Inovatia, dezvoltarea, succesul in business sunt rezultate care apar din modul in care oamenii conduc procesele in organizatie, creeaza produsele, stabilesc strategiile, implementeaza proiectele.
Cum ajungem la aceste rezultate?
Printr-o selectie eficienta, prin cresterea nivelului de engagement al angajatilor, prin evaluarea si dezvoltarea membrilor echipei. Altfel spus, prin politici, strategii si programe de talent management. Organizatiile care isi vor insusi acest set de instrumente vor deveni liderii de piata de maine. Managementul talentelor se impune ca o necesitate in acest mediu mult mai competitiv si permanent supus schimbarii.
„Talentul - ca si notiune practica in managementul organizational - poate insemna lucruri diferite in companii diferite. Pentru unele organizatii, un specialist cu skill-uri foarte greu de gasit (de exemplu, din domeniul IT, anumite limbaje de programare la care se poate adauga si o anumita competenta ligvistica deosebita) poate insemna talent. Pentru alte organizatii, unde skill-urile tehnice, profesionale, legate de job nu sunt atat de importante (de exemplu, lucratorii intr-un call center) un anumit set de comportamente (viteza de reactie, amabilitate, rezistenta in situatii de presiune, respect fata de reguli si proceduri) poate face distinctia intre un talent si un angajat mediocru. Cert este ca talentul inseamna, in proportii poate diferite, un mix intre anumite competente tehnice, abilitati si anumite competente soft, comportamente, avute la un nivel inalt”, declara Madalina Balan, Managing Partener HART Consulting.
Intrebat de ce considera ca in ultimii ani companiile pun din ce in ce mai mult accentul pe conceptul de management al talentelor, Jan Kwint, Executive Director LTP, Olanda si partener Hogan Assessment Systems pentru Benelux, declara: „imi vin in minte aspectele globalizarii, competitia si evolutia demografica.
Globalizarea: Companiile fuzioneaza, cresc, dezvoltandu-se si pe plan international in functie de scop si stilul de a face business. Identificarea talentelor (oriunde in lume), intr-o faza incipienta, este un element cheie. Nu numai identificarea performerilor inalti / persoanelor cu potential ridicat (acestia sunt talentele vizibile), cat si a celor care sunt mai putini vizibili. Unde sunt si ce isi doresc? Putem noi sa-i dezvoltam, bazandu-ne pe competente viitoare? Acestia necesita atentie si oportunitati de dezvoltare. In caz contrar, vor pleca.
Competitie: Pe masura ce calitatea si preturile produselor si serviciilor devin din ce in ce mai apropiate, competitia se muta in calitatea echipei. Managementul talentelor devine cheia.
Evolutia demografica: Trendul global arata ca generatia „baby boom” se retrage din activitate si avem nevoie de mai mult personal decat putem obtine de fapt. Rezultatele constau intr-un deficit pe piata fortei de munca si un razboi asupra talentelor.”
Sergiu Negut, Senior Consultant Wanted Transformation Consultancy, apreciaza ca „cel mai important lucru este sa nu uite dimensiunea etica. Un proces de talent management trebuie sa fie in intregime onest, de la intentie pana la implementare, pentru a fi credibil in organizatie. Putem crea povesti de succes, dar pentru ca acestea sa fie replicabile si sa genereze o emulatie pozitiva, este nevoie sa fie ancorate in adevar, cinste si performanta.”
In cadrul conferintei, a fost lansata cartea “Modelul Racheta: Sfaturi pentru construirea unei echipe performante”. Autorii, Robert Hogan si Gordon Curphy, ofera un model practic pentru a construi echipe eficiente.
Evenimentul s-a incheiat cu un moment aparte: o degustare de vinuri internationale alese, oferita cu sprijinul CheiaVinului.ro.

HART Consulting are o istorie de 6 ani pe piata locala, oferind servicii de consultanta in arii precum: selectie (ROI, studii de benchmark intern, evaluari de personalitate si de abilitati), programe de evaluare si dezvoltare la nivel individual si de echipa (profile de leadership Hogan Assessments, 360 feedback, Assessment & Development centers, coaching), studii organizationale, coaching, seminarii pe tematici de HR. Suntem parte a retelei internationale Hogan Assessment Systems si partenerul autorizat pentru Romania si Republica Moldova.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram