Conventia ONU o prioritate pentru persoanele cu dizabilitati din Romania in anul 2011

3 decembrie 2010

Bucureşti, 3 decembrie 2010

Cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati Intelectuale, Fundatia "Pentru Voi", Institutul pentru Politici Publice (IPP) şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ) solicita Parlamentului Romaniei şi Ministerului Muncii, Familiei şi Protectiei Sociale sa inceapa procesul de aliniere a legislatiei romaneşti la prevedeile Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, ratificata recent, prin legea 221/2010. Odata cu ratificarea Conventiei, Romania işi asuma obligatia legala de a respecta standardele prevazute de aceasta.

“Conventia ONU marcheaza o schimbare importanta de paradigma in domeniul dizabilitatii, de la un model medical, bazat pe caritate, la un model bazat pe drepturile omului. Persoanei cu dizabilitati ii este recunoscuta valoarea umana inerenta şi beneficiaza de aceleaşi drepturi civile, politice, sociale şi culturale ca şi ceilalti cetateni. Este cu atat mai importanta ratificarea Conventiei in acest context economic cand tendinta de a diminua cheltuielile bugetare in mod irational ameninta drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilitati.” a declarat
Laila Onu, Director al Fundatiei “Pentru Voi”.

Ratificarea Conventiei de catre Romania ar trebui sa creeze cadrul necesar pentru a asigura respectarea drepturilor şi incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati. Cele trei organizatii constata ca persoanele cu dizabilitati nu reprezinta o prioritate pentru factorii decizionali, care amana constant discutarea problemelor lor şi considera acest fapt cu atat mai grav cu cat acest grup are o reprezentare limitata, aproape inexistenta in randul decidentilor politicilor sociale din Romania.

”Prin misiunea asumata, IPP va continua in anii urmatori monitorizarea masurilor adoptate de autoritatile responsabile in vederea aplicarii efective a prevederilor Conventiei in toate domeniile acoperite de aceasta, contibuind prin activitatile sale la elaborarea de politici publice in spiritul prevederilor Conventiei şi al aşezarii persoanei cu dizabilitati in centrul acestor politici.”, a declarat Elena Iorga, Director programe, IPP.

”In calitate de Stat Parte la Conventie, Romania trebuie sa işi asume realizarea in practica a tuturor obligatiilor care decurg din procesul de semnare a Conventiei şi prin implicarea şi consultarea persoanelor cu dizabilitati, a familiilor acestora şi a profesioniştilor din domeniu. Astfel, art. 16, alin. 3, obliga statul roman la oferirea de garantii reale şi persoanelor cu dizabilitati mintale institutionalizate, asigurandu-se ca ”toate facilitatile şi programele destinate sa serveasca persoanelor cu dizabilitati sunt eficient monitorizate de autoritati independente” cu scopul prevenirii oricaror forme de exploatare, violenta şi abuz. Din 2003 CRJ a monitorizat prin vizite neanuntate modul in care sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilitati mintale institutionalizate şi a publicat rapoarte şi sesizari in acest sens, insa nu a existat deschidere şi interes la nivelul Parlamentului pentru adoptarea unui cadrul legal”. a declarat Georgiana Pascu, coordonator proiect CRJ.

Cele trei organizatii işi reafirma disponibilitatea de dialog cu factorii de decizie şi işi pun la dispozitie resursele de cercetare şi expertiza pentru un proces legislativ avand la baza cercetari aprofundate şi justificari obiective, in fundamentarea unor politici publice autentice in acest domeniu.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram