Cum știu dacă cel mic are polipi (vegetatii adenoidiene)?

2 februarie 2023
Autor:
Content SEO

Vegetațiile adenoide (sau polipii in termeni medicali) sunt formațiuni (aglomerări) de țesut limfatic care se dezvoltă (cresc) în spatele nasului (intr-o camaruta care face legatura dintre nas- ureche-gat) ale copilului (sau adultului).

Aceștia creaza probleme atunci când sunt suficient de mari încât să obstrucționeze pasajul aerului dinspre nas spre gat sau reduc chiar simțul mirosului.

Rolul polipilor (vegetațiilor adenoide) ca și cel al amigdalelor este de a bloca virusurile și bacteriile care pot fi inspirate pe nas sau pe gură. Așadar, acestea fac parte din sistemul de apărare al organismului și sunt prezente, în general la copii. Polipii (vegetatii adenoidiene) se retrag în adolescență și sunt destul de rare în perioada adultă.

Deși polipii s-ar putea sa nu afecteze foarte mult calitata vieții copilului dumneavoastră, atunci când se măresc, aceștia pot reduce simțul mirosului și pot obstrucționa căile nazale, îngreunând respirația. Când se întâmplă acest lucru, copilul are nevoie de o examinare ORL pentru a decide care este modul potrivit de a-i reduce in volum.

Chiar dacă un copil nu este capabil să spună, în mod specific, ce anume îl deranjează, în cazul polipilor pot fi observate mai multe simptome. Atunci când aceștia sunt foarte mari , aceștia pot fi văzuți doar la examenul clinic de catre medicul specialist ORL uitându-se în nasul copilului dumneavoastră.
Simptomele comune ale prezenței polipilor nazali includ:

  • Congestia nazală – poate modifica sunetul vocii copilului dumneavoastră și îl poate „forța” să respire pe gură;
  • Rinoree – este posibil să observați scurgeri nazale abundente;
  • Anosmie – lipsa totală a mirosului care este asociată și cu lipsa gustului. De asemenea, mirosul poate fi pierdut și parțial;Picurare post-nazală – este posibil sa-l auziți pe copilul dumneavoastră că înghite frecvent sau că încearcă sa-și „dreagă” glasul. De asemenea, poate acuza dureri în gât.
  • Presiune facială sau pe frunte – polipii nazali pot provoca o senzație de presiune atât în zone feței cât și pe frunte însă, de obicei, nu provoacă durere.

De ce apar polipii nazali?

Cauza exactă a apariției polipilor ( vegetatii adenoidiene) nu este cunoscută însă aceste excrescențe sunt asociate cu inflamația cronică a căilor nazale. Când polipii se dezvoltă la copii, aceștia pot să apară în asociere cu alte afecțiuni (dar nu este obligatoriu).

Deoarece polipii nazali împiedică sinusurile copilului să dreneze în mod eficient mucusul, pot apărea infecții cronice ale sinusurilor. Practic, bacteriile se acumulează în mucus, stagnează și duc la infecții cronice.

Nota! Citeste despre Operatia de polipi la copii

Diagnostic și tratament polipi la copii

Primul pas în diagnosticarea polipilor(vegeatiilor adenoidiene) este un examen fizic efectuat de medicul ORL, folosind un otoscop si o lampa frontala. Acest dispozitiv de mărire are o lumină la capăt, ceea ce permite medicului să vadă cu exactitate ce se găsește în interiorul nărilor. Otoscopul este folosit și pentru examinarea urechilor.

O altă modalitate de a diagnostica polipii este endoscopia nazală, folosindu-se un endoscop care este introdus în nasul copilului pentru a determina mărimea și poziționarea polipilor (dacă aceștia există).

Deoarece polipii pot să apară în asociere cu alte afecțiuni cum ar fi alergiile, medicul ORL poate recomanda, de asemenea, teste de alergie pentru copilul dumneavoastră.

Odată diagnosticat cu polipi ( vegeatii adenoidiene), copilul poate începe tratamentul pentru a reduce simptomele cauzate de aceștia. Tratamentul inițial are ca scop micșorarea mărimii acestora și se recomandă un spray nazal cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația pe o perioada de cateva saptamani (nu zile).

Medicamente precum antihistaminicele sau decongestionantele pot îmbunătăți simptomele, mai ales dacă cel mic este racit. În cazul în care nici unul din tratamente nu funcționează, medicul ORL poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a acestora ( ADENOIDECTOMIA).

Pentru a reduce simptomele sau efectele secundare ale prezenței polipilor este recomandat să umidificați aerul din camera copilului și să evitați factorii declanșatori ai simptomelor (fumul, praful, substanțe chimice). De asemenea, curățarea nasului copilului cu o soluție salină sterilă (spray cu apa de mare sau kitul NEBIANAX) poate reduce congestia nazală și îmbunătățește capacitatea copilului de a respira.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram