Cum apare hiper/hipo-tensiunea?
Nivelul tensiunii arteriale este determinat de o portiune a creierului, asa-numitul centru circulator, si se adapteaza in functie de imprejurari cu ajutorul feedback-ului transmis prin sistemul nervos.
Reglarea tensiunii arteriale se face atat prin schimbarea puterii si frecventei batailor inimii, cat si prin modificarea diametrului vaselor de sange. Aceasta din urma se face cu ajutorul unor fibre musculare fine aflate in peretii vaselor sanguine.
Valoarea tensiunii arteriale se modifica periodic in timpul activitatii inimii. Atunci cand inima pulseaza sange in artere (faza sistolica), tensiunea arteriala atinge valoarea maxima (tensiune sistolica), in timp ce la sfarsitul perioadei de relaxare a inimii (faza diastolica) tensiunea coboara la valarea minima (tensiune diastolica).
Valorile tensiunii arteriale trebuie sa se incadreze intre anumite limite normale, in scopul prevenirii unor boli.
Valori de referinta
Cresterea tensiunii arteriale este fireasca dupa ce atingem varsta mijlocie. Acest simptom este rezultatul imbatranirii progresive a vaselor de sange. Alte cauze includ diabetul, obezitatea, lipsa de exercitiu fizic si depunerea de colesterol „rau” pe peretii vaselor. Cresterea tensiunii arteriale accelereaza rigidizarea arterelor, iar organismul devine mai predispus la atac cerebral sau infarct coronarian.
INFORMATII SUPLIMENTARE
- Daca observati valori in general normale in conditii de repaus, dar deosebit de mari in conditii de efort fizic sau stress psihologic, este posibil sa suferiti de asa-numita „hipertensiune labila”. Adresati-va medicului daca presupuneti ca sunteti in aceasta situatie.
- Valori corect masurate ale tensiunii sistolice care depasesc 120 mmHg impun tratament medical imediat.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro