Abordarea acestei probleme in cadrul Conferintei Nationale a Pacientilor a survenit datorita faptului ca astazi asistam la o adevarata pandemie a diabetului și obezitații in rândul tuturor categoriilor sociale, cu impact negativ asupra starii de sanatate a populației. Diabetul, și deopotriva obezitatea, duc la apariția unor complicații severe pentru organism, afectând pacientul atât fizic, cât și social și emoțional.
In România, in fiecare an sunt diagnosticate cu diabet peste 50.000 de persoane, iar 5% dintre români au diabet zaharat confirmat. Un procent de 90% dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip doi sunt obeze. In ceea ce priveste diabetul la copii exista in România in jur de 2.800 de copii sub 18 ani care au fost diagnosticati cu diabet, cel mai important factor fiind stilul de viata nesanatos si sedendarismul.
In aceste condiții, prevenția și depistarea precoce a diabetului sunt factori absolut necesari pentru diminuarea fenomenului generat de aceasta maladie. Conferința Naționala a Pacienților iși propune astfel sa traga un semnal de alarma asupra pericolului generat de diabet și obezitate, dar și sa atraga atenția asupra problemelor cu care se confrunta diabeticii din România, cautând totodata soluții la rezolvarea acestora.
Prof. Univ.Dr. Constantin Ionescu Târgoviște va aborda in cadrul conferintei tema cu titlul “Comportamentul alimentar dezorganizat, factor de risc al bolilor metabolice”. “Institutiile medicale internationale au atras atentia asupra faptului ca studiile efectuate pe toate cele 5 continente au remarcat cresterea fara precedent a incidentei si prevalentei obezitatii, asistând astazi la o adevarata pandemie. Ingrijorator este faptul ca incidența obezitații a crescut foarte mult, iar prevalenta a coborât la vârste din ce in ce mai mici astfel incât patologia asociata cu excesul ponderal va afecta in viitor un numar din ce in ce mai mare de persoane care vor atinge vârsta adulta. In plus, prevalenta diabetului zaharat de tip 2 prezinta un paralelism izbitor cu prevalenta obezitatii. Așadar, tratarea subiectelor legate de obezitate și diabet in cadrul unor astfel de evenimente dedicate informarii pacientilor este obligatorie.”, a declarat pentru Sanatatea Media Group, Prof. Univ.Dr. Constantin Ionescu Târgoviște, presedintele Asociatiei Medicale Române.
Una dintre asociatiile de profil participante la Conferinta Nationala a Pacientilor este Federatia Asociatiilor Diabeticilor din România care sustine faptul ca programul national de diabet trebuie sa suporte imbunatatiri. “Punctul nostru de vedere este unul pozitiv in ceea ce priveste schimbarea in domeniul sanitar. Programul național de diabet trebuie sa suporte imbunatatiri tocmai pentru intâmpinarea costurilor pe termen lung cu complicatiile cauzate de diabet. Asociatiile de pacienti care au timpul necesar trebuie sa se implice in educatie si screening, cu costuri mai scazute, prin organizarea de grupuri de suport si prin asigurarea permanenta a educarii si informarii pacientilor.”, a declarat Maria-Angela Mesaros, presedinte Federatia Asociatiilor Diabeticilor din România.
In ceea ce priveste incidenta diabetului zaharat la copii si tineri, Liliana Moldoveanu, presedinte Asociatia copiilor si tinerilor cu diabet din judetul Constanta “Sweet Land”, sustine ca aceasta incidenta este in crestere: “Se vorbeste mult despre stil de viata sanatos, dar regulile elementare ale acestuia nu se pun in practica. Legatura intre prevenire si educatie este esentiala in monitorizarea starii de sanatate a tinerilor. Altfel, ajungem la tratament de cele mai multe ori prea târziu. Noi, asociatiile de pacienti suntem cei care transmitem informatiile mai departe de la intâlnirile de profil, care pun fata in fata, medici si pacienti, profesionistii si recomandarile lor. Si tot noi suntem cei care visam la schimbarea atitudinii tânarului, a familiei si a comunitatii in fata unei afectiuni cronice asa cum este diabetul. Deja reusim prin parteneriatele noastre, in derulare fiind proiectul european de voluntariat Sweet Horizon. Asadar, suntem bucurosi ca vocea noastra poate fi ascultata din nou prin intermediul Conferintei Nationale a Pacientilor.”
Conferința Naționala a Pacienților va reuni la cea de-a II-a ediție personalitați de marca din sistemul medical românesc pentru a veni in intâmpinarea pacienților din România prin sesiuni de educație medicala, dar și prin mijlocirea dialogului cu autoritațile din domeniul sanitar. Evenimentul iți propune sa informeze si sa educe pacientii, dar și sa gaseasca solutii viabile la problemele actuale cu care se confrunta acestia.
Sanatatea Media Group organizeaza, in parteneriat cu Alianța pentru Sanatate din România și Asociația Naționala pentru Protecția Pacienților, cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale a Pacienților (CNP), care va avea loc in perioada 14 – 16 iunie la Casa Universitarilor din Bucuresti.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro