Cum poti fi ajutati copiii cu anxietate sociala

30 ianuarie 2022
Autor:
Content SEO

Tulburarea de anxietate sociala (fobia sociala) nu este doar o frica de a interactiona cu cineva. Este de fapt caracterizata de o teama intensa de situatii sociale in care copilul ar putea fi judecat sau examinat de altii.

Copiii cu tulburare de anxietate sociala experimenteaza sentimente intense de anxietate cu privire la o serie de factori declansatori diferiti, inclusiv vorbirea in fata altora, citirea cu voce tare, teama de a fi evaluati de altii, teama de a-i jigni pe altii si frica de a conversa cu persoane necunoscute. Copiii cu tulburare de anxietate sociala isi fac griji in multe situatii sociale (la scoala, in echipe, la intalnirile de joaca, in cursurile extrascolare si chiar in reuniunile de familie).

Anxietatea sociala poate provoca suferinta semnificativa copiilor si are un efect negativ asupra performantei academice, relatiilor sociale, increderii de sine si asupra altor domenii de functionare. Copiii cu aceasta afectiune mintala sunt susceptibili sa evite sa se implice in sporturi sau in alte activitati de grup cu semenii lor de teama de a nu gresi cu ceva sau de a se face de rusine.

Parintii isi pot ajuta copiii cu tulburare de anxietate sociala prin intelegerea naturii bolii, invatandu-i cum sa faca fata simptomelor lor, dar mai cu seama apeland la ajutorul unui medic specialist in psihiatrie pediatrica.

​Simptomele tulburarii de anxietate sociala

Varsta medie la care apare tulburarea de anxietate sociala este de 13 ani, 75% dintre copiii cu aceasta afectiune avand varsta de debut intre 8 si 15 ani. Tulburarea poate aparea la copiii care au fost foarte inhibati sau timizi in primii ani de viata, dar poate fi declansata si de o experienta traumatica, inclusiv bullying.

Trasatura definitorie a tulburarii de anxietate sociala include frica sau anxietatea legata de una sau mai multe situatii sociale in care persoana ar putea fi supusa unei posibile examinari de catre altii. Exemplele includ interactiunile sociale, a fi observat de altii si a performa in fata celorlalti.

Alte simptome ale anxietatii sociale includ urmatoarele:

  • Persoana simte ca va prezenta simptome de anxietate care vor fi evaluate negativ;

  • Situatiile sociale declanseaza intotdeauna frica sau anxietate (la copii, acest lucru se poate manifesta prin crize de furie, agatare, plans, inghetare sau refuzul de a vorbi);

  • Situatiile sociale sunt evitate sau suportate cu sentimente intense de frica si anxietate;

  • Frica sau anxietatea sunt disproportionate cu amenintarea reala;

  • Frica, anxietatea si evitarea dureaza 6 luni sau mai mult;

  • Teama de evenimente sociale care pot avea loc cu saptamani inainte;

  • Agatare excesiva de oamenii familiari;

  • Crize de furie atunci cand se confrunta cu situatii sociale care provoaca anxietate;

  • Invinovatirea altora pentru esecurile sociale percepute;

  • Simptome fizice: inrosire, puls accelerat, voce tremuranda, tremur, greata, dificultati de vorbire.

​Cum sa-ti ajuti copilul sa faca fata tulburarii de anxietate sociala

Copiii cu anxietate sociala stiu ca se simt fricosi si anxiosi in situatii sociale, dar nu stiu intotdeauna de ce. Ajutandu-i sa conecteze punctele dintre raspunsurile emotionale, simptomele fizice si factorii declansatori este un prim pas important spre a-i invata sa faca fata. Educarea copilului despre modurile in care anxietatea influenteaza gandirea si comportamentul este necesara pentru ca micutul sa invete sa treaca prin emotiile negative.

Invata-l strategii de relaxare!

Copiii trebuie sa invete o varietate de instrumente pe care sa le foloseasca atunci cand se simt anxiosi si coplesiti:

  • Respiratia profunda este cea mai buna modalitate de a calma ritmul cardiac rapid, respiratia superficiala si senzatia de ameteala;

  • Relaxarea progresiva a muschilor: copiii anxiosi au tendinta de a-si tensiona muschii atunci cand sunt stresati. Invata-ti copilul sa-si relaxeze muschii si sa elibereze tensiunea incepand cu mainile si bratele.

Invata-l reincadrarea cognitiva!

Copiii cu anxietate sociala sunt adesea coplesiti de convingeri negative care le intaresc gandurile anxioase. Gandurile lor tind sa se incadreze in urmatoarele categorii:

  • presupun cel mai rau scenariu;

  • cred ca ceilalti ii vad printr-o lentila negativa;

  • reactioneaza in exces;

  • personalizeaza.

Invata-ti copilul sa recunoasca gandurile negative si sa le inlocuiasca cu unele pozitive. Daca micutul tau tinde sa spuna lucruri de genul “Profesorul meu crede ca sunt prost pentru ca nu citesc bine”, ajuta-l sa recunoasca gandul negativ, sa-l intemeieze in realitate (treaba unui profesor este sa ajute copiii sa invete, nu sa-i judece pe ceea ce stiu deja) si inlocuieste-l cu un gand pozitiv (“Imi este greu sa citesc, dar profesorul meu ma va ajuta sa citesc mai bine.”)

​Cauta ajutor profesional!

Daca tulburarea de anxietate sociala afecteaza negativ capacitatea copilului de a merge la scoala, de a socializa cu colegii din scoala sau din afara scolii sau afecteaza alte domenii de functionare, este timpul sa soliciti ajutorul unui profesionist autorizat in psihiatrie pediatrica. Vestea buna este ca tulburarea de anxietate sociala este foarte tratabila, iar copiii pot invata sa faca fata simptomelor si sa implementeze strategii care functioneaza intr-o mare varietate de situatii.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram