Cel mai bun prieten al omului nu este, de regula, un animal pretentios la mancare. Daca, insa, refuza mancarea uscata, este recomandata o vizita la veterinar pentru un control amanuntit. In cele mai multe cazuri, acest refuz al cainelui semnaleaza o problema importanta de sanatate. In situatia in care este vorba doar despre capricii, poti adopta cateva strategii de incredere pentru a-ti determina animalul de companie sa consume hrana uscata. Cum anume? Urmareste randurile de mai jos pentru a te inspira.
Efortul fizic inseamna consum de energie si nutrienti, deci organismul cainelui va avea nevoie de hrana pentru a se reface. Cea mai placuta – si folositoare tuturor – este plimbarea: o ora de miscare in voie reprezinta un efort suficient pentru a determina si cel mai pretentios caine sa incerce hrana uscata. Iar daca nu este timp pentru o asemenea plimbare, cateva sprinturi dupa obiectul favorit pot fi consumatoare de energie. Pentru unii caini, cum ar fi ciobanestii, nici macar nu este nevoie de participarea stapanului la joc, ei se pot distra ore in sir cu jucaria favorita daca au spatiu sa alerge.
Important: ofera-i hrana dupa minim 15 minute de la terminarea efortului, pentru a permite corpului sa se linisteasca dupa efortul depus!
Uneori, comunicarea poate fi dificila, patrupedul incercand sa transmita mesajul ca mancarea nu este gustoasa. Poti folosi mici trucuri: fie incalzesti mancarea, fie adaugi apa calda in bol. Acestea il pot determina cainele sa incerce gustul si s-ar putea sa-i devina noua preferinta.
Daca nu reactioneaza pozitiv, prezinta-i o noua hrana uscata de calitate pentru caini – ideal ar fi sa schimbi formula: daca refuza aroma de pui, incearca pestele, vita sau amestecurile cu legume. Atentie, insa! Schimbarea prea deasa a mancarii poate duce la un efect nedorit: cainele sa devina mai pretentios si sa vrea mereu altceva.
Va fi aproape imposibil sa iti mai convingi cainele ca hrana lui uscata este un deliciu dupa ce l-ai servit cu jumatate din hamburger-ul tau. Este adevarat, uneori este dificil sa rezisti unor ochi mari care iti cer o bucatica, dar este un truc pentru a obtine ce pofteste. In mod normal, deliciile nu ar trebui sa depaseasca 10% din cantitatea de hrana zilnica, dar, de cele mai multe ori, e greu sa-ti dai seama cate capricii i-ai indeplinit cainelui iubit. E cazul sa stii ca deliciile si gustarile intre mese satura cainele, care nu isi va mai dori hrana uscata din castron.
In general, tot ce consuma stapanul este foarte gustos in ochii unui caine. Prin urmare, poti intra intr-un joc de rol: sa pretinzi ca hrana lui uscata este o delicatesa pe care o consumi cu regularitate – sigur vei trezi interesul patrupedului curios. Poti incerca chiar sa scapi neglijent una-doua firimituri pe podea, la care cainele se va repezi pentru a descoperi ce anume ti-a trezit apetitul.
Poate suna malitios, insa metoda chiar da rezultate: in loc sa aiba permanent un castron plin cu mancare uscata, cainele primeste mancare la o anumita ora. Daca nu mananca in 15 minute, ascunzi mancarea si pana a doua zi la aceeasi ora nu-i mai oferi nimic. Dupa o perioada in care primeste o singura optiune, cu siguranta cainele va ceda si va consuma orice i se va oferi.
Hrana uscata are beneficiile ei – oferta variata, usurinta depozitarii, lejeritatea de a indeparta resturile – si este preferata de multi iubitori de caini. Indiferent de forma in care se prezinta acest tip de alimentatie, cel mai mult conteaza mixul de ingrediente. Este deci important sa alegi calitatea, caci aceasta face diferenta dintre un caine cu o stare de sanatate deteriorata de o dieta precara si un caine sanatos, bine hranit si ingrijit.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro