Tot ceea ce e nou in viata noastra, si mai ales situatiile noi pe care urmeaza sa le experimentam ne pot face sa avem o multime de suspiciuni si nelamuriri. In cazul unui tratament ortodontic, specialistul ortodont este cel in masura sa ne lamureasca toate nedumeririle, sa ne ajute in formarea unei imagini corecte si in a lua ce mai benefica decizie pentru sanatatea noastra orala.
Daca s-a hotarat optarea pentru aparat dentar, in randul adolescentilor sunt preferate bracketurile metalice sau ceramice asortate cu elastice colorate. In ceea ce priveste adultii, acestia prefera un aparat dentar care sa nu iasa foarte tare in evidenta, mai putin vizibil si foarte discret – cu ar fi aparatul dentar fix de safir, care este aproape transparent.
Desi in prezent pacientii ajung in cabinetul specialistului din ce in ce mai bine informati, inca mai persisita o serie de mituri despre aparatul dentar si bracketuri. Hai sa clarificam cateva dintre ele:
Doar in primele zile de la aplicarea aparatului dentar exista posibilitatea sa apara disconfort, deoarce este o perioada de acomodare. Dupa cateva zile acest disconfort va disparea, deoarece pacientul s-a obisnuit cu aparatul dentar.
Usoare senzatii de tensiune s-ar putea sa apara la activarile periodice a aparatului dentar.
Exista si cazuri in care pacientii afirma ca nu au resimtit niciun disconfort la aplicarea aparatului, insa aceasta discutie depinde de mai multi factori, cum ar fi complexitatea cazului, particularitatile fiecarui organism in parte, etc.
Dupa cum s-a metionat ulterior, fiecare persoana este diferita si are un prag de sensibilitate la durere diferit de al ceorlalte.
Multi dintre pacienti nu simt niciun disconfort si cu toate acestea tratamentul functioneaza si evolueaza foarte bine.
Sarma (arcul) poate lucra foarte bine timp de cateva luni fara sa fie schimbata, daca aparatul dentar este activat periodic.
Specialistul ortodont este cel care va decide cand este necesar sa schimbe sarma.
Cu ajutorul unui specialist ortodont competent si cu experienta, durata unui tratament poate sa fie intre 6 luni si 18 luni.
Exista si cazuri mai complexe si foarte dificile, in care s-ar putea sa se depaseasca acest interval.
Este adevarat ca la copii tratamentul poate sa dureze mai putin, deoarce oasele mai maleabile ale micutilor permit deplasarea mai rapida a dintilor si pozitionarea maxilarelor.
Insa si in cazul adultilor tratamentul ortodontic este la fel de eficient, putand sa dureze mai mult sau mai putin, in functie de gravitatea cazului.
6. Daca sunt extrasi molarii de minte, se va face loc pentru indreptarea dintilor
Dintii nu se pot deplasa in spate pe locul molarului de minte extras, pentru ca nu au de ce sa se prinda si astfel nu pot sa fie toti trasi.
Extractia molarului de minte va fi stabilita de medic, in cazul in care risca sa inghesuie la loc dintii dupa finalizarea tratamentului ortodontic.
Bracketurile metalice si arcurile (sarmele) aparatului dentar nu contin fier care sa fie atras si desprins de campul magnetic (cu atat mai putin bracketurile de safir sau ceramica).
8.Bracketurile declanseaza senzorul detectorului de metale
Poti sa calatoresi si sa te bucuri de vacante si atunci cand ai aparat dentar, deoarece acesta nu va declansa alarma pe aeroport.
O mare parte din adulti au lucrari dentare care contin mai mult metal decat contine aparatul dentar.
Nu trebuie sa renunti la pasiunea ta doar pentru ca ai aparat dentar.
Este posibil sa fie nevoie doar de o mica ajustare a pozitiei instrumentului, putin exercitiu pentru a nu se sesiza nicio modificare a sunetului si pentru ca buzele sa nu fie presate peste bracketuri.
Una dintre cele mai frecvente glume cu care se intalnesc cei care au aparat dentar.
Partea buna este ca aceasta este total eronata si nu exista nicun motiv de ingrijorare in privinta aceasta.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro