Cum schimba sarcina creierul unei femei

11 iulie 2012

Stim foarte multe lucruri despre legatura dintre sanatatea unei femei insarcinate, comportamentul, staile ei si dezvoltarea cognitiva a bebelusului. Dar cum schimba sarcina creierul unei mame? “Sarcina este o perioada critica pentru sistemul nervos central” spune psiholoada Laura M. Glynn de la Universitatea Chapman, California.
In niciun moment din viata femeia nu mai experimenteaza o fluctuatie hormonala atat de mare.Cercetatorii spun ca hormonii reproducerii pregatesc creierul pentru cerintele maternitatii – o ajuta sa nu fie doborata de stres si sa fie mai indreptata spre nevoile bebelusului. Desi ipoteza nu e testata, Glynn presupune ca acesta este motivul pentru care femeile se trezesc cand bebelusul scanceste, iar tatii sforaie in continuare.
Pentru fetus hranirea defectuoasa sau depresia prezinta risc. Totusi, asemanarea dintre viata in uter si cea din afara ar putea sa conteze mai mult. Fetusul al carui mama este malnutrita se adapteaza la putinatate si va face fata mai bine la foamete o data ce este nascut – dar ar putea deveni obez daca mananca normal. Sincronizarea este critica de asemenea: anxietatea maternala la inceputul sarcinii pune o amprenta asupra dezvoltarii cognitive a copilului; acelasi nivel ridicat de stres spre sfarsitul sarcinii o va consolida.
Asa cum mama afecteaza permanent fetusul, la fel face si el cu mama. Miscarile lui, chiar si cand mama nu este constienta de ele, cresc ritmul ei cardiac si sensibilitatea pielii. Celulele fatului trec prin placenta in fluxul sanguin al mamei. Acele celule sunt atrase de anumite parti ale creierului pentru a optimiza comportamentul mamei.
Multe femei au mici pierderi de memorie si concentrare scazuta atat in timpul sarcinii cat si imediat dupa nastere. Poate fi destul de stresant pentru femei sa experimenteze acest lucru. Exista multe teorii privind motivele aparitiei acestor probleme. Una dintre teorii include contractarea creierului. Se spune ca creierul se contracta 3-5% in timpul sarcinii si ii trebuie aproximativ 6 luni dupa nastere pentru a reveni la normal. Mai exista teoria conform careia problemele apar din cauza schimbarilor hormonale. Oricare ar fi motivul pentru care se intampla, nu trebuie sa intrati in panica. Totul va reveni la normal.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram