Potrivit unui studiu realizat de italienii de la AFORIGE, asociatia care se ocupa cu investigarea procesului de imbatranire, consumul moderat de bere poate reprezenta una dintre modalitatile ce ar putea reduce riscul aparitiei declinului cognitiv si, ulterior, al dementei.
In urma cercetarilor stiintifice asupra posibilitatilor de profilaxie a dementei s-a constatat ca, atat absenta consumului, cat si consumul abuziv de alcool reprezinta factori de risc pentru instalarea declinului cognitiv.
Studiul, publicat in jurnalul stiintific al Academiei Americana de Neurologie, a reliefat faptul ca pentru persoanele cu insuficienta cognitiva usoara care au baut maximum un pahar de bere pe zi, declinul cognitiv s-a produs cu 85% mai lent decat in cazul persoanelor cu insuficienta cognitiva usoara care sunt abstinente sau non-consumatori de bere. Insuficienta cognitiva este o etapa de tranzitie intre stadiul de imbatranire normala si cel de dementa si este folosita pentru a putea clasifica persoanele cu pierderi usoare de memorie sau probleme cognitive, care nu prezinta niciun handicap semnificativ.
Cercetatorii au evaluat consumul de bere si incidenta insuficientei cognitive usoare la 1.445 de subiecti. Studiul s-a concentrat apoi pe un lot de 121 de persoane cu insuficienta cognitiva usoara si a urmarit evolutia lor spre stadiul de dementa. Participantii, cu varste cuprinse intre 65 si 84 ani, au fost tinuti sub observatie timp de trei ani si jumatate.
"In timp ce multe alte studii au evaluat consumul de bere si functia cognitiva la persoanele in varsta, acesta este primul studiu care ne indica modul in care consumul de bere poate influenta ritmul evolutiei insuficientei cognitive usoare spre stadiul de dementa. De retinut, insa, ca multe dintre medicamentele si suplimentele pe care le iau seniorii pot interactiona cu alcoolul, de aceea ei trebuie sa se consulte cu medicul curant inainte de a bea un pahar de bere.", declara Corina Aurelia Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Consumul moderat de bere recomandat persoanelor sanatoase trebuie completat de un stil de viata echilibrat si de o alimentatie corespunzatoare, atrag atentia membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie. Un consum moderat de bere inseamna o cantitate de 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei, cu o concentratie alcoolica de maxim 5%.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro