Depistati precoce cancerul mamar cu Testul Papanicolau HALO acum și în Romania

9 septembrie 2013
Autor:
dowmedia08

Cancerul de san este in acest moment cea mai raspandita forma de cancer la femei atat in tara noastra, cat si la nivel international. Preventia si mai ales controalele periodice sunt vitale, cu atat mai mult cu cat in fiecare an cancerul mamar ucide 465.000 de femei din întreaga lume si doar 1,3% din noile cazuri sunt depistate in faza incipienta. Iata de ce toate femeile trebuie sa constientizeze faptul ca testele de screening nu lasa semne! Cancerul mamar DA!

„Pe langa testele de screening recomandate a fi efectuate anual deja cunoscute de catre femei, acum avem posibilitatea de a efectua si Testul Papanicolau HALO pentru san, care are acelasi rol in depistarea cancerului mamar precum Testul Papanicolau pentru cancerul de col uterin! Acest test este revolutionar intrucat este prima si unica metoda complet automatizata, non-invaziva, pentru identificarea femeilor cu risc crescut de cancer mamar (non genetic).” Dr. Claudia Teodorescu, Medic primar radiologie si imagistica medicala, Doctor in stiinte medicale, Donna Medical Center.

DE CE ARE HALO, TESTUL PAPANICOLAU PENTRU SAN, UN ROL ATAT DE IMPORTANT?
Cand cancerul mamar este descoperit timpuriu si cat timp ramane localizat la nivelul sanului (stadiul 0 sau 1), rata de supravietuire ajunge la aproape 100%. HALO, Testul Papanicolau pentru san presupune efectuarea unui examen citologic al aspiratului mamelonar pentru depistarea precoce a anomaliilor celulare premaligne sau maligne. HALO este o metoda pentru screening si monitorizare a femeilor asimptomatice cu varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani.

CARE ESTE DIFERENTA DINTRE SCREENING SI DIAGNOSTIC?
Un test de screening permite medicilor sa imparta pe categorii de risc pacientele asimptomatice si sa le monitorizeze adecvat in vederea depistarii precoce a unei eventuale afectiuni. Un test de diagnostic confirma pacientilor care au simptome daca sufera sau nu de o anumita afectiune.

Pentru a intelege pe deplin care este principiul de baza, HALO este un test de screening si functioneaza mai mult asemanator unui test de colesterol pentru depistarea precoce a unor potentiale boli cardiovasculare. Doar pentru ca aveti colesterolul ridicat nu inseamna ca aveti si boli de inima. Similar, doar pentru ca au fost depistate atipii celulare nu inseamna ca aveti cancer de san, dar inseamna ca aveti un risc mare sa il aveti sau sa il dezvoltati si atunci sunt necesare si alte metode de diagnostic.

CUI SI CAND SE RECOMANDA EFECTUAREA TESTULUI?
HALO este recomandat a fi efectuat anual, impreuna cu testul Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin si se adreseaza tuturor femeilor cu varsta cuprinsa intre 25-55 de ani, chiar daca nu prezinta simptome sau secretie mamelonara.

CUI SI CAND NU SE RECOMANDA EFECTUAREA TESTULUI?
Sunt anumite situatii in care testul nu poate fi efectuat, ca de exemplu in cazul femeilor care alapteaza si 6 luni dupa perioada de alaptare, femeilor cu implant mamar, femeilor cu interventie de micsorare a sanilor. Trebuie evitata perioada dinainte de menstruatie, cand sanul este dureros.

INLOCUIESTE HALO TESTUL PAPANICOLAU PENTRU SAN, MAMOGRAFIA?
NU. HALO este un test de screening pentru depistarea precoce a celulelor anormale (cu atipii) si determina nivelul de risc de a dezvolta cancer de san la care este supusa pacienta. De aceea este recomandat femeilor incepand cu varsta de 25 de ani, care nu aveau pana acum alta metoda de screening in afara autopalparii si consultului de specialitate.

CUM FUNCTIONEAZA HALO?
HALO utilizeaza o tehnologie de ultima generatie pentru a preleva o cantitate mica de fluid din mamelon, rapid si cu un disconfort minim. Dispozitivul utilizeaza o combinatie de caldura, suctiune si masaj pentru a extrage fluidul mamelonar ductal, intregul proces fiind rapid si nedureros.

TOATE FEMEILE PRODUC LICHID MAMELONAR?
De la aproximativ 50-80% din femei se va obtine aspirat mamelonar. Daca nu exista lichid aspirat, acesta este considerat un rezultat normal, ceea ce semnifica faptul ca pacienta este supusa unui risc obisnuit (nu unuia ridicat) de a dezvolta cancer de san.

CARE SUNT REZULTATELE POSIBILE SI CUM SUNT ELE INTERPRETATE?
Ca si testul Papanicolau cervico-vaginal citologia fluidului aspirat mamelonar permite evidentierea modificarilor celulare precoce, inainte de formarea tumorilor depistabile mamografic sau ecografic. Rezultatul cel mai bun este atunci cand nu exista fluid pentru a fi aspirat. Atunci cand este prezent, dar in urma analizei nu se depisteaza celule atipice, nu reprezinta un rezultat ingrijorator, ci inseamna ca pacienta este supusa unui risc putin mai mare si va fi monitorizata mai indeaproape. In ambele cazuri recomandarea este continuarea efectuarii anuale a testului HALO si a examenelor imagistice pe care medicul le recomanda, intrucat s-ar putea sa existe si alti factori de risc (de exemplu genetici).

Prezenta fluidului de aspiratie reprezinta un risc crescut de a dezvolta cancer mamar. Atentie, acest lucru nu inseamna ca pacienta are sau ca va dezvolta cancer de san in viitorul apropiat. Inseamna ca trebuie sa efectueze teste de diagnostic (mamografie/ecografie mamara) si sa consulte medicul specialist. Acesta poate evalua si alti factori de risc prezenti.

Depistarea timpurie a afectiunilor mamare ne permite nu doar sa ne bucuram de sanatate, dar ne ofera si libertatea de a face ceea ce dorim: sa avem grija de cei dragi, sa ne urmam pasiunile, sa ne implinim visurile.

Fiti cu un pas inaintea cancerului si programati-va in perioada 9-13 septembrie la Donna Medical Center pentru a efectua Testul Papanicolau pentru san!

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram