Tensiunea arteriala
Intrebari des intalnite
Hipertensiunea matinala
Monitorizarea la domiciliu
Cum sa utilizati…
INTREBARI DES INTALNITE
I: Ce este mai exact tensiunea arteriala?
Inima este asemenea unei pompe mici, dar foarte puternice, ce bate constant. Presiunea creata de inima pentru a pompa sangele prin vasele de sange se numeste tensiune arteriala.
Atunci cand muschiul inimii se contracta, sangele urca prin artere – aceasta reprezinta sistola (valoarea mai mare a tensiunii). Diastola (valoarea mai mica a tensiunii) reprezinta valoarea tensiunii cand inima este in repaus, inainte de a se contracta din nou.
In mod ideal, tensiunea arteriala ar trebui sa aiba valori mai mici de 140/85 mmHg.
I: Care sunt simptomele hipertensiunii?
Problema cu hipertensiunea este ca, in mod obisnuit, aceasta nu are simptome. Cea mai buna varianta este sa efectuati din cand in cand un control la medic sau sa va monitorizati acasa cu un tensiometru.
I: Care sunt riscurile pe termen lung ale hipertensiunii?
Fara tratament, hipertensiunea poate duce la numeroase probleme de sanatate inclusiv atacuri de cord, probleme circulatorii sau cedarea rinichilor. Este de asemenea, una din cele mai intalnite cauze ale atacurilor cerebrale.
I: Ce provoaca hipertensiunea?
Multe lucruri, adesea legate de stilul modern de viata. Cel mai adesea, hipertensiunea e cauzata de obezitate, consum excesiv de alcool, fumat, lipsa de exercitii fizice si stresul vietii moderne, desi hipertensiunea poate fi si ereditara.
I: Ce pot face pentru a-mi micsora tensiunea?
Mancati mese echilibrate cu fructe din belsug, legume proaspete, cartofi si orez. Evitati grasimile animale si utilizati cat mai putina sare. Incercati sa beti mai putin alcool si sa faceti mai multe exercitii. Daca fumati, renuntati. Daca este nevoie, medicul dumneavoastra va va prescrie si medicamentatia potrivita.
I: Cat de precise sunt tensiometrele pentru uz la domicilliu?
Extrem de corecte, presupunand ca au fost corect calibrate si validate clinic. Majoritatea tensiometrelor OMRON sunt validate clinic de diversi medici conform unui protocol bine stabilit. Aceasta inseamna ca este asigurata acuratetea masuratorilor oferite de un astfel de dispozitiv medical.
I: Tensiometru de brat sau de incheietura?
Ambele tipuri de tensiometre ofera rezultate precise si de incredere. Tensiometrele de brat sunt utilizate intr-un mod mai traditional si sunt ideale pentru a fi folosite acasa, pe cand cele de incheietura sunt mai mici, deci mai usor de utilizat in calatorii sau de persoane cu un stil de viata mobil.
HIPERTENSIUNEA MATINALA
Hipertensiunea matinala este definita ca fiind media saptamanala pentru valorile tensiunii matinale (tensiunea luata la 1 sau 2 ore dupa trezire) ce depastete valoarea de 135/85 mmHg.
Exista 2 tipuri de hipertensiune matinala:
• Pacientii fie au hipertensiune constanta pe tot parcursul noptii, fie le creste valoarea tensiunii arteriale in timpul somnului.
• Pacientii resimt o scadere extrema a tensiunii in cursul noptii si o marire extrema dimineata.
In ambele cazuri, hipertensiunea matinala este foarte greu de depistat. Este posibil ca atunci cand pacientii ajung la medic, tensiunea sa fi scazut deja – facand afectiunea imposibil de diagnosticat. De aceea, medicii recomanda monitorizarea tensiunii arteriale acasa.
Impact semnificativ
Sunt motive majore pentru care pacientii sunt incurajati sa diferentieze hipertensiunea generala de cea matinala. Se stie foarte bine ca accidentele cardiovasculare si atacurile cerebrale au loc de obicei dimineata, iar ambele sunt strict legate de hipertensiunea matinala. Afectiunile organelor si complicatiile provocate de diabet par de asemenea sa fie corelate cu valorile ridicate ale tensiunii matinale.
MONITORIZAREA LA DOMICILIU
Medicii, asistentele medicale si alti specialisti in domeniul sanatatii recomanda monitorizarea tensiunii arteriale acasa din varii mtoive, printre care si abilitatea de a:
• fi in permanenta informat in privinta unui indicator vital al starii de sanatate generala
• oferi medicului dumneavoastra informatii ce il vor ajuta in luarea deciziilor in ceea ce priveste tratamentul
• vedea cum reactionati la tratamentul medicamentos
Multe tipuri de hipertensiune pot fi detectate doar prin monitorizarea acasa, inclusiv:
• hipertensiunea in halat alb: tensiunea arteriala este mare in cabinetul doctorului si mica acasa
• hipertensiune ascunsa: tensiunea arteriala este mica in cabinetul medicului si mare acasa
In plus, multi factori pot afecta tensiunea dumneavoastra arteriala, inclusiv efortul fizic, fluctuatii emotionale, medicamente si stres, de aceea este important sa va monitorizati regulat tensiunea la domiciliu.
Monitorizarea acasa a tensiunii arteriale va permite sa va relaxati mai repede si flexibilitatea de a va lua tensiunea in diverse momente ale zilei. Prin urmarirea valorilor tensiunii inregistrate acasa, puteti oferi medicului dumneavoastra un jurnal cu valorile tensiunii inregistrate de-a lungul timpului, aspect ce il poate ajuta in evaluarea eficacitatii tratamentului.
CUM SA UTILIZATI UN…
…tensiometru de brat OMRON
Stati jos si relaxati-va.
Nu stati picior peste picior.
• scoateti-va haina sau hanoracul daca este nevoie pentru a elibera bratul.
• nu este nevoie sa va dati jos tricoul sau bluza deoarece tensiometrele pot detecta tensiunea prin haine subtiri.
Evitati suflecarea manecilor deoarece acestea pot strange bratul.
Pozitionati manseta la aproximativ 2.5 cm deasupra cotului.
• strangeti manseta pana la un nivel confortabil, fara ca aceasta sa fie prea stransa.
Apasati butonul (O/I) pentru a porni aparatul.
• stati nemiscat(a) in timpul masuratorii si nu vorbiti.
Apasati START.
• manseta se va umfla, iar apoi se va dezumfla incet.
Notati valoarea rezultata in urma masuratorii si pulsul.
…tensiometru de incheietura OMRON
Stati jos si relaxati-va. Nu stati picior peste picior.
Pozitionati manseta la aproximativ 2.5 cm deasupra incheieturii mainii cu ecranul in interior sau pe laterala incheieturii, asa cum este precizat in manualul de utilizare.
• strangeti manseta pana la un nivel confortabil, fara ca aceasta sa fie prea stransa.
Apasati butonul (O/I) pentru a porni aparatul.
Pozitionati mana transversal peste piept, cu incheietura la nivelul inimii.
• stati nemiscat(a) in timpul masuratorii si nu vorbiti.
Apasati START.
• manseta se va umfla, iar apoi se va dezumfla incet.
Notati valoarea tensiunii si pulsul rezultate in urma masuratorii.
Sursa: Omron Healthcare
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro